27 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

Trouw | Voedsel voor vijftig gezinnen, met dank aan Cindy’s tuin

HomeLandenCuraçaoTrouw | Voedsel voor vijftig gezinnen, met dank aan Cindy’s tuin

Jeannette van Ditzhuijzen

Cindy Eman aan het werk in de groente-, fruit- en kruidentuin in de Ferdinandstraat in de volkswijk Ser’i Otrobanda. Beeld Sinaya Wolfert

Groente kweken midden in een volksbuurt op Curaçao. Met de oogst voorziet Cindy Eman buurtbewoners die dat nodig hebben van gratis groentepakketten. Eman, met haar project op plek 31 in de Duurzame 100: ‘Ik probeer mensen gezonder te laten leven en eten’.

Tussen de kleurige huizen van de volkswijk Otrobanda in Willemstad stuit de argeloze wandelaar in de Ferdinandstraat op een oase van groen. Waar voorheen een klein rijtje huizen stond, groeien nu onder meer tomaten, zoete aardappelen, okers en aubergines. Om de zon geen kans te geven de grond uit te drogen, is de aarde zoveel mogelijk bedekt en zorgen hoge bananenplanten en papaja-bomen voor schaduw.

Het idee groenten te kweken voor buurtbewoners die door de lockdown hun losvaste baantjes waren kwijtgeraakt, kwam van de buurtvereniging Fundashon Ser’i Otrobanda. Cindy Eman, die Aarde en Economie studeerde aan de VU, ging op een lapje grond tegenover haar huis met dit idee aan de slag. Het is niet bepaald gemakkelijk op het gortdroge en stenige Curaçao groenten te kweken, maar het voordeel van de warme tropen is dat alles snel groeit. Al na enkele weken kon ze van de oogst de eerste voedselpakketten samenstellen voor buurtbewoners.

De tuin bleek een blijvertje. In de wijk liggen nu drie van deze Hòfi di Ser’i Otrobanda, tuintjes van de berg van Otrobanda. Een deel van de opbrengst gaat naar mensen die het hard nodig hebben. De rest wordt verkocht. Daarvoor heeft een andere buurtbewoner, Tamara da Graça, een houten prefabhuisje als winkel bedacht. “Nog voor het einde van het jaar gaan we daar groente en buurtproducten verkopen. De buurt krijgt korting, anderen betalen de normale prijs. Zo hopen we dat het project zichzelf kan bedruipen.”

‘Van de opbrengst van de vrijwilligersdag betalen we de waterrekening’

Eman krijgt niet alleen steun van de buurtvereniging, ook het Cura­çaose ministerie van gezondheid, milieu en natuur en diverse bedrijven omarmden dit plan. Met die hulp kunnen twee werkloze buurtjongeren worden betaald voor de verzorging van de tuintjes. Voor grote klussen organiseert Eman eens per maand een vrijwilligersdag voor de buurt. “Die dagen worden steeds beter bezocht door buurtbewoners die in de tuinen komen helpen. We verkopen op die dag ook door ons gekweekte plantjes en zaadjes, compost en biologische bestrijdingsmiddelen. Van de opbrengst betalen we de waterrekening.”

De twee jongeren uit de buurt die zijn aangesteld voor de verzorging en het onderhoud van de tuintjes. Beeld Sinaya Wolfert

Sinds kort ligt op een leegstaand perceel naast Emans huis een tuin op basis van het hydroponics-systeem: de planten hier groeien in water met meststoffen. Eman: “De twee verzorgers van de tuinen hebben hiervoor een cursus gevolgd. De pomp die het water rondpompt draait op zonne-energie, een primeur voor Curaçao. Meer dan vijftig huishoudens eten van de oogst.”

Waarom ze dit initiatief zo enthousiast steunde? “Het is mijn ambitie mensen gezonder te laten leven en eten. Het is fijn als mensen meer en beter voor zichzelf en elkaar kunnen zorgen.” Dat probeert ze mede te bereiken door zogeheten vierkantemetertuintjes. Ongeveer 25 buurtbewoners hebben sinds mei dit jaar een met groenteplanten gevulde bak van een vierkante meter op hun erf staan. Eman: “Belangstellenden moesten eerst een cursus volgen en betaalden een kleine vergoeding, zodat we zeker wisten dat ze er echt iets mee gingen doen.”
Foto’s van mooie oogsten

De bladgroenten, komkommers en radijsjes konden als eerste worden geoogst, gevolgd door de tomaten en de aubergines. Onlangs maakte Eman nog een rondje langs de minituintjes om advies over biologische bestrijding te geven. “Ik ben superenthousiast als ik zie wat het is geworden en hoeveel energie iedereen in de tuintjes steekt. Er komen ook foto’s van mooie oogsten langs in de Hòfi-app. Mensen leren dat het niet vanzelfsprekend is iets te verbouwen, het kost tijd en geduld en aandacht. Dus ook al is de komkommer krom, hij gaat er toch lekker in.”

Gigi en Nina, die vlak bij de tuintjes wonen, helpen met de oogst van aubergines.Beeld Sinaya Wolfert

Ze wil graag dat de Hòfi di Ser’i Otrobanda een sociale onderneming wordt. Dat de buurtbewoners die er werken er een inkomen aan overhouden, en dat de buurt op loopafstand goedkope en gezonde spullen kan halen die in de wijk zijn gekweekt of gemaakt van de oogst.

Siroop van kruiden uit de hoteltuin

Nu al krijgen toeristen op het terras van het Bariohotel (buurthotel) om de hoek soms een cocktail met siroop getrokken van kruiden uit de eigen hoteltuin. Want ook het Bariohotel doet mee. Eman: “Onze personeelsleden komen vrijwel uitsluitend uit de buurt en ze zorgen ontzettend goed voor hun tuintjes.”

Cindy Eman bij de stekjes die buurtbewoners kunnen ophalen om zelf te verzorgen en te nuttigen. Beeld Sinaya Wolfert

Er is inmiddels een wachtlijst voor een volgende ronde vierkantemetertuintjes. Mensen die het bij de buren zagen groeien en bloeien, willen er nu ook een. “Omdat we de tuintjes nog steeds voor een laag bedrag willen aanbieden, hebben we wel fondsen nodig om de kosten van de bakken met inhoud te dekken”, zegt Eman.

Ze is nog lang niet klaar met de volkstuinen voor de buurt. Zo komt er binnenkort, tegenover het winkeltje, een kindertuin: een project van Tamara waarvan Eman de uitvoering doet. Eman: “Het leuke is dat het niet uitmaakt hoe klein je ruimte is. Je kunt overal, echt overal je eigen voedsel verbouwen.”

Bron: Trouw

6 reacties

  1. Ben benieuwd of ze dit in de hete zon doet, dan mag ze zich wel beter bedekken. Eet je gezond krijg je straks huidkanker. Wat meer kleren kan geen kwaad vooral als het de bedoeling is om ook werkeloze mannen aan een baan te helpen. De mannen moeten wel hun focus op de tomaten die uit de grond komen houden en niet op haar tomaten.

  2. Zeer lovenswaardig en hopelijk het begin van het einde van de decennia lange LEUGENS die verkondigd werden dat er op Curacao niks groeit en dat we daarom alles uit het buitenland moeten importeren. Reeds in de jaren 70 verbouwde wijlen mijn vader groente en fruit in zijn tuin op Tera Kora. En die verkocht hij ook en van heinde en verre kwam men kopen. Het geheim zit hem inderdaad om de bodem koel en vochtig te houden. Nu zullen velen inbrengen dat water schreeuwend duur is. Ja dat klopt inderdaad. Maar ga eens na hoeveel water wij weggooien. Bij het afwassen, handen wassen en een wasje draaien verbruiken we veel water. Dat water kun je opvangen en gebruiken om de planten te bewateren. Er wordt ook ingebracht dat zaden erg duur zijn. Maar hoeveel mensen kopen geen fruit en gooien de zaadjes weg? Die kun je ook herplanten en kijk het kost niks extras. Vele mensen hebben hun tuin tot de nok toe vol staan met allerhande troep. Oude autos, oude wasmachines, oude ijskasten, verrotte planken en wat niet meer. Zonde want die ruimte kun je gebruiken om een moestuintje te creeeren. Dus ruim je tuin op en gebruik de ruimte goed. Schut de grond af van de felle zon en houd het vochtig en zie hoe binnen korte tijd u ook van alles en nog wat uit de tuin kunt smullen. Het gaat zeker niet veel geld kosten. Wel wat moeite en inspanning. En niet boos worden als u doorheeft dat u decennialang voorgelogen bent door de LVV en Soltuna. Zij wisten ook niet beter zullen we maar zeggen. Als het de Portugezen en Haitianen lukt om een hele plantage op te zetten op Curacao waar van alles en nog wat wordt verbouwd, dan is het toch van het gekke dat dat een Curacaoenaar niet lukt?

    Rest mij om Cindy te bewonderen voor haar inoviteit. Stel wel als voorwaarde dat de buurtbewoners ook hun centje bijdragen. Ofwel helpen bij het planten bewateren, bijhouden van de tuin, helpen bij het plukken van fruit en rooien van zoete aardappels etc. En hopelijk halen figuren het niet in hun hoofd om de boel daar leeg te roven zoals in het verleden bij vergelijkbare projecten is gebeurd!

  3. Esaki ta un bon “kurasoleña” ehemplar!
    Green and social!
    Geeft en doet voor een beter curaçao!
    En zeker Meer kurasoleño dan de hele zooi in Fòrti , parlement en het Curaçaohuis bij elkaar, die alleen maar zichzelf en hun familie helpen!
    En als ze helpen is dat uit een andermans (nl)zak, die ze eerst voor 3/4 leeggraaien!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties