26.9 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

FD | Commissarissen ABN AMRO en andere banken beleggen via belastingparadijs

HomeLandenCuraçaoFD | Commissarissen ABN AMRO en andere banken beleggen via belastingparadijs

Een kudde olifanten in Tarangire National Park in Tanzania.
Een kudde olifanten in Tarangire National Park in Tanzania | Foto: Nikki Bidgood/Getty

Drie Nederlandse commissarissen van grote banken, onder wie president-commissaris Tom de Swaan van ABN Amro, zijn samen als belegger actief via een belastingparadijs. Ze zijn mede-eigenaren van een brievenbusfirma, waarvan ook Wopke Hoekstra tot zijn aantreden in oktober 2017 als minister van Financiën aandeelhouder was.

In het kort

  • Drie commissarissen van grote banken beleggen in een Afrikaans safariproject.
  • Hun investeringen lopen via een brievenbusfirma op de Britse Maagdeneilanden.
  • Banken strijden met de overheid al jaren tegen routes via belastingparadijzen.
  • Mede-investeerder tot 2017 was Wopke Hoekstra, nu demissionair minister van Financiën.

Hun privébeleggingen zijn juridisch toegestaan, maar staan wel haaks op de principes van grote banken en de Nederlandse staat, die al jaren strijden tegen brievenbusfirma’s en belastingparadijzen.

Dat blijkt uit onderzoek van Het Financieele Dagblad, dagblad Trouw en onderzoeksplatform Investico, die toegang kregen tot de gelekte administratie van veertien offshoredienstverleners, de Pandora Papers. Deze documenten zijn in handen van het onderzoekscollectief International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

Pandora Papers

Meer dan 600 journalisten wereldwijd hebben onderzoek gedaan naar geheime offshorestructuren die via belastingparadijzen zijn opgezet. Het FD schreef een reeks artikelen over de Pandora Papers, een nieuw journalistiek datalek van het ICIJ.

De brievenbusfirma is een beleggingsclub van prominente Nederlandse bankiers en andere zakenmensen die samen enkele miljoenen hebben geïnvesteerd in safariparken met winstoogmerk in Tanzania en Kenia. Hun firma is gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, een land met verhoogde witwasrisico’s dat sinds de publicatie van de Panama Papers in 2016 meer en meer in de ban is gedaan door Nederlandse banken. Een trustkantoor op Isle of Man beheert het vehikel. Het FD heeft geen bewijs gevonden van belastingontwijking, en de betrokkenen stellen hun belangen te hebben opgegeven bij de Belastingdienst.

Zweem van belastingontwijking

Het feit dat hun offshorebeleggingen juridisch zijn toegestaan, neemt niet weg dat ze onwenselijk zijn, zeggen meerdere experts. ‘Het is klip-en-klaar: als je een belang hebt in een belastingparadijs en je moet beslissen over het beleid van de bank over belastingparadijzen, dan is sprake van (de schijn van) belangenverstrengeling’, zegt Leo Huberts, emeritus hoogleraar bestuurskunde.

‘De Britse Maagdeneilanden hebben een zweem van belastingontwijking’, zegt hoogleraar corporate governance Leen Paape van de universiteit Nyenrode. ‘Ook al mag het, dan nog willen we het niet. Het gaat vooral over maatschappelijke betamelijkheid.’

Uit de gelekte data blijkt dat naast De Swaan ook commissarissen Maarten Muller (Van Lanschot Kempen) en Alexandra Schaapveld (Société Générale) nog altijd aandeelhouders zijn van de vennootschap. Schaapveld was tot maart 2020 tevens toezichthouder bij ontwikkelingsbank FMO, waarin de Nederlandse staat een meerderheidsbelang heeft. Hoekstra is een week voor zijn aantreden als minister uitgestapt. Het rendement van 18% op zijn investering zegt hij te hebben geschonken aan een ziekenhuis.

De relatie tussen de bankcommissarissen en Hoekstra als co-investeerder is saillant; Hoekstra is als minister betrokken bij de benoeming van en het toezicht op commissarissen bij staatsbanken zoals ABN Amro en FMO, terwijl hij persoonlijk met twee van hen jarenlang samen in één bedrijf investeerde. Zo werd De Swaan in 2018 met Hoekstra’s instemming benoemd tot president-commissaris van ABN Amro, dat in meerderheid nog steeds in staatshanden is. De Swaan was voorheen toezichthouder bij De Nederlandsche Bank.

Ongeloofwaardig

Hoekstra zegt in een reactie zich in 2009 niet te hebben gerealiseerd waar het bedrijf gevestigd was. ‘Daar had ik mij achteraf natuurlijk beter in moeten verdiepen.’ Hij zegt verder nooit te hebben geweten wie de mede-eigenaren waren van de brievenbusfirma, ook al stellen meerdere betrokkenen dat zij via lijsten inzicht hadden in wie de andere beleggers waren en jaarverslagen ontvingen.

Wel woonde Hoekstra in 2009 een keer ‘een deel van een bijeenkomst’ van de oprichter bij. ‘Ik herinner me niet wat de samenstelling van het gezelschap was. Ik was geen actieve belegger en ik heb geen jaarverslagen gelezen’, aldus Hoekstra. Paape noemt het verweer van Hoekstra ‘ongeloofwaardig’. ‘Je kunt je in die positie niet verschuilen achter: ik heb het niet gelezen. Deze mensen weten beter.’

De Swaan gaat niet inhoudelijk in op vragen over de investeringsroute via de brievenbusfirma, Candace Management geheten, en spreekt van een ‘vriendenclub’. ABN Amro zelf zegt geen noodzaak te zien om te reageren: ‘er valt namelijk niets uit te leggen of te verantwoorden in deze’. De Swaan is al de tweede ABN-commissaris die opduikt in gelekte documenten over offshoreconstructies. Vijf jaar geleden stond Bert Meerstadt in de Panama Papers te boek als aandeelhouder van een bedrijf op de Britse Maagdeneilanden. Meerstadt ontkende dat hij het was, maar stapte daags voor publicatie wel op als commissaris bij de staatsbank.

Schaapveld, mede-investeerder in het safariparkproject Asilia Africa en oud-collega van De Swaan bij ABN Amro, gaat wel in op de route via de Maagdeneilanden. ‘Misschien moeten we daar naar gaan kijken. Ik kan je vertellen dat dit de laatste twee jaar het laatste is wat ons eigenlijk interesseert’, doelend op de coronacrisis die hard heeft toegeslagen in de toeristische sector. Muller heeft zijn belang niet gemeld bij zijn aantreden in 2018 omdat daar geen plicht toe bestond, en Van Lanschot bevestigt dit.

Of de investering via het offshorevehikel ter tafel is gekomen bij de toetsing van de commissarissen door De Nederlandsche Bank, is niet bekend. De toezichthouder op de banken zegt niet te kunnen reageren op individuele gevallen.

Bron: Financieel Dagblad

4 reacties

  1. Wellicht kunnen we ook de discussie houden waarom we belasting betalen? En wat krijgen we ervoor terug? En waarom betaal je meer belasting in dit land?
    Vaak hebben de belastingparadijzen ook gewoon legale belastingverdragen dus eigenlijk moet de politiek naar zichzelf kijken.
    Eigenlijk zouden we hier geen belasting moeten betalen want ik heb geen idee waar het naartoe gaat. Ziekenhuis is failliet, Land Curacao heeft geen geld, De straten zitten vol met gaten maar de toppers in de politiek verdienen goed geld en de personeelskosten van de overheid is giga maar we zien er niets van terug.

  2. De wereldwijde supergraaiers waarbij per jr meer dan 500 miljard wordt onttrokken aan regeringen blijven verantwoordelijke voor de problemen die de samenleving heeft.
    Experts zijn nu al bang dat de problemen in industriële toeleveringsketens kunnen zorgen voor een gevaarlijke cocktail van zwakkere economische groei, hoge werkloosheid en sterk stijgende prijzen. Dat kan leiden tot het allergrootste risico voor de wereldeconomie: stagflatie wat een combinatie van stagnerende economische groei en toenemende inflatie is die voor het laatst optrad in de jaren 1970.

    Het gaat echt niet hier alleen niet goed dat wil ik er eigenlijk mee zeggen.
    Maar Curaçao moet uit de oogkleppen bubble het eiland is te afhankelijk v externe factoren.
    Met de sukkels die clowns die idd al 69 jr de leiding hier hebben kun je groei maar ook minder armoede dus minder criminaliteit en alles wat ermee samenhangt wel vergeten.

    Met mensen die zo’n slechte scholing hbbn gehad, geen zak verstand van economie hebben, behalve die van henzelf en f&f zal het eiland nooit vooruit komen.
    Jammer.

  3. Tom de Swaan heeft vandaag ontslag genomen van al zijn functies. dit zal een mooi voorbeeld zijn voor al die regering en ambtenaar dieven die jaren lang uit de staats kas hebben gestolen, als je de namen moet op schrijven en vermelden vanaf 1965 dan ben je jaren bezig. moet zijn regering cq ambtenaren Curacrim.

  4. Alle die een brievenbusfirma in een fiscale paradijs opzetten doen het niet met een goede bedoeling die niet hun eigen winst is. Ze doen het om hun vermogen en rijkdom schuil te houden van de fiscus en zelf van familie leden, om belastingen in hun eigen plaats te ontduiken en/of geld te witwassen waar ook geen weten zijn die hun naam bekend maken. In deze paradijzen is ook geen kamer van koophandel die openbare registers laat zien waar namen van eigenaren van deze brievenbusfirma staan.Die worden door trusts,advocatenkantoren, accountants, dus stromannen bestuurd die de eigenaars uit de wind houden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties