26 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NRC | Curaçaose partijen MFK en PNP tekenen regeerakkoord

HomeNieuwsGezondheidNRC | Curaçaose partijen MFK en PNP tekenen regeerakkoord

Anna Herter

De informatiepoging tussen PNP en MFK gaan gewoon door. | ANP

Formatie De nieuwe Curaçaose regering bestaat uit partijen MFK en PNP. Zij willen het eiland de coronagerelateerde crisis uithelpen.

De Curaçaose politieke partijen MFK en PNP hebben vrijdag een regeerakkoord ondertekend. Centraal in de overeenkomst staan de plannen om het eiland uit de crisis te halen waarin het zich door de coronapandemie bevindt, zo melden lokale media. Het nieuwe parlement wordt 11 mei geïnstalleerd.

De nieuwe regering wil opnieuw met Nederland onderhandelen over het zogeheten Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (COHO), komt in het akkoord naar voren. Dit orgaan moet de komende jaren toezien op financiële hervormingen die Nederland van Curaçao eist in ruil voor coronanoodsteun. Het akkoord werd in november getekend door de huidige demissionaire regering van Curaçao en staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken, CDA).

De nieuwe Curaçaose regering wil echter dat niet het COHO maar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zich buigt over een hervormingsplan. Dat schreven de MFK en PNP eerder deze week al in een brief aan de parlementen van Nederland, Aruba en Sint Maarten. De partijen willen met Knops om tafel om hier afspraken over te maken.

Nieuwe onderhandelingen rond het COHO waren tijdens de verkiezingen afgelopen maand een speerpunt van MFK-leider Gilmar Pisas. Zijn partij werd beloond met 9 van de in totaal 21 zetels. De laatste keer dat een Curaçaose partij zoveel zetels haalde was ruim dertig jaar geleden. De christendemocratische PNP won vier zetels.

Bron: NRC Handelsblad

6 reacties

  1. De nieuwe regering heeft liever toezicht van het IMF ‘omdat die meer ervaring hebben met hervormingen’. Het probleem is echter niet of het toezichthoudend orgaan wel voldoende ervaring heeft. Alle analyses, rapporten onderzoeken etc. liggen er immers al. Dus we weten heus wel wat er moet gebeuren. daar hebben we het IMF niet voor nodig. Het probleem is dat de politiek keer op keer heeft laten zien deze veranderingen niet te willen doorvoeren. Om dat op te lossen heb je een toezichthoudend orgaan nodig dat zijn pappenheimers kent en direct ingrijpt (lees: de geldkraan dichtdraait) als het zoals altijd weer blijft bij plannen maken, praten, geld uitgeven en niets realiseren.

  2. Dus men wilt met de IMF in zee.
    Ok, goed. Jullie recht
    Dus men gaat naar de IMF en de IMF gaat naar Nederland.
    Want het geld komt nog steeds van Nederland. Volgens mij dan.
    En het kan zijn dat Nederland nog steeds dezelfde eisen zal stellen aan de intermediar, ofwel de IMF. Dus IMF degradeert zichzlef tot een hiba y trese. Een doorgeefluik.

    Wie houdt nu wie voor gek ?
    Waste of time and waste of money. Volgens mij dan.
    Maar wij wisten dat Tom Poes een list zal verzinnen.
    Suerte y mas suerte. Esey ta mi deseo nan.

    Een kind kan de was doen.

  3. Het lijkt mij zinvol dat de Nederlandse regering alle anti-Nederland uitlatingen van MFK en Cooper- ook in zijn MAN-tijd- in het verleden nog eens de revue laat passeren.
    Nederland zal dan tot de conclusie komen dat de huidige opstelling van Pisas en de zijnen een grote misleiding is. Pisas wil uiteindelijk gratis geld en geen invloed van Nederland. Pisas c.s. zeggen ja en doen nee. Wat er dan met het geld gebeurt heeft MFK in het verleden al bewezen. Ook de daden van Pisas toen hij eventjes MinPres was spreken boekdelen hoe hij het eiland naar de verdommenis zal helpen. Hij toonde toen al criminele daadkracht. Nederland trek je handen af van het eiland. Zij kunnen het immers zelf volgens eigen zeggen.
    ps IMF wenst privatisering van bijna alle overheids-bv’s. Daar gaat de ATM van de happy few. Dus de deal met IMF gaat op sowieso niet door.

  4. Het COHO gaat over (H)hervorming en (O)ontwikkeling. Dat COHO wordt dus afgewezen door de coalitie. De vraag is of ook de noodzakelijke hervormingen en ontwikkelingen worden afgewezen.
    Het Landspakket gaat namelijk over geld dat Nederland (de Nederlandse belastingbetaler) in pakketten overmaakt aan de Centrale Bank van Curacao. In ruil voor een verantwoorde besteding van dat geld vraagt Nederland de (alom geaccepteerde en lang bestaande) noodzakelijke hervormingen en ontwikkelingen in de Curaçaose economie door te voeren in de komende 4 jaar. Landspakket en COHO gaan dus samen. Het is dus een package-deal. Nu wil de nieuwe regering van Curaçao wel een deel van deze package-deal (het geld) maar niet de verantwoording (COHO) afleggen aan Nederland over de hervorming en ontwikkeling. Wat vindt de Nederlandse belastingbetaler hiervan? De betaler bepaalt, toch? Waarom zou het Internationaal Monetair Fonds zich druk maken over geld dat niet van het IMF is? Wat zijn de kosten voor inzet van het IMF en wie betaalt die kosten dan? Is het efficiënt om een derde partij (het IMF) toezicht te laten houden op de noodzakelijke hervormingen en ontwikkelingen waarvan MFK/PNP zegt dat zij over de inhoud gaan (beroep op de autonomie)? Waarom zou MFK/PNP wel gehoor geven aan de richtlijnen van het IMF en niet aan die van het COHO? Als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen. “Vertrouwen” begint met “vertrouwen geven” en niet met “vertrouwen nemen”. Waarom geeft de nieuwe regering geen vertrouwen aan de instantie die het geld geeft (tegen 0 % rente)? Het wantrouwen zit dus zo diep geworteld, dat van samenwerking geen sprake kan zijn. Advies aan Nederland. Trek je packagedeal in en laat het over aan de regering van Curaçao. De Nederlandse hand die geeft wordt immers weggeslagen, omdat de hand die neemt (de regering van Curaçao) geen verantwoording wil afleggen aan Nederland en dus diens belastingbetalers. Met een zwak-begaafd Curaçao’s Parlement (Transparency International 2001) is controle op de regering al helemaal niet te verwachten, laat staan dat de autonomie volwaardig gedragen kan worden. Dit is een ‘atrako‘ op het vertrouwen. Dhr. R. Kops: bezint eer gij begint.

  5. Het aantal maffia personen wat nu nog in de oppositie zitten komen straks bij knops van een koude kermis thuis als zij alleen al over het woord COHO hervorming beginnen. Gaat gewoon door, zo niet geen poennen meer aan de Pik maffia regering, ga maar lekker aan een ketting van Chino en Russia liggen, doei Pik!

  6. De prioriteiten:
    Eerst de poppetjes
    Dan een keer kijken of we het eens kunnen worden over wat het “plan” is voor de regeerperiode.
    Je zou verwachten dat het andersom zou zijn.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties