31 C
Willemstad
• dinsdag 28 mei 2024

Extra | Journaal 24 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, May 23, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Wednesday, May 22, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 mei 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, May 21, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | ‘Waarom kan ik hier in de Tweede Kamer geen Papiaments spreken?’

HomeLandenArubaNTR | ‘Waarom kan ik hier in de Tweede Kamer geen Papiaments...
Persbureau Curacao

Rennox Calmes, Curaçaos parlementslid, zorgde voor een opmerkelijk moment in de Tweede Kamer. Hij hekelde dat er geen tolk aanwezig was bij een overleg en voerde alsnog minutenlang zijn betoog in het Papiaments. 

De parlementen van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Nederland zijn in Den Haag om te praten over de toekomst van het Koninkrijk. Ze praten onder andere over zeggenschap in de democratie en het koloniaal verleden.

“Dit bedoel ik met democratisch deficit”, zegt Statenlid Calmes (Trabou pa Kòrsou) in het Papiamentu. “Waarom hebben we geen tolk hier om te communiceren en over dit soort thema’s te praten?”

”Sint-Maarten en Nederland kunnen hier in hun eigen taal praten. Ik wil in mijn eigen taal praten en me uitdrukken.“

“Ik vroeg al bij het vorige Ipko voor een tolk. Sint-Maarten had het meteen geregeld. Dit gebeurt al bij het Europees Parlement.”

Geïrriteerde blikken
Voorzitter en Kamerlid Mariëlle Paul (VVD) gaf Calmes minutenlang de gelegenheid om in het Papiaments te praten. “Dit is niet correct”, reageert de Ipko-voorzitter. Bij de Nederlandse delegatie waren er sommige geïrriteerde blikken te zien.

“Dit kan dan misschien lastig zijn voor jullie, maar voor mij is het ook lastig om te pretenderen dat ik jullie taal net zo goed kan praten”, sneert Calmes terug. “Laten we wel serieus wezen.”

“Het is goed dat de voorzitter hem de ruimte gaf, maar dat is een voorbeeld van het ongemak”, reageert D66-Kamerlid Jorien Wuite na afloop. “De vraag was ook heel helder: heeft dit te maken met het democratisch deficit dat je je niet kunt uiten? Dat je daarmee misschien wel 1-0 achterstaat.”

Steun vanuit Aruba en Curaçao
“We hebben dit in mei in het presidium besproken en Nederland had aangegeven om hier werk van te maken”, reageert de Curaçaose Statenvoorzitter Charetti America-Francisca. “Ik ga er ook achteraan om te zorgen voor een tolk.”

“Ik begrijp zijn punt heel goed”, zegt ze. “Maar ik had het statement wat anders gedaan. Zijn wens moet je wel respecteren, want niet iedereen kan zich goed uitdrukken in het Nederlands of Engels.”

“Ik voel me persoonlijk geroepen om dit initiatief te steunen”, zegt het Arubaanse Statenlid Shailiny Tromp-Lee (MEP). “Het Nederlands is niet van ons. Het vormt voor sommigen een barrière om hun gedachten en argumenten naar voren te brengen. Dat moet je niet willen bij debatten die zo belangrijk zijn voor onze landen.”

“Als we ervoor kunnen zorgen dat allerlei moderne technologieën er zijn, dan kunnen we ook zorgen voor een tolk. Dat doen ze al overal ter wereld.”

Wens voor Papiaments al vaker aangekaart
Waarom is het nog niet geregeld? Dat wordt niet duidelijk, behalve dat het een geld-kwestie zou zijn. De roep om in het Papiaments het woord te kunnen voeren, is al vaker gedaan bij het Ipko. Wijlen Helmin Wiels (PS) van Curaçao deed die oproep al eerder in 2012.

Hoe moet dit opgelost worden?
“Hoe het moet worden opgelost, weet ik niet”, reageert Wuite (D66).” Om te zeggen we gaan met tolken zitten, dat heeft gelijk een financiële consequenties. En moet het dan Engels, Papiaments én Nederlands zijn?”

“Ik kan niet voor het presidium praten, dat zijn de vertegenwoordigers van de vier landen, die moeten het erover hebben. Het is ook aan elke host om te zeggen of je dat doet. Want dat betekent dat als je het Ipko op Curaçao houdt, dat de financiële consequenties daar zijn.”

“Maar ik vind de vraag op tafel leggen echt belangrijk. En het hoort thuis bij wat we gaan bespreken: het koloniaal verleden.”

Bron: Caribisch Netwerk

14 reacties

 1. Al degenen die op deze randdebiel hebben gestemd, zijn in mijn optiek dom. Zelfs zijn vrouw en kinderen mocht hij die hebben zouden moeten inzien dat inhoudelijk deze kwabbernoot niet verder komt dan domme dingen doen en roepen. Maar goed sinds de exodus van 1999/2000 is het leeuwendeel van de verstandige mensen vertrokken van Curacao en zijn de onbennulen in masse daar gebleven. En dan krijg je dit soort maloten aan de macht. Ze hadden hem met grof geweld de tweede kamer uit moeten ranselen. Hoe haalt dit figuur het in zijn hoofd.

 2. Klaploper van de bovenste plank! Reist mee met elke delegatie, en gaat vervolgens nog dom lopen brullen ook!! Met dit soort figuren in het parlement zakt Curacao toch steeds verder in de stront. Agenten, DJ.Dansers, Verpleegsters, andere grapjurken.

 3. En deze neanderthaler gaat er altijd prat op dat hij agent was, voor hij kans zag aan te sluiten bij de big bucks en gratis reizen van het parlement. Met dit soort domme figuren, is het dan ook duidelijk dat het OM elk jaar continu tenminste 2 stagiaires inhuurt om de pv’s en andere gewichtige documentatie van het “korps” politie op taal- en verdere fouten te corrigeren, vóór deze de rechtbank bereiken.

 4. Het volk krijgt helaas meestal , waarvoor ze gekozen hebben .
  Nos dushi hendenan .
  Trouwens papiaments is ook niet zo eenvoudig .
  Als je achtergrond ook vrij laag is .
  Dus ban serio si .

 5. Dat het niet de snuggerste in het Parlement is, is allang evident en duidelijk. Daarom moet er een wet komen die voorkomt dat uiterst simpele zielen als Rennox nooit meer het parlement in kunnen. De koekenbakker reist met elke delegatie mee, en gaat vervolgens als een obstinaat primaat mekkeren in het buitenland!!! Graag parlementariers met een reeds breed ontwikkelde horizon, en die tenminste een basis denkniveau hebben en verder komen in de koninkrijkstaal dan Ja, nee en Toch wel! Vraagt niemand zich af of hij in de shopping Mall van London ook een tolk meenam tijdens het verspatten van zijn daggeld, betaald door het volk?

 6. Waarom gaat deze Orang Oetang zich een keer normaal gedragen? Decenia lang waren wij op Curacao er prat op dat er 4 talen beheerst werd. Maar ja als je nog te dom bent om zonder gebruiksaanwijzing in een wc pot te plassen, dan kun je op de kale rots nog altijd het parlement in. En dan ga je jezelf belachelijk maken door bijvoorbeeld te eisen dat je een tolk krijgt. Typisch dat het altijd de zwarte makaak zelf is die zich voor lul zet. Nooit hebben ze daar hulp bij nodig

 7. De Nederlandse taal is nog steeds een officiële taal in het koninkrijk. Als Calmes nooit naar school is geweest dan hoort hij niet in de regering thuis.
  Hij moet niet zo “belangrijk” willen zijn om te eisen dat er een tolk aanwezig moet zijn. Ga terug naar de schoolbanken en leer je talen.

 8. Dat de parlementen van de Antillen uit randdebielen bestaat is in Nederland al bekend. Maar dat ze het in Nederland komen bevestigen is wel het toppunt van debiliteit.

 9. Rennox Calmes toont aan dat Curacao niet ontwikkeld genoeg is voor de democratie.

  In een beschaafd land komen dit soort randdebielen niet in het parlement.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties