28 C
Willemstad
• donderdag 18 augustus 2022

Laatste reacties

NRC | Het is even stil op het Binnenhof, uit ongemak of stilte voor de storm?

Met notulen toeslagenaffaire | Lamyae Aharouay

Demissionair premier Rutte heeft nog geen reactie gegeven sinds de notulen uit de ministerraad maandag openbaar werden gemaakt. Foto Phil Nijhuis/ANP

Notulen Coalitiepartijen van Rutte III houden zich stil na de publicatie van de ministerraadnotulen. Het onderwerp ligt gevoelig in de formatie.

Voor een historische gebeurtenis bleef het in de coalitiepartijen wel erg stil nadat maandag notulen van vergaderingen van het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte III werden gepubliceerd. De hoofdrolspelers uit dat kabinet en in de nog lopende formatie, partijleiders Mark Rutte (VVD), Sigrid Kaag (D66) en Wopke Hoekstra (CDA), hebben nog geen reactie gegeven sinds de stukken openbaar werden gemaakt – bijna 19 jaar vroeger dan de regel voorschrijft voor kabinetsnotulen, die als staatsgeheim worden geclassificeerd.

Ook Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, houdt zich vooralsnog stil. Uit die coalitiepartij klinkt dat het nu eerst tijd is voor „reflectie”.

Alleen demissionair minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) reageerde, in het tv-programma Op1. Koolmees komt prominent in de notulen voor. Hij zei dat hij „een beetje bozig” wordt van de suggestie dat het kabinet de Kamer informatie zou hebben onthouden. „Kamerleden mogen ons het vuur aan de schenen leggen.”

In de notulen is te lezen hoe kabinetsleden meermaals hun frustratie uitten over Tweede Kamerleden uit de coalitie. Die Kamerleden stelden veelvuldig vragen over de Toeslagenaffaire. De stukken beschrijven een politieke cultuur waarin het normaal wordt gevonden om loyaliteit te eisen van coalitiepartijen, die de taak hebben het kabinet te controleren. Wie dat in de ogen van ministers niet doen, onder anderen Pieter Omtzigt (CDA) en Helma Lodders (VVD), worden bijvoorbeeld door Wouter Koolmees omschreven als „activistische Kamerleden”.

Kabinetsleden lieten zich niet alleen uit over Kamerleden van andere coalitiepartijen, maar gaven het ook aan als ze zelf inspanningen hadden verricht om partijgenoten tot bedaren te brengen. Zo meldde Rutte dat hij bij Lodders „reeds het belang van eenheid binnen de coalitie benadrukt” had. En Hoekstra had samen met Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA), „veel tijd en energie gestoken in het sensibiliseren van de heer Omtzigt, met overigens beperkt succes”.

Macht en tegenmacht

Daarmee leggen de stukken iets fundamenteels bloot, iets dat precies gaat over hét onderwerp in de kabinetsformatie. Alle partijleiders die als minister aan de vergadering deelnamen, hebben het nu vaak over „macht en tegenmacht”. Allemaal vinden ze het tijd voor een andere, politieke bestuurscultuur. En allemaal onderschrijven ze het belang van dualisme.

Dat geldt ook voor fractievoorzitters uit de oppositie. Zij roerden zich overigens al wel na publicatie van de notulen. GroenLinks-leider Jesse Klaver twitterde dat de stukken „een ontluisterend inkijkje” geven „in een cultuur waarin de rol van het parlement bewust ernstig wordt verzwakt”. PvdA-leider Lilianne Ploumen schreef dat het kabinet „het negeren van de problemen, kaltstellen van kritische Kamerleden en achterhouden van informatie” belangrijker vond dan „waarheidsvinding en hulp aan de slachtoffers”.

Bron: NRC Handelsblad

Naschrift KKC

2021 04 26 – Toeslagenaffaire Brief aan TK
2021 04 26 – Toeslagenaffaire Beantwoording TK-vragen
2021 04 26 – Toeslagenaffaire Geannomiseerde notulen ministerraad 20190510
2021 04 26 – Toeslagenaffaire Notulen ministerraad 20190510

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. Hoe dom kan je zijn om zo’n domme vrouw aan het roer te, laten staan van een schip wat al voor half op de bodem van de zwarte zee licht, JA dat kan je alleen verwachten van die rooie rakkers van de PvdA.

  2. PvdA-leider Lilianne Ploumen schreef dat het kabinet „het negeren van de problemen, kaltstellen van kritische Kamerleden en achterhouden van informatie” belangrijker vond dan „waarheidsvinding en hulp aan de slachtoffers”.

    En van welke partij kwam de minister ook al weer? PvdA!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Democracy now! | Thursday, July 28, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 28 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Wuite reminds The Hague to include Caribbean Netherlands

THE HAGUE--Member of the Second Chamber of the Dutch Parliament Jorien Wuite of the Democratic Party D66 on Thursday reminded the Dutch government of the fact that...

Democracy now! | Wednesday, July 27, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 27 juli 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

DH | Jacobs: Secret audio recordings create a dangerous precedent

PHILIPSBURG--Prime Minister Silveria Jacobs (National Alliance) does not condemn the threats made by Minister of Public Housing, Environment, Spatial Development and Infrastructure VROMI Egbert Doran (National Alliance)...