Met vonnis | Persbureau Curacao

DEN HAAG – Oud-premier Curaçao Gerrit Schotte moet twee miljoen gulden betalen omdat de Hoge Raad vandaag heeft bepaald dat de ontnemingsmaatregel die eerder door het Hof in Willemstad werd opgelegd, gehandhaafd moet blijven.
Schotte werd in 2018 wegens onder meer ambtelijke corruptie en witwassen veroordeeld tot een celstraf van drie jaar en kreeg daarnaast een ontnemingsmaatregel opgelegd van bijna twee miljoen Antilliaanse guldens.
De oud-premier kwam in november vorig jaar vrij na bijna twee jaar gevangenisstraf. De rechter heeft in zijn strafzaak ook bepaald dat hij vijf jaar lang geen politieke functie mag vervullen.
Schotte’s partner, Cicely van der Dijs, kreeg vijftien maanden cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. Het cassatieberoep van beiden in die strafzaak werd eerder al door de Hoge Raad verworpen.
Definitief
De uitspraak van de Hoge Raad in de ontnemingszaak sluit aan bij het advies van de advocaat-generaal. De raad heeft de klachten in cassatie zonder inhoudelijke motivering afgedaan omdat deze ongegrond zijn en geen juridisch belangrijke nieuwe vragen oproepen.
Schotte zei destijds dat hij alleen geld had opgehaald voor zijn partij, MFK. Veel politieke leiders op Curaçao hebben volgens hem geld aangenomen voor politieke campagnes, maar daar zou geen onderzoek naar zijn gedaan.
Met de uitspraak van de Hoge Raad is de oplegging van de ontnemingsmaatregel definitief.
Bron: Persbureau Curacao
Naschrift KKC
Hier vindt u de uitspraak op de Hoge Raad.nl: ECLI:NL:HR:2021:1222
ECLI:NL:HR:2021:1222
- Instantie
- Hoge Raad
- Datum uitspraak
- 07-09-2021
- Datum publicatie
- 07-09-2021
- Zaaknummer
- 20/02896
- Formele relaties
- Conclusie: ECLI:NL:PHR:2021:539
- Rechtsgebieden
- Strafrecht
- Bijzondere kenmerken
- Artikel 81 RO-zaken
Cassatie - Inhoudsindicatie
-
Caribische ontnemingszaak waarbij aan de voormalig minister-president van Curaçao een ontnemingsmaatregel is opgelegd tot een bedrag van 1.844.190,36 Antilliaanse guldens. Middelen over (1) oordeel hof dat betrokkene de in de strafzaak als passieve ambtelijke omkoping bewezen verklaarde giften als wederrechtelijk voordeel daadwerkelijk heeft genoten, (2) oordeel van het hof dat voldoende aanwijzingen bestaan dat een geldbedrag dat betrokkene in augustus 2010 heeft ontvangen afkomstig is uit een soortgelijk feit als de passieve ambtelijke omkoping ter zake waarvan betrokkene in de strafzaak is veroordeeld, en (3) verwerping van een door verdediging gevoerd draagkrachtverweer. HR: art. 81.1.RO.
- Vindplaatsen
- Rechtspraak.nl
- Verrijkte uitspraak
Uitspraak
HOGE RAAD DER NEDERLANDEN
STRAFKAMER
Nummer 20/02896 PC
Datum 7 september 2021
ARREST
op het beroep in cassatie tegen een vonnis van het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba, van 7 juli 2020, nummer H-17/2019, in de strafzaak
tegen
Gerrit Fransisco SCHOTTE,
geboren in Curaçao op 9 september 1974,
hierna: de verdachte.
1 Procesverloop in cassatie
Het beroep is ingesteld door de betrokkene. Namens deze hebben P.T.C. van Kampen en W.S. de Zanger, beiden advocaat te Amsterdam, bij schriftuur cassatiemiddelen voorgesteld. De schriftuur is aan dit arrest gehecht en maakt daarvan deel uit.
De procureur-generaal F.W. Bleichrodt heeft geconcludeerd tot verwerping van het beroep.
2 Beoordeling van de cassatiemiddelen
De Hoge Raad heeft de klachten over de uitspraak van het hof beoordeeld. De uitkomst hiervan is dat deze klachten niet kunnen leiden tot vernietiging van die uitspraak. De Hoge Raad hoeft niet te motiveren waarom hij tot dit oordeel is gekomen. Bij de beoordeling van deze klachten is het namelijk niet nodig om antwoord te geven op vragen die van belang zijn voor de eenheid of de ontwikkeling van het recht (zie artikel 81 lid 1 van de Wet op de rechterlijke organisatie).
3 Beslissing
De Hoge Raad verwerpt het beroep.
Dit arrest is gewezen door de vice-president J. de Hullu als voorzitter, en de raadsheren E.S.G.N.A.I. van de Griend en M.J. Borgers, in bijzijn van de waarnemend griffier E. Schnetz, en uitgesproken ter openbare terechtzitting van 7 september 2021.
@Mossel, ben je vergeten dat een zekere Oswald van der Dijs, president-commissaris was bij Aqualectra en Refineria di Kòrsou (RdK)? Moge zijn ziel rusten in hel. Toen was toch sprake van 200 miljoen gulden die verdamd was? Die zal ongetwijfeld op een buitenlandse rekening ergens staan.
Plasje als die 1.8 miljoenop tafel komt van derden en niet uit Gerrit de Raaf zijn eigen knip krijgen hij en zijn financiers een groot probleem. Het gezegde word dan waar komt de poenne vandaan meer hoef ik niet uit te legen. Heb zelf zo’n zaak mee gemaakt met een bedrijf waar ik voor werkte, toen ging het om een bedrag van 15 miljoen, ook toe hebben de eigenaren van het bouwbedrijf niet kunnen betalen terwijl er miljoenen zwart geld genoeg in hun bezit was, zij konden niet waarmaken hoe het echt in elkaar zat en hebben gewoon niet betaald en een soort als vakantie genomen in het gevang, er kwam hun aan vreten niks te kort, en zelfs de meisjes van plezier kwamen geregeld even langs. de straf was 4 jaar waar 1 jaar bij goed gedrag in mindering werd gebracht, Als ik bij ze op bezoek ging zijden ze Abraham het is hier binnen de muur beter vertoeven dan buiten ??. Later toen ze weer los rond liepen werden ze als nog tot aan het bot uitgekleed door de belasting en dat kan Gerrit de Raaf & CO ook wel eens over komen met zijn vrienden
Het lijkt alsof Schotte toch aan het langste eind trekt, MFK is nu toevallig in de regering en als we het boek van Omayra Leeflang mogen geloven is 2 miljoen zo verdiend. Het blijkt weer dat het OM hier met 2 maten meet, die Cicely van der Dijs is veroordeeld, maar heeft geen dag gezeten.