31 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

PBC | Centrale Bank wil hogere topsalarissen voor eigen bestuur

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Raad van Commissarissen (RvC) van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) wil dat de regering afwijkt van de huidige wettelijke...

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...

ParadiseFM | Curaçao verwelkomde 53.970 verblijfsbezoekers in mei 2024

Het Curaçaose toerismebureau CTB is heel blij met de cijfers van afgelopen maand. In totaal kwamen bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei naar ons eiland. Dat is een...

CC | Parliament to discuss Calmes’ proposal to ban same-sex marriage next week

WILLEMSTAD - The amendment proposed by MP Rennox Calmes to the Constitution of Curaçao to prohibit same-sex marriage will be discussed next week in a meeting of...
- Advertisement -spot_img

FD | ABN Amro opnieuw in vizier van OM vanwege dividendstrippen

HomeEconomieFinanciele sectorFD | ABN Amro opnieuw in vizier van OM vanwege dividendstrippen
Hoofdkantoor ABN Amro op de Zuidas. Foto: Reuters

ABN Amro heeft de markt woensdag verrast met een beduidend hogere winst dan waarop analisten hadden gerekend. Onder andere een vrijval van voorzieningen voor slechte leningen schraagde het resultaat. Vanwege de sneller herstellende economie kan de bank toe met een minder goed gevulde stroppenpot.

In het kort

  • ABN Amro boekt over het eerste kwartaal van dit jaar een winst van €393 mln, terwijl analisten op €241 hadden gerekend.
  • De bank heeft opnieuw het Openbaar Ministerie achter zich aan.
  • Ceo Robert Swaak gaat extra focus aanbrengen en de productportefeuille halveren.

Beleggers beloonden de kwartaalrapportage met een bijna 9% hogere beurskoers. Ze keken naar de stevig opgelopen kapitaalpositie, het vooruitzicht van dividendbetalingen in het najaar en lieten zich niet van de wijs brengen door het nieuws dat het Openbaar Ministerie de bank weer op de korrel heeft genomen. Ook bleven ze stoïcijns onder het gegeven dat de inkomsten bij de bank onverminderd onder druk staan door het sombere renteklimaat, terwijl de kosten juist zijn opgelopen. Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar kwam het operationele resultaat ruim een derde lager uit.

Optisch ziet het er goed uit voor de derde bank van Nederland. Het tweede kwartaal werd afgesloten met een nettowinst van €393 mln, vergeleken met een verlies van €5 mln in dezelfde periode vorig jaar en een min van €54 mln in de eerste drie maanden van dit jaar. Die min was vooral het gevolg van de schikking van €480 mln met het OM voor het onvoldoende naleven van de antiwitwasregelgeving.

Onderzoek

ABN Amro, dat voor 56% in handen is van de Staat, is echter nog niet van het OM af, zo bleek woensdag. De bank meldde dat het OM onderzoek doet naar de rol van de bank bij een dubieuze belastingconstructie. Tussen 2009 en 2013 schoof de bank met aandelen van het ene naar het andere land. Hierdoor hoefde er minder dividendbelasting afgedragen te worden.

Het kan niet worden uitgesloten ‘dat ABN Amro te maken krijgt met financiële gevolgen als een resultaat van het onderzoek’, schrijft de instelling. ‘De mogelijke financiële impact van het onderzoek kan op dit punt niet betrouwbaar worden ingeschat en er is geen voorziening getroffen.’

‘In eerdere vergelijkbare zaken zijn geen giga-boetes uitgedeeld’, verklaart analist Robin van den Broek van Mediobanca de gelaten reactie op de beurs. Zakenbank Morgan Stanley kreeg vorig jaar van de Nederlandse belastingdienst een naheffing opgelegd van €39 mln voor het onterecht terugvorderen van dividendbelasting. Geen boete waar beleggers nerveus van worden.

In afwachting van het onderzoek van het OM heeft ABN Amro al wel een last genomen van €79 mln voor een andere, in Duitsland spelende dividendkwestie. Ook hierbij werd met een list dividendbelasting ontlopen.
Eenmalige baten

Tegenover deze voorziening staan diverse eenmalige baten. Zo viel er €34 mln aan reserves vrij uit de privatebank-activiteiten in België. En er werd een stevig rendement geboekt op de verkoop van ABN’s belang in de Zweedse fintech Tink. De bank ontving ruim €100 mln voor zijn aandelenbelang. Na aftrek van eerdere investeringen blijft er een fors bedrag over. Hoeveel wordt duidelijk bij de cijferpresentatie over het derde kwartaal. In het tweede kwartaal spreekt de bank over een boekwinst van minimaal €41 mln.

De bank is ondertussen druk bezig met een focuswijziging. Ceo Swaak is van plan de bank toekomstbestendig te maken door het operationeel model radicaal te vereenvoudigen en te centraliseren. De topman verwacht de huidige productportefeuille van rond de 1300 producten uiterlijk in 2024 met ten minste de helft teruggebracht te hebben.

Afbouw

De verbouwing van ander onderdelen van de bank verlopen voorspoedig. De vorig jaar aangekondigde afbouw van de wereldwijde zakenbanktak gaat sneller dan voorzien. Meer dan 80% van de activiteiten die in de etalage waren gezet, is van de hand gedaan. Voor het einde van het jaar zullen er nog maar €2 mrd van de aanvankelijke €19 mrd aan kredieten aan onder meer handels- en energiebedrijven in de boeken staan.

Naast krimpen en versimpelen hoopt de bank ook te groeien. Swaak wil de positie van ABN op de Nederlandse hypotheekmarkt verder uitbreiden. Ook wordt er flink geïnvesteerd in kleine bedrijven. Het doel is een marktaandeel van 20% in beide segmenten. In Noordwest-Europa gaan de inspanningen, naast het kleine mkb en hypotheken, naar vermogende klanten en zakelijk bankieren.

Om nieuwe klanten op de hypotheekmarkt te veroveren gaat de bank het sterk uitgeklede onlinemerk Moneyou nieuw leven inblazen. Spaarbank Moneyou, dat zich wilde ontwikkelen tot een bank naast de bank, gaat zich weer richten op zijn kernmarkt hypotheken. Ditmaal als prijsvechter. Een opvallende stap. Afgelopen jaar nam de onlinebank juist afscheid van zijn torenhoge Europese ambities. In het huidige renteklimaat was er geen droog brood te verdienen met zijn onlinespaarproducten. Moneyou trok zich terug uit verschillende Europese landen en het onlinebetaalplatform Moneyou Go werd verkocht aan de Amsterdamse fintech TM-Pro.

Bron: Financieel Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties