27 C
Willemstad
• zondag 5 december 2021 07:25

Laatste reacties

- Advertentie -

NTR | Knops na bezoek Sint-Maarten: ‘er is geen andere weg dan die wij voorstaan’

Bestuur bij het vliegveld is de reden dat Den Haag de geldkraan heeft dichtgedraaid | Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Volgens demissionair staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties is de Princess Juliana International Airport het belangrijkste project van de wederopbouw van Sint-Maarten na orkaan Irma in 2017. Den Haag heeft de geldkraan dichtgedraaid omdat het geld hiervoor niet goed besteed zou zijn.

‘‘De regering heeft niet ingegrepen toen er problemen waren met goed bestuur van de luchthaven. Daar hebben we over gesproken en de regering heeft nu gezegd dat ze nu wel gaan ingrijpen.” Dat zei Knops na afloop van zijn bezoek aan het eiland.

- Advertentie -

Premier Silveria Jacobs van Sint-Maarten zei donderdag in het parlement echter dat haar ontmoeting met Knops geen vruchten heeft afgeworpen. Jacobs is het niet eens met de beslissing om al toegezegde liquiditeitssteun stop te zetten.

Geldkraan opnieuw dicht
Knops bezocht Sint-Maarten tussen 18 en 20 mei, een week nadat hij per brief had laten weten financiële hulp vanwege wanbestuur bij de luchthaven stop te zetten. Dat geld betreft een vijfde tranche aan liquiditeitssteun om de problemen als gevolg van de coronapandemie op te vangen.

Prime-Minister-Jacobs-SXM-Foto-TIM-VAN-DIJK-300x200.jpg
Premier Silveria Jacobs. Foto: Tim van Dijk
‘Nederland stopt de leningen steeds weer om de Haagse agenda te pushen’

Voor de tweede keer in een korte tijd draait Nederland de geldkraan dicht voor het noodlijdende Sint-Maarten. Premier Jacobs vindt dat Den Haag steeds de spelregels voor hulp verandert en wilde deze week nog een oplossing: “We moeten verzekeren dat het levensonderhoud van mensen die afhankelijk zijn van de Sint-Maartense overheid niet in gevaar komt door het hardnekkige optreden van Den Haag.” Lees meer hier.

Volgens Knops vormt goed bestuur een essentieel onderdeel van de doorstart van de luchthaven. ‘‘Alles gaat over goed bestuur. Nederland stuurt belastinggeld om Sint-Maarten te helpen, dat moet goed worden besteed.’’

- Advertisement -

Te laat
Vlak voor zijn vertrek van Sint-Maarten, op 20 mei, zei Knops dat hij een gesprek heeft gehad met minister-president Silveria Jacobs en de minister van Financiën Ardwell Irion. ‘‘Ze hebben erkend dat ze te laat hebben ingegrepen in de situatie rond de luchthaven. Maar we willen eerst een plan zien. Schiphol is daar ook bij betrokken. Die hebben de expertise, die gaan dat ook beoordelen. Op basis daarvan zullen we bekijken of die liquiditeitssteun alsnog verstrekt gaan worden.’’

Knops zegt verder: ‘‘De kern van het probleem is dat Sint-Maarten een autonoom land is, ook op basis van het Statuut. Maar de facto zijn ze tijdelijk niet meer autonoom, omdat ze afhankelijk zijn van Nederland.’’

En ook: ‘‘Ik verwacht niet een hele snelle doorbraak, omdat een aantal zaken nog echt geregeld moeten worden. We hebben 28 mei een Rijksministerraad, daar staat het onderwerp hoe dan ook op de agenda. Dan zullen we ook beoordelen of Sint-Maarten tegen die tijd wel voldaan heeft aan de implementatie van dat goed bestuur.’’

Resultaatgericht
Want volgens Knops is één zaak heel duidelijk: ‘‘Er is geen andere weg dan de weg die wij voorstaan. Dat heb ik ook heel duidelijk aan Sint-Maarten over gebracht. De problemen moeten worden aangepakt en opgelost.’’

Op de vraag of Knops terugkeert als staatssecretaris voor Koninkrijksrelaties zei hij ‘dat is de Million Dollar Question’. Volgens hem is dat van veel factoren afhankelijk. ‘‘Ik ben heel resultaatgericht. Er is nog veel werk te doen. In ieder geval ben ik nog niet klaar, maar we zullen zien.’’

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

- Advertisement -

Artikel delen

10 reacties

 1. @Commentpolis schreef;
  “Trui/John en die ander 15 aliassen zijn alleen maar aan het herhalen, en erger nog, elkaar aan het prijzen en aan het trollen.”

  Ja CP, en daar weet ik alles van, (en de rest KKC-leden als het goed is ook) Heb het vaak met Trui en z’n binnenlui aan de stok gehad. (lol)

  @Commentpolis schreef;
  “Je kunt de hele consultancy world op dit eiland wel kut vinden, evenals de gehele politiek, rechtspraak, journalistiek et cetera.
  Je kunt wel 17 miljard miljoen keer hetzelfde herhalen, maar op een gegeven moment heeft het geen waarde meer en wordt het storend.”

  Inderdaad Commentpolis, op een gegeven moment heeft het geen waarde meer en wordt het storend. De boodschap boet aan kracht in.

  Het is niet dat ik voor Trui en zijn geestesgezellen opneem, maar zij, (want Trui/Esther en haar andere aliassen, maar nu John, is een vrouw), was echt niet de enige op dit forum die alles op het eiland én ook de bevolking bij herhaling zeer beledigend neerhaalde. Nu nog zijn er enkelen die niet minder dan Trui/John op dit forum opereren. Het enige dat hen onderscheid van Trui is dat zij (misschien) niet onder 15 verschillende aliassen hun shit op het forum neerschijten.

  @Commentpolis schreef;
  “Op dit soort figuren zitten we niet meer te wachten, temeer daar er reeds maanden klachten over Trui c.s binnenkomen.
  Daar wij de vrijheid hier op KKC hoog in het vaandel hebben staan, hebben we Trui c.s. meer dan jaren zijn gang laten gaan. Echter als we klachten krijgen en mensen wegblijven omdat ze het Truiïaanse gezwets meer dan zat zijn, moeten we (ik) keuzes maken”

  Begrijpelijk Commentpolis, dus eigenlijk is Trui en haar verschillende identiteiten ‘enkel vanwege de klachten’ van mensen die haar gezwets meer dan zat waren dood verklaart? Immers, ze mocht vanwege de inderdaad ruime vrijheid van meningsuitingen op dit forum jarenlang haar gang gaan.
  Dat betekent, u heeft haar jarenlang haar gang laten gaan. En nu is ze dood vanwege de klachten van mensen die haar zat zijn en als gevolg daarvan wegblijven.

  En what about de enkelen hier op dit forum die echt niet onderdoen voor het Truiaans gezwets? Mogen die ook nog jarenlang hun gezwets dat overigens weinig verschilt van het Truiaans gezwets blijven uitkramen en herhalen? Totdat er genoeg klachten binnenstromen om ook hen dood te verklaren?

  Als het aan mij ligt mag Trui best weer tot leven worden gebracht, mits zij niet jarenlang onder verschillende aliassen hetzelfde blijft herhalen. Een paar keren een boodschap herhalen kan geen kwaad, het word anders als er 17 miljard keer hetzelfde wordt herhaald. (lol)

 2. @Knoek-Koe, @allen: John mag dan wel direct zijn maar John is enkel en alleen door mij, Commentpolis, toegelaten omdat @Trui en ongeveer 15 aliassen van dit forum waren gegooid en een paar weekjes niets hebben kunnen posten. @John was zijn laatste alter ego.

  Trui/John en die ander 15 aliassen zijn alleen maar aan het herhalen, en erger nog, elkaar aan het prijzen en aan het trollen.

  Je kunt de hele consultancy world op dit eiland wel kut vinden, evenals de gehele politiek, rechtspraak, journalistiek et cetera.

  Je kunt wel 17 miljard miljoen keer hetzelfde herhalen, maar op een gegeven moment heeft het geen waarde meer en wordt het storend.

  Victor Bergisch is een eikel, Garcia en zijn moeder moeten branden in de hel, Anuska Cova en nagenoeg alle andere dames op een goede functie hebben dit te danken aan hun voorbips, Schotte heeft volgens Trui al minstens 7.172 keer een oude vrouw, onverzekerd en met 100+ km/h dood gereden, Rob Blaauw is immer bezopen, er woont een minister president in Soto die een lolo is, er woont een ex minister in Boka Sint Michiel die inmiddels alle tankstations op het eiland minstens 10 keer heeft overvallen, die voor de hele wereldbevolking 26 mondkapjes pp heeft ingekocht en nooit geleverd, en die het hele parlement 4 keer in elkaar heeft getimmerd, waarvan één van de in elkaar getimmerde parlementsleden haar dochter 17 baantjes heeft gegeven, waar…

  Need I go on?

  Op dit soort figuren zitten we niet meer te wachten, temeer daar er reeds maanden klachten over Trui c.s binnenkomen.

  Daar wij de vrijheid hier op KKC hoog in het vaandel hebben staan, hebben we Trui c.s. meer dan jaren zijn gang laten gaan.

  Echter als we klachten krijgen en mensen wegblijven omdat ze het Truiïaanse gezwets meer dan zat zijn, moeten we (ik) keuzes maken.

  Vanaf heden zijn @Trui, @John en die ander 15 overleden.

  Commentpolis

 3. John is direct, maar heeft hij/ zij/het? ongelijk?

  Sotoboy Pikkie, doet zijn naam eer aan!
  Hij heeft er een blauw oog aan overgehouden!

  Vandaar die eeuwige “buchi” bril op zijn hoofd!

  Is hij Slim? Nou ja, hij verdient 20K p.m.! Best slim als je amper tot 10 kan tellen!

  Pik zegt:
  Eek noe premier ees faan Curaçao, eek sleem ees!

 4. Misschien heb ik het gemist in de statement van Jacobs, maar ik hoor haar op geen enkel moment ook maar iets zeggen over de puinhoop in het bestuur van het vliegveld.

  Bestaat die niet volgens haar ?
  Is dat geen zaak van Nederland ?
  Of moet Nederland gewoon zijn bek houden en geld overboeken ?

 5. Knops heeft 100% gelijk.

  Laten we, in ieder geval voor de Nederlandse belastingbetaler, hopen dat hij aanblijft als staatssecretaris gezien zijn kennis van zaken, van de eilanden en zijn vasthoudendheid.

  Het feit dat op Curacao de louche Charles ‘Korupshon’ Cooper en de reeds voor ambtelijke corruptie veroordeelde Ramon Chong worden voorgedragen als ministers zal Knops alleen maar bevestigen wat een corrupt boevennest het op Curacao is.

  Om nog niet te spreken van een voor ontucht met een minderjarige veroordeelde huisarts als minister van – jawel! – justitie en een lolo uit Soto, voormalig loopjongen va de criminelen Schotte, Jamaloodin en Constantia, als premier!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

Met Raad van Minister besluiten en handtekeningen van premier Gilmar Pik Pisas | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd...

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...
- Advertentie -