Democracy now! | Monday, May 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | ‘Nederland stuurt vaccins voor heel Suriname’

Nederland heeft toegezegd ongeveer 700.000 coronavaccins naar Suriname te sturen, ruim voldoende voor de gehele bevolking. De Surinaamse president Chan Santokhi zei dit zaterdag tijdens een bijeenkomst,...

Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...

ParadiseFM | Morgen laatste vaccinatiedag in Sambil

Winkelcentrum Sambil stopt woensdag als vaccinatiecentrum. Dat betekent dat morgen, dinsdag 18 mei, de laatste dag is dat mensen daar voor hun coronavaccin terecht kunnen. De sporthal...
- Advertisement -spot_img

NTR | Ziekenhuis Bonaire: ‘keihard werken, maar we hebben het onder controle’

HomeMediaCaribisch Netwerk (NTR)NTR | Ziekenhuis Bonaire: ‘keihard werken, maar we hebben het onder controle’

Marit Severijnse

Foto Fundashon Mariadal

KRALENDIJK – “Bonaire heeft het nog niet zo stevig voor de kiezen gehad als nu, maar we hebben het onder controle’’, aldus Joger Jacobs, Medisch Manager en spoedeisende hulp arts van ziekenhuis Fundashon Mariadal.

De komende tijd komt er extra personeel vanuit Nederland om het zorgpersoneel te ondersteunen. “Er zijn er al een paar gekomen, maar omdat de nood op Curaçao zo hoog is, hebben we weer een paar die kant op gestuurd. Dat geeft ook wel aan dat we het hier nu onder controle hebben,’’ zegt Jacobs.

Op 11 april waren er 109 coronagevallen op Bonaire. Twee weken eerder waren dit er nog 447. Ondanks het dalende aantal actieve besmettingen, is het aantal mensen dat vanwege corona in het ziekenhuis wordt opgenomen nog altijd hoog.

Dagelijkse inschatting ruimte
Momenteel liggen er 17 mensen in het ziekenhuis, waarvan 4 op de afdeling Intensieve Zorg. Fundashon Mariadal maakt elke dag een inschatting van de ruimte in het ziekenhuis voor de komende 24 uur. “Als we niet voldoende plek hebben, kiezen we ervoor om preventief mensen te verplaatsen die bijvoorbeeld al aan de verbeterde hand zijn en dus veiliger kunnen worden vervoerd,’’ aldus Jacobs.

Omdat Curaçao en Aruba beperkte plek hebben, worden patiënten nu ook overgeplaatst naar Colombia. Daar liggen momenteel 5 mensen. “Door de grote capaciteit zijn daar op dit moment geen beperkingen’’, vertelt GGD-arts Marian Luinstra-Passchier. Op Aruba liggen nu 2 mensen van Bonaire in het ziekenhuis.

Een deel van de dagbehandelingen en niet spoedeisende operaties moest door de druk op het ziekenhuis worden uitgesteld. Fundashon Mariadal is een samenwerking aangegaan met Delfins Resort om deze mensen daar alsnog deze zorg te geven. Zowel patiënten van Bonaire, als Saba en St-Eustatius kunnen daar terecht.

‘Ook gewoon gezonde mensen worden nu opgenomen in het ziekenhuis’
De leeftijd van mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen, ligt tussen de 30 en 90 jaar oud. Ook gaat het lang niet altijd meer om mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. “Waar het in Nederland bij de eerste en tweede golf voornamelijk ging om oude patiënten met meerdere ziektes, of overgewicht, worden er nu ook gewoon gezonde mensen opgenomen, die zeker niet aan dat profiel voldoen,’’ vertelt Jacobs.

De afgelopen maand overleden er 7 mensen aan corona. Sinds vorige week kwamen er nog eens 4 personen om. Het totale aantal overledenen op Bonaire staat daarmee op 14.

Een steeds groter aantal gaat om Britse variant
Jacobs kan niet benoemen in hoeveel gevallen het gaat om de Briste variant, maar volgens hem is dit wel een stijgend aantal. “Ik denk zelf dat het het merendeel is. We sturen samples naar Nederland en een steeds groter aantal daarvan is de Britse variant.” De Braziliaanse variant is vooralsnog niet op het eiland.

Veel hangt af van vaccineren
Iedereen ouder dan 18 kan zich momenteel aanmelden voor vaccinatie. Hoewel meer mensen zich laten vaccineren, zijn er nog niet genoeg registraties om het doel van 85 procent te kunnen halen. “Daar maak ik me wel zorgen over. We gaan hier pas echt goed uitkomen als een hoog percentage van de bevolking zich laat vaccineren”, zegt Jacobs.

Ook als de mensen die zich niet laten vaccineren jong zijn, zullen er volgens Jacobs nog steeds heel veel mensen ziek worden. “Misschien dat de belasting op de ic minder zal zijn dan nu, maar aan de andere kant zie je nu toch ook jonge mensen in het ziekenhuis belanden.”

Momenteel hebben 5907 mensen hun eerste coronaprik gehad van de 9989 die zich hebben aangemeld. Eind juni is het de bedoeling dat iedereen de tweede prik heeft gekregen.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties