30 C
Willemstad
• zondag 26 september 2021 19:05

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Wanhopige brief: drie Venezolaanse migranten die al tien maanden in de cel zitten, vragen premier Curaçao om vrijlating

Persbureau Curacao

De vreemdelingenbarakken van de SDKK-gevangenis | Foto Persbureau Curacao

Drie Venezolanen die op Curaçao worden vastgehouden, doen een wanhopige oproep aan premie Gilmar Pisas om vrij gelaten te worden. De drie zitten al tien maanden vast in de vreemdelingenbarakken van de SDKK-gevangenis. Reden is het feit dat de Venezolanen probeerden illegaal Curaçao probeerden binnen te komen.

Via een handgeschreven brief gericht gericht aan de autoriteiten van Curaçao schrijven de drie mannen – die hun identiteit liever beschermen – dat ze aan alle voorwaarden voldoen om hun vrijheid terug te krijgen .

- Advertentie -

Op verzoek van klagers zijn hun namen doorgestreept vanwege deze publicatie

“We zijn tien maanden vastgehouden omdat we om bescherming van uw land vroegen. We laten u weten dat we voldoen aan alle eisen die uw eigen overheid stelt. We hebben mensen die voor ons garant staan, zoals de wet vereist, maar de immigratieautoriteiten weigert die te accepteren om voor ons onbeduidende of niet-afdoende redenen”, zo schrijven de drie.

De drie Venezolanen probeerden Curaçao binnen te komen in boten die vertrokken vanuit de staat Falcón, het vertrekcentrum van clandestiene reizen naar Curaçao en Aruba. Het plan mislukte en de die werden in september 2020 onderschept en opgesloten. In gevangenschap kregen ze de steun van Human Rights Defence Curaçao Foundation (HRDC), die hulp biedt aan vluchtelingen.

Samen met hen werden tientallen landgenoten gevangen genomen. De meesten keerden terug naar het land maar een kleine groep besloot zich te verzetten en bescherming van Willemstad te vragen.

Gedetineerden waarschuwen dat hun leven in de gevangenis in gevaar is

Criminelen

- Advertisement -

In de wanhopige oproep stellen de drie Venezolanen dat de gevangenis waar ze worden vastgehouden niet in goede staat is. “Bovendien moeten wij ruimtes delen met criminelen die onze mishandelen. Ook zitten er mensen die besmet zijn met COVID-19 en die zich niet houden aan de preventiemaatregelen.”

De Stichting Human Rights Defence Curaçao (HRDC) heeft in mei van dit jaar een verklaring gepubliceerd waarin zij stelt dat asielzoekers niet mogen worden opgesloten met criminelen. “In tegenstelling tot strafrechtelijke detentie is vreemdelingenbewaring administratief van aard en mag daarom niet bestraffend van aard zijn”. aldus de organisatie.

“De huidige mensonterende omstandigheden zijn in strijd met het administratieve karakter van immigratie en vluchtelingendetentie. De Europese Gevangenisregels benadrukken dat ‘een gevangenis per definitie geen geschikte plek is om iemand vast te houden die niet wordt verdacht van of veroordeeld is voor een misdrijf,” zo betoogt HRDC.

De drie Venezolanen beëindigen hun noodkreet met de wens dat de nieuwe regering van Curaçao hun boodschap bereikt.

Deze maand werden vier andere Venezolanen vrijgelaten na negen maanden hechtenis en een zevendaagse hongerstaking. Zij moeten ze zich wekelijks melden bij de Immigratiedienst en hebben nog steeds geen reactie op hun vluchtelingenaanvraag ontvangen.

Bron: Persbureau Curacao

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. Deze venezolanen zijn illegaal het land binnengekomen. In Venezuela moet je dat niet doen, dan ga je de nor in. Hier dus met gelijke munt betalen. Deze 10 maanden is nog kort vergeleken met die Curaçaose vissers in Venezuela. Die zitten sinds maart 2020 vast, zonder uitzicht op hoe het nu verder gaat. Ik zou een gevangenenruil voorstellen. Geen dure rechtszaak en overige ellende.

 2. @knoek-koe, de tijden zijn veranderd. Ik kan nog herinneren in de goede oude tijd was de Bolivar nog 40ct. waard toen waren onze Venezolaanse buren overal welkom nu worden ze erger dan stront behandeld.

 3. …”In de wanhopige oproep stellen de drie Venezolanen dat de gevangenis waar ze worden vastgehouden niet in goede staat is”….

  Wat is wel in goede staat op Curaçao?
  We zijn erger dan beesten zoals we hier met migranten omgaan in de gevangenis. Begreep dat sommige bewakers zich ook gedragen als concenteatiekampbewakers

 4. Moeten we niet eerst kijken wat deze vluchtelingen kunnen, voordat we ze zomaar opsluiten? Wellicht gaat hierdoor groot talent verloren. Wij moeten van Nederland leren, daar hebben ze een Ethiopische lange afstand renster snel genaturaliseerd. Deze atlete, Sifan Hassan breekt nu alle records en bezorgd Nederland veel publiciteit.

  Hetzelfde heeft Nederland nu met een Indiaanse, Gabriela Schloesser-Bayardo gedaan. Het is niet bekend of zij van de Sioux, de Cheyennes of de Comanche stam is maar ze heeft gelijk voor Nederland met handboog schieten Zilver gewonnen.

  Hier sluiten we iedereen op, het maakt niet uit of het atleten, dokters, advocaten of miss universe talenten zijn en toch zijn intussen veel Haïtianen die niet eens de lagere school hebben afgemaakt hier met paspoort. De meesten kunnen geen zand van cement onderscheiden maar verkopen zichzelf als timmerman en stukadoors.

  Wellicht worden in deze ongeschoolde Laaggeletterde Haïtianen politiek talent gezien.

 5. Opvallend dat deze onschuldige mensen nu al 10 maanden in de cel zitten en Cicely van der Dijs en Brian Mariano die veroordeeld zijn hoeven niet te zitten.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Morgen worden meer dan 200 werknemers van de raffinaderij naar huis gestuurd

Persbureau Curacao Maandag vallen er opnieuw harde klappen bij de raffinaderij. Meer dan tweehonderd werknemers krijgen dan hun ontslag toegezegd. Zij zijn niet geselecteerd om in het vervolgtraject met...

PBC | Minder covid-patiënten dan vorige week, maar meer op de IC op Curaçao

Persbureau Curacao Zondag zijn er 34 mensen positief getest op Corona. Daaronder dit keer geen geïmporteerde cases, maar mensen die lokaal besmet zijn geraakt. 53 Covid-patiënten mochten vandaag uit...

LuchtvaartNieuws | Prijsvechter Wingo hervat vluchten tussen Colombia en Curaçao

WILLEMSTAD - Prijsvechter Wingo hervat de vluchtuitvoering tussen de Colombiaanse hoofdstad Bogotá en Curaçao. De dochtermaatschappij van het Panamese Copa Airlines vliegt per 6 oktober weer naar...

PBC | Pippi’s Opvang op Curaçao

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Zo nu en dan is het nodig om een Stichting en/of persoon onder de aandacht te brengen. Gewoon, omdat ze fantastisch werk doen en...

PBC | Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan Covid

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Vanochtend vroeg is de bekende Bonairiaanse journalist Zamir Ayubi overleden aan de gevolgen van COVID-19. Dat maakte zijn broer, de eveneens bekende journalist Aimed...

PBC | Coronacijfers Curaçao 25 september

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is vandaag opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het slachtoffer overleed in het ziekenhuis. In totaal zijn er nu 160 personen overleden op Curaçao aan...
- Advertentie -