Persbureau Curacao

Op 1 januari 2017 had de SVB een korting van tien procent toegepast op de pensioenuitkering van mensen die op die datum niet meer op Curaçao woonden. Ook verviel hun kerstbonus vanaf 2016 ten bedrage van een volle maand AOV.
De rechter had volledige compensatie al bevolen, maar aanvankelijk liet SVB-Curaçao weten het Hof-vonnis niet te zullen naleven.
Alle AOV-ers op Bonaire, Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius, die nog pensioen ontvangen van de SVB, zullen hun geld nu terugkrijgen met terugwerkende kracht.
Bron: Persbureau Curacao
De compensatie moet niet plaatsgebonden zijn; buiten curacao IS buiten curacao. Dus ook Aruba en Nederland.
Voorts belachelijk dat er wel een korting is van 10% maar vervolgens wel weer over het restant weer belasting moet worden betaald. Dus geen korting en wel belasting heffen, of wel korting en geen belasting heffen.
Nederlanders die een kleine AOW uit Nederland ontvangen worden door de belastingdienst in Nederland ook gekort. Bijna 10% wordt ingehouden.
Als men alleen een AOW/AOV uitkering ontvangt dan betaal je op Curacao geen I.B. daar je onder de loongrens zit.
De ingehouden belasting in Nederland kan je niet terugkrijgen, noch in Nederland, noch op Curacao.
Ook dit is een vorm van discriminatie.
Mensen die in het verleden op Curacao de volle mep (maximum premie) betaald hebben worden dus wel degelijk benadeeld.
Is dit een vrijbrief voor de Nederlandse SVB om de aow-uitkeringen te korten bij de Nederlandse pensionado’s die zich op een van de eilanden hebben gevestigd? Dat inkomen wordt immers niet in Nederland uitgegeven. En dat was het belangrijkste argument voor SVB-Curaçao om uitkeringsgerechtigden in Nederland te korten. Wat voor effect zou dat hebben op de Curaçaose economie als de veel hogere Nederlandse aow-uitkeringen danig worden gekort? Die pensionado’s hebben dan veel minder te besteden in de eilandelijke economie ( en zullen dan mogelijk terugkeren naar hun geboorteland waardoor het eiland nog meer schade lijdt). Soms, vaak?, is rechtspraak krom.
De bysides en het salaris van Philip Martis kost nu eenmaal veel geld dus dan moet ergens ander worden gekort.
En wat op de veel die in Nederland wonen.Wij hebben jarenlang betaald zoals alle anderen.Dat is pure discriminatie.De Rechter mag niet met verschillende maten meten en wij moeten allen compensatie krijgen voor wat ons onterecht is afgenomen
nog steeds bizar dat mensen die buiten de antillen gepensioneerd zijn gekort worden op hun pensioen: die mensen hebben evenveel premie bijgelegd toen zij op Curacao waren als alle anderen
@Duan Angela. Neen. Zij krijgen geen compensatie. Net als degenen die in Nederland wonen. Het gaat om het het jaartal van onafhankelijkheid. 10-10-2010. Zie uitspraak. https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:OGHACMB:2021:55
In de laatste stuk van het artikel worden de eilanden Bonaire, Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius genoemd die gecompenseerd worden, maar worden de gepensionseerden op Aruba ook gecompenseerd? Zeker zijn er zo’n 200+ gepensioneerden op Aruba die ook die uitkering ontvangen van SVB Korsou, geldt het niet voor hen dan? Blijkbaar wordt in de vonnis van het Hof niet over Aruba gesproken, maar de korting van 10% treft ook degenen aan die op Aruba uitkering ontvangen. Krijgen zij geen compensatie?