26 C
Willemstad
• woensdag 7 december 2022

Extra | Journaal 6 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DKR | Nederlandse Kansspelautoriteit geeft Curaçaose gokmaffia te veel ruimte

Dossier Koninkrijksrelaties.nl Den Haag – De Nederlandse Kansspelautoriteit onderneemt te weinig tegen vanaf Curaçao opererende webcasino’s. Dat vinden partijen die hebben meegewerkt aan een evaluatie van de Ksa...

Democracy now! | Monday, December 5, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

Extra | Journaal 5 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, December 2, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 2 december 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, December 1, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertentie -

PB | Uit liefde geiten houden op verantwoorde wijze op Saba

Goats in pen Matthew

SABA—Geiten houden binnen een omheining op een verantwoordelijke manier is geen gemakkelijke taak op Saba. Dat weten geiten houders Roderick Hassell, Jerry Hassell, Orlando Hassell, Timothy Johnson, Justin Yu en Anna en Matthew Barnes uit eigen ervaring. Zij houden geiten omdat ze van de dieren houden want geld verdienen ze er nauwelijks mee.

“Ik ben ermee opgegroeid. Ik hou van geiten,” zegt Orlando Hassell (28) die geiten houdt sinds hij 20 is. Jerry Hassell (47) heeft sinds twee jaar geiten. “Het houdt me bezig. Ik zie ze als mijn huisdieren, maar dan buiten.”

Voor Roderick Hassell (61) is het houden van geiten een langdurige hobby. “Ik heb al mijn gehele leven geiten.”

Saba Goat pen of Timothy

Timothy Johnson (29) is opgegroeid met dieren en is dol op zijn geiten. Hij doet er alles voor. “Ik zie ze graag in topconditie.”

Justin Yu (40) houdt geiten sinds zijn jonge jaren. “Ik hou enorm van ze.”

Anna Barnes (35) raakte betrokken door haar broer Reid Junior die twee jaar geleden omkwam bij een tragisch ongeval. “Ik begon in 2018 door Junior. Ik hielp hem met zijn geiten en ik vond het geweldig.” Anna’s jongere broer Matthew (31) begon een aantal jaar geleden. Hij hield geiten samen met Junior en zorgt nu voor de geiten van zijn overleden broer. “Ik hou van dieren; ze zijn mijn veilige haven, mijn comfort zone.”

Uitdagingen
De zeven geïnterviewde geiten houders hebben allemaal dezelfde uitdaging: ze verdienen nauwelijks iets met hun dieren omdat de kosten van het houden van geiten zo hoog zijn op Saba. Hooi en voer kosten veel en moeten uit het buitenland geïmporteerd worden, veelal uit St. Maarten, de Verenigde Staten (VS) of Puerto Rico. De prijzen van deze producten zijn flink gestegen de afgelopen jaren. Daar komen de kosten van water nog bij, en in droge tijden moet er water per truck gekocht worden voor de dieren. Saba heeft geen waterleiding; mensen zijn aangewezen op hun regenbak die in droge tijden aangevuld wordt met behulp van water trucks.

De steeds vaker terugkerende droge perioden vormen een grote uitdaging. “Er is tekort aan gras. En het klaarmaken van land zodat er gras kan groeien heeft weinig zin want de loslopende geiten vreten het op,” zegt Roderick die 20 Boer en Nubian geiten heeft in Kelbey’s Ridge.

Saba Goats at Jerry

“Vroeger was er voldoende gras voor mijn geiten. Nu is er veel minder om te snijden en een baal hooi kost me US $40. De kosten van de investering in mijn geiten is veel hoger dan de opbrengst,” zegt Jerry die 15 gemengde Boer geiten naast zijn huis in Lower Hell’s Gate heeft. Hij heeft ook een aantal varkens. “Het is een grote investering. Ik haal het hooi en voer uit Puerto Rico waar het iets goedkoper is. Je verdient een klein beetje aan de slacht, maar voor het geld hoef je het niet te doen,” zegt Orlando die 15 gemengde Boer geiten houdt in Upper Hell’s Gate. Iets verderop heeft hij ook een paar schapen en stieren.

Vaccineren
Timothy heeft ongeveer 20 Boer geiten in Upper Hell’s Gate. “Ik geef veel geld aan ze uit. Ik probeer altijd het beste voor ze te doen. Ik vaccineer mijn geiten zelfs tegen ziektes. Ik geef ze vitaminen en mineralen, en ik ontworm ze.” Timothy verkoopt af en toe een levende Boer geit aan geiten houders op andere eilanden.

Saba Goat pen of Timothy

“Ik investeer veel meer dan dat ik uit mijn geiten haal,” zegt Justin die ongeveer 45 Boer geiten heeft in Windwardside. “Ik verkoop ze levend als het kan. Ik slacht er af en toe een paar en stuur het vlees per boot naar Sint Maarten waar de markt veel groter is.” Justin spendeert ongeveer US $100 per dag aan hooi en voer, een grote aanslag op zijn budget.

Saba Anna with goats

Anna heeft nog vijf geiten over. Ze kon ze niet allemaal houden tijdens de droogte in de afgelopen maanden. “Ik kon het niet meer betalen om ze allemaal voer te geven, dus moest ik er een aantal verkopen,” zegt de moeder van vier kinderen. Niet alleen het kopen van voer en hooi is een grote uitdaging; ook het materiaal om de omheining aan te leggen en te onderhouden is duur. Het vergt veel onderhoud om de stal en omheining in goede conditie te houden.

“Dit is devotie. Je verdient eigenlijk niets aan ze.” Maar Anna is dol op haar geiten, en dat is wat telt.

Toewijding
Matthew heeft 15 Boer, Nubian en creool geiten op het terrein van zijn familie in St. John’s, net als Anna. “De geiten kosten veel geld. Je moet steeds balen hooi en zakken voer voor ze kopen, en ook water. De droge perioden zijn een grote uitdaging. Het is moeilijk om aan gras te komen. Geiten houden is een kwestie van toewijding en tijd. Je houdt ze niet voor het geld. Ik doe dit uit liefde. Ik ben opgegroeid met dieren. Het zit in ons.”

Matthew with goats

Matthew en Anna houden ook enkele varkens op het terrein.
Matthew ziet de noodzaak in van het verwijderen van loslopende geiten, een project dat momenteel gaande is om de erosie op het eiland te beteugelen. Maar hij vindt niet dat alle ‘wilde’ geiten weg hoeven. “Feit is dat er te veel zijn. Vooral wanneer het erg droog is, zie je die geiten vechten om te overleven zonder water en voldoende eten.”

Gevraagd naar zijn opinie over de loslopende geiten, zegt Jerry dat het beter zou zijn wanneer de eigenaren ze zouden vangen en achter een hek plaatsen. “Op die manier veroorzaken die geiten geen schade. In plaats van erover steggelen, zou men die dieren moeten vangen, binnen een omheining plaatsen en ze voedsel en water geven. Hou ze voor het geitenvlees.”

saba Goats at Orlando

Volgens Orlando is het houden van geiten in een afgesloten ruimte veiliger voor de dieren, en de eigenaar kan beter voor ze zorgen. “Op die manier blijven de geiten gezond wat beter is voor het dier en voor de eigenaar.” Timothy vindt het pijnlijk om te zien wanneer ‘wilde’ geiten honger en dorst hebben.

“Sommige eigenaren plaatsen niet eens water voor hun geiten. Dan breekt mijn hart als dierenvriend. In het wild kan je geiten ook niet in de hand houden. Dat is voor niemand goed. Mocht iemand nog van zijn wilde geiten af moeten, ik ben een goede schutter,” zegt hij met een brede grijns.

Overbevolkt
“Als je geiten houdt, dan moet je voor ze zorgen. Dat betekent je moet ze eten en water geven. Ze moeten vitamines en mineralen krijgen, en ontwormd worden,” zegt Justin wanneer zijn mening gevraagd wordt over de vele loslopende geiten. “Er zijn te veel wilde geiten. Ze vreten de tuinen van mensen kaal. Het eiland is overbevolkt met wilde geiten. Maar ik ben het er niet mee eens dat ze allemaal verwijderd moeten worden,” zegt Anna.

Saba Goats at Roderick

Geiten houden binnen een omheining is beter voor de natuur, beter voor Saba, zegt Roderick. En, geiten die achter een hek staan, veroorzaken geen erosie zoals hun loslopende soortgenoten. “Ik hoor elke dag rotsblokken naar beneden komen. Eens stonden er vele bomen en struiken op deze heuvels. Nu groeit er niks en komen de rotsblokken naar beneden,” zegt hij, wijzend naar de heuvels vlak bij zijn huis in Kelbey’s Ridge.

“We hebben de bomen nodig voor de neerslaande regen en om het water in de grond te behouden. Maar zolang we zoveel loslopende geiten hebben, zullen er geen bomen groeien. Kijk naar mijn omheinde tuin, hoe groen het is, hoeveel bomen er hier groeien. De ruimte daarbuiten kan er hetzelfde uitzien.”

In het verleden hielden Sabanen hun geiten op een meer gecontroleerde manier: de geiten werden steeds verplaatst zodat het land de kans kreeg om te herstellen en er gewassen geplant konden worden, zegt Roderick. Geiten houders schoten toen ook meer geiten om hun gezinnen te voeden.

“Toen ze minder schoten, namen de geiten in grote getalen toe, en werden hele stukken van het eiland kaal en woestijnachtig. En, zoals je weet, een woestijn trekt geen regen aan.”

Bron: Persbericht Openbaar Lichaam Saba

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -