30 C
Willemstad
• maandag 20 maart 2023

Luchtvaartnieuws | Akkoord over onbeperkte vluchten tussen Curaçao en Trinidad & Tobago

WILLEMSTAD – Luchtvaartmaatschappijen uit Curaçao en Trinidad & Tobago kunnen binnenkort onbeperkte commerciële vluchten tussen elkaars eilanden aanbieden. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen over een...

Column Kadushi | Té ongeloofwaardig

Dossier Koninkrijksrelaties “Het eiland is dankzij de bijna altijd schijnende zon, een heerlijk verkoelende passaat en de vijftig tinten blauw gekleurde zee populair bij toeristen die weinig geven...

PBC | Dode na schietpartij bij rotonde Palu Blanku

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een dode en een gewonde door een schietpartij. Dit gebeurde rond 3 uur in de ochtend van 19 maart. Volgens de politie is er...
- Advertentie -

PBC | Politicus Rolando Brison dag na aanhouding weer vrijgelaten

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het Openbaar Ministerie (OM) op Sint-Maarten heeft bekendgemaakt dat Rolando Brison, een parlementslid dat vrijdag werd gearresteerd op verdenking van het aannemen van steekpenningen...

PBC | Video: Hoe vangt de marine drugs in het Caribisch gebied?

Persbureau Curacao In deze video legt de marine uit hoe drugs worden onderschept in het Caribische gebied. Voor drugssmokkelaars is de Caribische zee de perfecte plek om ongezien...

PBC | Tentoonstelling slavernijverleden van het Rijksmuseum te zien in New York

Persbureau Curacao NEW YORK – Het onderwerp van slavernij is van wereldwijde betekenis. Om die reden heeft de Verenigde Naties (VN) besloten om de tentoonstelling “Slavernij” van het...

Column Youp | Doffe dreun

Lees ik nou dat steeds minder Nederlanders seksueel actief zijn en dat alleen de 70+’ers nog regelmatig vaak van bil gaan? Hebben die oudjes bij die enquête...
- Advertentie -

NTR | Gevangenen: situatie in gevangenis Sint-Maarten nog steeds slecht

Tim van Dijk

PHILIPSBURG – Tweeëntwintig uur per dag op cel, het niet hebben van een dagprogramma. De gevangenen van de Pointe Blanche-gevangenis zijn gefrustreerd. En dat is te merken aan de vele ernstige geweldsdelicten.

“Er is hier werkelijk niks te doen”, vertelt een man die er nu vastzit. “Er is geen dagprogramma’s, geen opleidingen. We kunnen niet sporten. Alles valt uit elkaar hier. We hebben wel een pooltafel, maar geen ballen. Er is niks anders te doen dan de hele dag naar de muur te staren.”

Advocaat Sjamira Roseburg, die meerdere cliënten uit de gevangenis bijstaat, maakt zich ernstige zorgen over het mentale en psychische welzijn van haar cliënten. “Ik heb een cliënt die heel veel mentale klachten heeft en die niet de juiste zorg krijgt omdat Sint-Maarten dat simpelweg niet aanbiedt.”

De advocaat strijdt al lang tegen de slechte leefomstandigheden in de gevangenis. In 2020 stond zij de 37 gedetineerden bij, vertegenwoordigd door de Inmate Association, in de zaak tegen de regering om de leefomstandigheden in de gevangenis te verbeteren.

‘Het is daar binnen een tikkende tijdbom-advocaat Sjamira Roseburg

Roseburg: “Je kan mensen geen lange gevangenisstraf laten uitzitten van bijvoorbeeld tien jaar of meer, in een gevangenis zonder een degelijk gestructureerd dagprogramma. Ik hoor eigenlijk de laatste tijd steeds vaker wanneer ik mijn cliënten ga bezoeken dat ze het niet meer trekken. Ook collega’s signaleren hetzelfde bij hun cliënten. Het is daar binnen een tikkende tijdbom. En het is maar afwachten om te zien wat er gaat gebeuren”.

‘Gevangenen die lang vastzitten, moeten overgeplaatst worden naar Bonaire of Nederland’

“De landen binnen het Koninkrijk moeten elkaar ondersteunen. Er zou veel meer gebruik van elkaars faciliteiten gemaakt moeten worden”, vindt de advocaat. Zij zou het liefst zien dat cliënten die een langdurige straf moeten uitzitten of die mentale en/of psychische zorg nodig hebben naar Bonaire of Nederland overgeplaatst worden. Waar zij wel de juiste zorg kunnen krijgen want daar hebben ze recht op.

“De laatste ontwikkelingen zijn dat er mondjesmaat verschillende projecten weer opgepakt worden zoals een project voor jongeren die niet goed kunnen lezen en schrijven, dat ze dat binnen dat programma kunnen leren. Ook is het heel fijn dat het naaiatelier weer geopend is. Maar dit biedt maar plaats voor zes gedetineerden. Men werkt wel, maar men werkt niet hard genoeg.”

Maximale capaciteit

Nederland werd al eerder door het Europese Hof van de Mensenrechten op de vingers getikt vanwege de mensonterende omstandigheden in de Pointe Blanche-gevangenis. Maar tot op de dag van vandaag is de gevangenis nog steeds in gebruik en zitten bijna tachtig gevangenen daar hun straf uit. Daarmee is de gevangenis vol.

“Omdat de gevangenis vol zit, worden gedetineerden veel te lang vastgezet in bijvoorbeeld politiecellen. Maar politiecellen zijn niet gemaakt en bedoeld om mensen langdurig in op te sluiten. Ze mogen daar eigenlijk maximaal tien dagen vastgehouden worden, maar dit wordt structureel overschreden, dat kan echt niet”, zegt Roseburg.

Een jaar geleden heeft Nederland dertig miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bouw van een nieuwe gevangenis. Maar hoe het nu staat met de bouw, dat blijft onduidelijk. Een reactie van de gevangenisdirectie dan het ministerie van justitie was voor deze publicatie nog niet beschikbaar.

Gevangenis en justitieketen onder vuur

De slechte staat van de gevangenis Pointe Blanche, het aanhoudende celtekort en gebrek aan tbs-mogelijkheden is al jaren een groot punt van zorg. Caribisch Netwerk maakte er de afgelopen jaren meerdere reportages over:

    • * Het Koninkrijk kwam onder toezicht van het Comité van Ministers van de Raad van Europa te staan, want de detentieomstandigheden in de politiecellen op Sint-Maarten voldoen niet aan de standaarden van het Europese Hof van Rechten voor de Mens (EHRM):

Gevangeniswezen op Sint-Maarten: ‘hier worden dagelijks mensenrechten geschonden’

Muren en wachtposten worden zijn nodig aan renovatie toe. – Archieffoto: Natasja Gibbs

* Al jaren is de Pointe Blanche gevangenis afgekeurd, Caribisch Netwerk bezocht de gevangenis aan het begin van 2017, vlak erna moest de gevangenisdirecteur het veld ruimen: Gevangenis Sint-Maarten zo lek als een mandje

* In het Caribische deel van het Koninkrijk is er geen mogelijkheid tot een (volledige) tbs-behandeling. Ook dit is in strijd met mensenrechten: Geen plek voor de tbs-patiënt op de eilanden: waar ligt de verantwoordelijkheid van Nederland?

 

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -