28 C
Willemstad
• woensdag 1 december 2021 10:55

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Ziekenhuis Bonaire: ‘keihard werken, maar we hebben het onder controle’

Marit Severijnse

Foto Fundashon Mariadal

KRALENDIJK – “Bonaire heeft het nog niet zo stevig voor de kiezen gehad als nu, maar we hebben het onder controle’’, aldus Joger Jacobs, Medisch Manager en spoedeisende hulp arts van ziekenhuis Fundashon Mariadal.

De komende tijd komt er extra personeel vanuit Nederland om het zorgpersoneel te ondersteunen. “Er zijn er al een paar gekomen, maar omdat de nood op Curaçao zo hoog is, hebben we weer een paar die kant op gestuurd. Dat geeft ook wel aan dat we het hier nu onder controle hebben,’’ zegt Jacobs.

Op 11 april waren er 109 coronagevallen op Bonaire. Twee weken eerder waren dit er nog 447. Ondanks het dalende aantal actieve besmettingen, is het aantal mensen dat vanwege corona in het ziekenhuis wordt opgenomen nog altijd hoog.

- Advertentie -

Dagelijkse inschatting ruimte
Momenteel liggen er 17 mensen in het ziekenhuis, waarvan 4 op de afdeling Intensieve Zorg. Fundashon Mariadal maakt elke dag een inschatting van de ruimte in het ziekenhuis voor de komende 24 uur. “Als we niet voldoende plek hebben, kiezen we ervoor om preventief mensen te verplaatsen die bijvoorbeeld al aan de verbeterde hand zijn en dus veiliger kunnen worden vervoerd,’’ aldus Jacobs.

Omdat Curaçao en Aruba beperkte plek hebben, worden patiënten nu ook overgeplaatst naar Colombia. Daar liggen momenteel 5 mensen. “Door de grote capaciteit zijn daar op dit moment geen beperkingen’’, vertelt GGD-arts Marian Luinstra-Passchier. Op Aruba liggen nu 2 mensen van Bonaire in het ziekenhuis.

Een deel van de dagbehandelingen en niet spoedeisende operaties moest door de druk op het ziekenhuis worden uitgesteld. Fundashon Mariadal is een samenwerking aangegaan met Delfins Resort om deze mensen daar alsnog deze zorg te geven. Zowel patiënten van Bonaire, als Saba en St-Eustatius kunnen daar terecht.

‘Ook gewoon gezonde mensen worden nu opgenomen in het ziekenhuis’
De leeftijd van mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen, ligt tussen de 30 en 90 jaar oud. Ook gaat het lang niet altijd meer om mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. “Waar het in Nederland bij de eerste en tweede golf voornamelijk ging om oude patiënten met meerdere ziektes, of overgewicht, worden er nu ook gewoon gezonde mensen opgenomen, die zeker niet aan dat profiel voldoen,’’ vertelt Jacobs.

- Advertisement -

De afgelopen maand overleden er 7 mensen aan corona. Sinds vorige week kwamen er nog eens 4 personen om. Het totale aantal overledenen op Bonaire staat daarmee op 14.

Een steeds groter aantal gaat om Britse variant
Jacobs kan niet benoemen in hoeveel gevallen het gaat om de Briste variant, maar volgens hem is dit wel een stijgend aantal. “Ik denk zelf dat het het merendeel is. We sturen samples naar Nederland en een steeds groter aantal daarvan is de Britse variant.” De Braziliaanse variant is vooralsnog niet op het eiland.

Veel hangt af van vaccineren
Iedereen ouder dan 18 kan zich momenteel aanmelden voor vaccinatie. Hoewel meer mensen zich laten vaccineren, zijn er nog niet genoeg registraties om het doel van 85 procent te kunnen halen. “Daar maak ik me wel zorgen over. We gaan hier pas echt goed uitkomen als een hoog percentage van de bevolking zich laat vaccineren”, zegt Jacobs.

Ook als de mensen die zich niet laten vaccineren jong zijn, zullen er volgens Jacobs nog steeds heel veel mensen ziek worden. “Misschien dat de belasting op de ic minder zal zijn dan nu, maar aan de andere kant zie je nu toch ook jonge mensen in het ziekenhuis belanden.”

Momenteel hebben 5907 mensen hun eerste coronaprik gehad van de 9989 die zich hebben aangemeld. Eind juni is het de bedoeling dat iedereen de tweede prik heeft gekregen.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

ParadiseFM | Twee aanhoudingen wegens misbruik QR-code

De politie heeft twee mannen aangehouden wegens misbruik van een QR-code. Tijdens een controle ontstonden er problemen bij het scannen. Een 25-jarige man werd door de politie...

ParadiseFM | Centrale Bank gaat zich richten op innen schadevergoeding

met vonnis De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaat zich voorlopig richten op het innen van de schadevergoeding waar verzekeraar Ennia volgens de rechtbank recht...

ParadiseFM | Ansary probeerde via regering rechtszaak te staken

met vonnis De advocaten van Hushang Ansary hebben geprobeerd via de overheid de rechtszaak tegen Ansary te staken. De regering heeft daar echter geen gevolg aan gegeven. Dat...

ParadiseFM | Curaçao krijgt nieuwe vliegtuigmaatschappij

Curaçao krijgt er een nieuwe vliegtuigmaatschappij bij met Dutch Caribbean Islandhopper (DCI). Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. Volgens directeur Steven Chin-A-Kwie gaat het om een unieke luchtvaartbedrijf...

ParadiseFM | Curaçao zesde best bezochte eiland in de regio

Curaçao is het zesde best bezochte eiland in de regio. Dat zegt Chata-directeur Helena Seferina-Rojas naar aanleiding van een vergelijkingsonderzoek met het jaar 2019, het jaar voordat...

Opinie | Jeanne d’Arc di Aruba

Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431) is een nationale heldin van Frankrijk. Ze is onlosmakelijk verbonden met de Franse geschiedenis. Haar leven vertelt het opvallende verhaal van een Frans...
- Advertentie -