28 C
Willemstad
• donderdag 25 april 2024

Extra | Journaal 24 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 23, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 23 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 19, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

NTR | Privé-sector Curaçao woest op regering ‘die niets doet voor ondernemers’

HomeEconomieDetail en groothandelNTR | Privé-sector Curaçao woest op regering ‘die niets doet voor ondernemers’
Chata: ‘Toeristen die naar Aruba willen gaan, worden met open armen ontvangen. Zowel uit Nederland, als uit Amerika’,

WILLEMSTAD – ‘Eerder is er al gezegd door bedrijven, maar ook door de Kamer van Koophandel, dat ze teleurgesteld zijn in de regering. Wij zijn meer dan teleurgesteld, we zijn heel boos. De regering doet niets voor de privé-sector. Niets wordt gedaan om het bedrijfsleven te helpen.’

Dat zei plaatsvervangend voorzitter van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC), Reinald Curiel, woensdag tijdens een gezamenlijke persconferentie met horeca- en toerismeverenigingen op Curaçao.

Bijna anderhalf uur lang lieten verschillende vertegenwoordigers van organisaties uit de privé-sector weten wat de regering allemaal fout doet rond de corona pandemie. Reden voor de boosheid is onder andere dat Curaçao zich volgens de sprekers ‘volstrekt uit de markt prijst’ door te veel maatregelen af te kondigen voor toeristen die het eiland willen bezoeken.

‘Toeristen die naar Aruba willen gaan, worden met open armen ontvangen. Zowel uit Nederland, als uit Amerika’, zo zegt Maria-Helena Seferina-Rojas, managing director van de Curaçao Hospitality & Tourism Association CHATA.

Antigeen-test
‘Maar op Curaçao kan een Nederlandse toerist alleen komen als hij of zij twee keer is gevaccineerd, voor vertrek een PCR-test heeft gedaan en drie dagen na aankomst een antigeen-test doet’, zo stelt ze. Voor de toerist het vliegtuig instapt moet zijn betaald voor de antigeen-test. ‘Maar dat kon in eerste instantie alleen met credit card en dat zorgde voor veel problemen. Nu kan het ook op de luchthaven worden afgerekend, maar daar is keer op keer er sprake van een enorme rij. Waarom behandelt Curaçao de toerist zo slecht?’, vraagt Zeno Circkens, directeur van de Curaçao Restaurant Association (CRA) zich af.

De lijst van klachten vanuit het Curaçaose bedrijfsleven is lang. Zo maakt Reiland Curiel van de invloedrijke VBC, zich druk over het feit dat de privé-sector niet gehoord wordt door de regering. ‘We vragen al meer dan een jaar om in ieder geval mee te kunnen praten in het crisisteam van de regering, maar we worden gewoon genegeerd.’

Vaccinatie
Als gevolg daarvan worden er volgens Curiel allerlei maatregelen genomen waarbij volgens hem ‘totaal geen rekening wordt gehouden met de ondernemers’. Zo zijn ze teleurgesteld over het beleid rond vaccinatie waarbij volgens hen alleen wordt gekeken naar de rechten van personen die zich niet willen laten vaccineren. Curiel: ‘Natuurlijk iedereen heeft het recht om ervoor te kiezen of hij of zich wel of niet laat vaccineren. Maar dat heeft wel consequenties voor ons, en daar hoor ik de overheid niet over.’

Speciale gast tijdens de persconferentie is advocaat Berti Braam, die stelt dat een werkgever niemand mag dwingen zich te laten vaccineren. ‘Maar volgens mij kan een werkgever wel besluiten een werknemer die niet is gevaccineerd niet op de werkvloer toe te laten en ook geen salaris te betalen.’ De overheid zegt daar volgens de ondernemers tot nu toe niets over.

Ballen
Curiel vraagt zich af of het nu ligt aan het gebrek aan ‘ballen’ van de overheid, of dat ze het gewoon niet weten. ‘Feit is dat de privé-sector niet wordt gehoord. En dat betekent dat we niet kunnen groeien.’ Volgens hem zijn de ondernemers ‘moe’. ‘We willen werken, we willen het land weer opbouwen. Maar dit beleid zijn we helemaal zat’.

Bron: NTR/CaribischNetwerk

8 reacties

  1. Betti Boop ik bedoel Braam kletst onzin. Nee de werkgever mag dat NIET. Hij zal gewoon moeten betalen als hij het in zijn hoofd haalt de werknemer toegang te ontzeggen. Er zijn geen aantoonbaar zwaarwegende reden. Toon maar aan dat de werknemer een gevaar is. Kun je niet dus betalen. En wat is dit voor onzin dat er geroepen wordt dat er alleen maar naar de rechten van de persoon wordt gekeken. Internationaal via het Neurenberg tribunaal is destijds beslecht dat er nooit inbreuk meer mag worden gemaakt op de lichamelijke integriteit en dat medische experimenten onder dwang niet mogen. Deze figuren denken echt dat ze heer en meester zijn. Daarom nooit zal ik voor een curacaos bedrijf werken, ik zou binnen de kortste keren door het lint gaan. En je bent ondernemer, de overheid hoeft jou niet te helpen. Ondernemen is risico

  2. “Teleurgesteld in de regering! Terecht!”
    Maar wat is dan de toegevoegde waarde van VBC zelf? Waar was VBC toen er voedselpakketten moeten worden uitgedeeld? Wat doet VBC tegen armoede bestrijding? Waarom hanteert VBC protectionisme? Waarom is vrijwel geen enkel bedrijf binnen VBC (afgezien Kooyman) actief buiten Curacao?

  3. Teleurgesteld in de regering! Terecht!
    Slap, passief, traag, en laks.
    En niemand wordt ter verantwoording geroepen.

    Met Cooper, Chong, en Larmoney gaat dit wel veranderen en verbeteren?

    In dit geval zijn (graai)”prestaties” uit het verleden wel degelijk een graadmeter voor detoekomstige bestuursmores van het nieuwe kabinet!

  4. Haha, een volk krijgt het bestuur wat het verdient, vooral als t ddoor dat volk zelf gekozen is. Met recht een prima afspiegeling van de samenleving op deze rots. Bybye beschaving.

  5. Een intelligente aanpak gaat niet komen tenzij hij helemaal wordt voorgekauwd of dat er persoonlijk gewin uit te halen valt.
    Ministers nemen geen verantwoordelijkheid.
    Staten oefenen geen controle uit.
    En de burgers stemmen op de partij die het leukste kado geeft. En dat allemaal onder de saus van zelfbeschikking en Nederland bashen. Dat doet het goed.
    Van een dom gemaakte bevolking hoef je geen intiligent iets te verwachten. En die kiezen hun “peers”.

  6. Deze (volks)woede was reeds terug te zien in de verkiezingsuitslagen alsmede in de hoeveelheid aan nieuwe politieke partijen. MAN en PAR weggevaagd. Afgestraft voor het waardeloze beleid, beter gezegd het gebrek eraan. Om de vraag van Curiel te beantwoorden: ze weten het gewoon niet, er is onvoldoende kennis, de theorie is niet hetzelfde als de praktijk. Daarnaast onmetelijke argwaan richting bedrijfsleven. Aan “Ballen” geen gebrek gelet op het publiekelijke gegraai. Of valt dat meer onder de noemer arrogantie danwel minachting. Overheid hoeft alleen maar aantrekkelijke kaders te scheppen, de private sector vult het in.

  7. We lopen wel eens vaker wat achter en roepen maar al te vaak ‘pasenshi’. Normaliter niet zo erg, maar nu wel. Men heeft gelijk. Tijd voor actie en een wat meer intelligente aanpak.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties