30 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

PBC | Nieuw nationaal marinepark op Curaçao moet nog wel een aantal hobbels nemen

HomeLandenCuraçaoPBC | Nieuw nationaal marinepark op Curaçao moet nog wel een aantal...

Persbureau Curacao

Conflict gaat vooral om de binnenwateren van Oostpunt | Foto: Bea Moedt

WILLEMSTAD – Curaçao krijgt een nieuw nationaal marine park, maar tussen nu en een maand moeten er nog wel een aantal problemen worden opgelost met Willy Maal, de eigenaar van Oospunt.

De Caribbean Research & Management of Biodiversity Foundation, Carmabi krijgt het gebied voor de kust van Oostpunt in beheer met als doel om het onderwaterleven en het koraalrif te beschermen. De natuurbeschermingsorganisatie zegt binnenkort met de uitvoering van haar beheerstaken in het ‘nieuwe’ marine park te beginnen. Het park krijgt de naam ‘Curaçao Marine Park’.

Maar er loopt een rechtszaak tussen Maal en de overheid over de toewijzing van het gebied als natuurgebied. Volgens Maal betreft een deel van het beschermde gebied gronden en binnenwateren die privé-eigendom zijn van zijn familie.

Toewijzing daarvan aan Carmabi zou een streep kunnen zetten door de ontwikkelplannen van Maal. Het is daarom niet ondenkbaar dat de overheid schadeclaims kan verwachten.

Om tafel

De eigenaar van een groot deel van Oostpunt zegt geen probleem te hebben met een onderwaterpark, maar vindt het onbegrijpelijk dat ‘zonder enige inspraak’ een deel van zijn eigendom in beheer wordt gegeven aan een beheerder.

Conflict gaat vooral om de binnenwateren van Oostpunt | Foto: Bea Moedt

Maal is ook ontstemt over de aankondiging van Carmabi dat het begint met de uitvoering van beheerstaken. “Carmabi is er op uit om alle ontwikkeling van Oostpunt tegen te gaan en zetten met hun persaankondiging de overheid onder druk. Eventuele investeerders van ontwikkeling op mijn land worden erdoor afgeschrikt.”

Charles Cooper die het dossier erft van voorgangers Zita Jesus-Leito en Suzy Camelia-Römer is voorstander van de ontwikkeling van Oostpunt en hoopt deze maand partijen om tafel te kunnen krijgen om tot een vergelijk te komen. “Curaçao verliest in alle scenario’s mocht de rechter uitspraak doen. Ik ben voorstander van natuurbeheer, maar ook voorstander van ontwikkeling. Curaçao heeft beide nodig”, aldus minister Cooper.

Kustlijn

Het nieuwe Curaçao Marine Park bestrijkt de kustlijn die begint aan de westzijde van de Caracasbaai en dan de zuidoostelijke richting volgt, om Oostpunt heen en vervolgens verder trekt, voor een kort deel, noordwestwaarts. In de breedte strekt dit gebied vanaf de waterlijn tot 100 meter daarbuiten. De instelling van het Curaçao Marine Park waarborgt het grote belang van de bescherming van het mariene ecosysteem zoals de koralen en het onderwaterleven.

Conflict gaat vooral om de binnenwateren van Oostpunt | Foto: Bea Moedt

De Afdeling Mariene Parken van Carmabi is van plan te beginnen met het plaatsen van een twintigtal meerboeien. Vaartuigen kunnen hier vrij aanmeren. De boeien zijn vooral bedoeld om het gebruik van ankers te weren. Ankers kunnen namelijk grote schade aanrichten op het koraalrif.

Carmabi gaat ook afval en ongebruikt vistuig op de zeebodem verwijderen en er wordt een surveillance-team opgezet om mogelijke wetsovertredingen te documenteren en te melden aan betrokken overheidsdiensten, zoals de kustwacht. Hiervoor heeft Carmabi een boot aangeschaft, een Eduardoño met de naam ‘Yaru’ waarmee regelmatig in het gebied gesurveilleerd moet worden.

Activiteiten

Voor de meeste gebruikers van het Curaçao Marine Park verandert er volgens Carmabi weinig. Toegang tot en gebruik van gebied is en blijft vrij en kosteloos. Carmabi gaat voor de toegang en activiteiten binnen het gebied geen toegangsgeld of andere inkomsten innen. Duiken en snorkelen blijft gewoon mogelijk.

Er gelden in het Curaçao Marine Park geen restricties voor de locatie waar visserij wordt bedreven. Maar volgens Carmabi zal de overheid een aantal Fish Reproduction Zones gaan aanmerken . Zo’n zone is bedoeld voor het herstel van de visstanden in de Curaçaose wateren en in het verlengde daarvan, de duurzame visserij.

Voor alle vaartuigen in het beheersgebied zal een ankerverbod gelden. Het weren van ankers binnen rif gebieden ten zuidoosten van ons eiland zal in grote mate bijdragen aan het behoud van deze zeer kwetsbare koraalriffen. Het aanmeren van vaartuigen blijft uitsluitend mogelijk door gebruik van de nieuwe aanmeerboeien, aldus Carmabi.

Bron: Persbureau Curacao

8 reacties

  1. Wat je je eigenlijk moet afvragen is waarom de plek die niet is bebouwd en waar geen toerisme is, nu als reservaat wordt aan gewezen.
    Waarom niet al die andere plekken die wel vrij toegankelijk zijn.
    Ohhh dat is omdat daar niks meer is en waar alles is verwoest.
    Ik geef Maal groot gelijk.
    Als je dingen wilt beschermen moet je alle politiek op curaçao weg laten en toegang ontzeggen. En ja dat kan met een AR15

  2. Probleem zijn de bijzondere binnenwateren, beoogde kustontwikkeling en een politicus die, lets be honest, niet kosher is. Voeg daar aan toe de altijd wat klagende heer Maal en zie daar; een hopeloze sopi mondongo waar Carmabi mee om heeft te gaan. Ik hoop op een goede afloop; voor ons land en het unieke gebied waarvan ik denk dat het de moeite waard is dat slechts heel beperkt en echt verantwoord te ontwikkelen. Lets hope for the best

  3. Jammer blijft der. Maal zijn leugens verspreiden en wordt dat klakkeloos overgenomen. Het beschermde gebied ligt geheel in zee en bevat geen snipper prive terrein. Oostpunt kan geheel ontwikkeld worden sinds 2017 en dat is niet veranderd. Met leugens en angst aanjagen gaat geen ontwikkeling plaatsvinden.

  4. voorgangers Zita Jesus-Leito en Suzy Camelia-Römer.
    De schone drie, hoe kan en kon Maal zaken doen met deze mensen. Niet dus drie dictators die met alles wat ze doen “voor het land” verruilen met “voor mij”.
    En Willy Maal heeft al heel lang aangegeven dat hij oostpunt wil ontwikkelen. maar hij mag niet. Door de kustlijn bij zijn land ook beschermt te verklaren is er een extra reden gekomen ontwikkeling tegen te gaan, mischien kan het wel afgekocht worden maar dat is vast niet eenmalig.

  5. Het is ook van de gekke dat de overheid meent te kunnen beschikken over een gebied waar zij geen zeggenschap over heeft.
    Idd zullen er weer claims gaan rollen, maar gezien de lege schatkist van de overheid, en er gezien de zeer geringe arbeidsproductiviteit en de schatkist dus nooit gevuld zal worden met de graaiers wordt het moeilijk voor Willy Maal om ook maar iets te claimen.
    Van een kale kip etc

  6. Jaarlijks ontvangt Maal reeds een paar miljoen van het land Curacao, als aflossing van schadevergoeding terecht toegewezen door het gerecht
    De zwarte politici kunnen het niet uitstaan dat een blanke familie zo’n groot stuk van Curacao in bezit heeft, en proberen op allerlei manieren dit terrein in te pikken. Er zullen nog meer claims en schadevergoedingen komen.

  7. Hij, cooper is voorstander van natuurbeheer en ontwikkeling. Had je hem moeten zien en horen toe ‘n Ned mij ergens richting westpunt ‘n ecoresort wilde ontwikkelen. ‘n briesende leeuw is er niks bij. Hoezo ga je volgende week om de tafel je behoort geen “minister” meer te zijn. Onbetrouwbare, liegende, fraudeur die je bent.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties