29 C
Willemstad
• dinsdag 25 januari 2022 16:48

Laatste reacties

- Advertentie -

PBC | Expeditie naar de Saba Bank om Tijgerhaai

- Advertentie -

Persbureau Curacao

 

Tiger shark | Photo credit © Jarrett Corke WWF-Canada (all rights reserved)

Komende maand augustus gaat een team onderzoekers naar de Saba Bank om de levenscyclus van de tijgerhaai te onderzoeken. De onderzoekers zullen de migratieroutes van de haai bestuderen.

Ze willen onder meer weten waar en wanneer de tijgerhaai zich voortplant. Doel is om de vissen beter te kunnen beschermen, zowel binnen het Yarari zeezoogdier- en haaienreservaat in het Caribisch Nederlands gebied, als daarbuiten.

- Advertentie -

In 2016, zijn de Saba Conservation Foundation, de Nature Foundation St. Maarten, en Sharks for Kids gaan samenwerken tijdens het Save our Sharks Project. Dat werd gefinancierd door de Nationale Postcode Lotterij in Nederland.

Tijgerhaai Saba © Sami Kattan

Sinds die tijd, is gestart met het aanbrengen van satellietzendertjes (tags) aan tijgerhaaien bij de Saba Bank en rondom Sint-Maarten. Door dit onderzoek weten we nu dat tijgerhaaien in de Caribisch Nederlandse wateren rond deze eilanden voorkomen, en dat de meerderheid van deze haaien seksueel volwassen vrouwenhaaien zijn.

Broedgebied

Gedurende de aankomende expeditie willen de onderzoekers niet alleen meer tijgerhaaien voorzien van een tag, maar ook hun bewegingen volgen om zodoende hun levenscyclus in kaart te brengen. Maar ook gaan ze onderzoeken of er pups in de buik van de zwangere tijgerhaaien zijn en hoe groot deze zijn. Dit zal helpen bepalen of de Saba Bank een broedgebied is voor de tijgerhaaien.

De onderzoekers willen ook weten waar deze haaien naar toe migreren. Daarmee kan het belang van het Yarari zeezoogdier- en haaienreservaat beter begrijpen worden. Het Yarari Reservaat werd op 1 september 2015 opgericht, en beschermt zeezoogdieren, haaien en roggen in de wateren van Bonaire, Saba, en sinds september 2018, Sint-Eustatius.

Samenwerking is volgens de onderzoekers noodzakelijk, niet alleen tussen de zes eilanden van het Nederlands Caribisch gebied, maar ook tussen de eilanden in het Caribisch gebied als geheel. Daarmee kunnen deze essentiële soorten en ecosystemen beter beschermd en behouden blijven. Met dit doel is onlangs de Caribbean Shark Coalitie gevormd.

Dag van de Natuurbescherming

Vandaag, op 28 juli is het de Internationale Dag van de Natuurbescherming. Daarbij wordt stilgestaan bij de overtuiging dat een gezonde omgeving de basis is voor een stabiele en gezonde samenleving. Dit houdt volgens de onderzoekers ook een gezonde oceaan in, die afhankelijk is van haaien.

Haaien zijn grote roofdieren aan de top van de voedselketen die een belangrijke rol hebben in het in standhouden van de mariene ecosystemen. Haaien helpen om hun prooidierpopulatie gezond te houden door de zwakke prooidieren op te eten en daarbij ook hun verspreiding in het gebied beïnvloeden, aldus de onderzoekers. In gezonde oceanen, helpen haaien om een stabiele visstand en gezonde koraalriffen en zeegrasbedden te behouden, dit is belangrijk voor de visserij en de economie van de eilanden.

De Tijgerhaai Onderzoek Expeditie wordt gecoördineerd door de Dutch Caribbean Nature Alliance, DCNA.

Bron: Persbureau Curacao

- Advertentie -

Artikel delen

1 reactie

  1. Goed project, DCNA nodig ook de NAREN schip bemanning ( regering Curacrim ) uit voor een pleziervaart, maar dan wel met een lekke boot?.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Monday, January 24, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 24 januari 2022

 Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Minister verbiedt werkbezoek parlementariër; Van Heydoorn ontkent

Minister Sithree van Heydoorn (MFK) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) heeft een werkbezoek van parlementariër Steven Croes aan de Brionschool verboden. Dat stelt Croes. De...

Nu.cw | Extra: Veertien liquidaties uit 2017 nog niet opgelost

De Extra heeft gesignaleerd dat veertien liquidaties uit 2017 nog altijd niet zijn opgelost. De ochtendkrant besteed opnieuw aandacht aan de zaken en sprak met politiewoordvoerder Imro...

PBC | Politie controleert op rood licht

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De politie controleert deze weken speciaal op door rood licht rijden. 28 chauffeurs werden binnen anderhalf uur staande gehouden die bij de kruising Jan...

PBC | Boze taxichauffeurs blokkeren toegang Megapier

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De 1.400 passagiers van cruiseschip Aida Perla moesten gisteren lang wachten voor ze van boord mochten. Boze taxichauffeurs hielden de uitgang van de Megapier...
- Advertentie -
- Advertentie -