30 C
Willemstad
• vrijdag 19 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

NTR | Einde in zicht voor oudste restaurant op Curaçao: Jaanchies

HomeNieuwsGezondheidNTR | Einde in zicht voor oudste restaurant op Curaçao: Jaanchies
Jaanchies restaurant | Kim Hendriksen

WILLEMSTAD – Al 85 jaar is Jaanchies een begrip op Curaçao. Het oudste restaurant van het eiland, op Westpunt gelegen, is bij een groot en internationaal publiek bekend. Maar het dreigt nu de deuren te moeten sluiten.

Familiebedrijf Jaanchies is meer dan alleen een restaurant, het maakt deel uit van de Curaçaose cultuur. Het is een plek waar generaties kinderen mee naar toe werden genomen, waar herinneringen zijn gemaakt en waar je niet alleen kan proeven van de lokale gerechten zoals stoofpotjes met kip, geit of leguaan, maar ook een plek waar de tijd heeft stilgestaan.

Wie het restaurant binnen komt, wordt meteen terug geslingerd naar het verleden. Het restaurant is nog zo goed als in oorspronkelijke staat, zoals zijn vader Jan het in 1936 ooit opgebouwd heeft.

Op rand van faillissement
Maar nu 85 jaar later bungelt Jaanchies op de rand van faillissement. Door de krimpende economie en de Covid-crisis, maar stiekem ook een beetje door verkeerde beslissingen, lopen de inkomsten al jaren terug en zijn de twee lockdowns de nekslag gebleken. “De enige manier waarop ik dit ga overleven is als ik hulp krijg”, vertelt Jaanchi.

Jaanchies restaurant | Kim Hendriksen

Deze hulp moet van particulieren komen, want recht op de NOW-regeling voor ondernemers en de TVR-regeling voor bedrijven (Tegemoetkoming vaste lasten) heeft hij niet. Een paar sympathisanten hebben volgens een buurtbewoner van Jaanchies het idee geopperd om een crowd-funding op te starten om hem te helpen zijn restaurant open te houden. Maar hoe dit er precies uit gaat zien, is op dit moment nog niet bekend.

Bron: NTR/Caribisch Netwerk

6 reacties

  1. Ben er 1 keer geweest en eerlijk gezegd vond ik het niet echt bijzonders. Fijn dat Jaanchi persoonlijk aan de tafel komt vertellen over het gerecht en “de kip met weinig vlieguren” maar voor het geld dat je neer moet leggen krijg je geen culinair hoogstandje. Het is dus meer voor de belevenis dat je gaat. Ik eet liever bij Plaza waar je een goed gevuld bord krijgt met een smakelijk gerecht. Dus helaas zal of het restaurant drastisch moeten veranderen of er zal ook hier een eind aan komen. Het is wat het is. Vele gelegenheden zijn voorgegaan die ooit tot de meest populaire locaties behoorden om daarna in het niet te verdrijnen. Op youtube kun je nog de gloriedagen van bijvoorbeeld West End, Cinelandia, Theater Roxy etc. zien. Over een poosje dus ook Jaanchie in de gloriedagen.

    Dus tja zet een paar koks in het restaurant die een smakelijke hap kunnen bereiden, knap het pand op of laat alles bij hetzelfde en hoop op de toeristen.

  2. “De enige manier waarop ik dit ga overleven is als ik hulp krijg”,
    Die hulp was er van de overheid maar als je daar geen gebruik van maakt want “dat is maar gedoe” dan heb je het toch niet goed begrepen.
    Ja, je moet een goede boekhouding hebben. Maar dat is bij veel kleine bedrijfjes het probleem. Men rommelt vaak maar wat aan waardoor de cijfertjes niet altijd correct worden weergegeven en dat wreekt zich nu. Want voor overheidssteun moet je met de billen bloot.
    Zo’n 50 jaar geleden kwamen we er voor de eerste keer en sinds die tijd is er amper iets veranderd en dat is vaak Curacao eigen. We doen dit al jaren zo en waarom zouden we dat moeten veranderen?
    Met je tijd meegaan lijkt mij verstandiger en niet blijven hangen in het verleden.
    Ik hoop wel dat Jaanchi er iets van geleerd heeft.

  3. Misschien moet Janchi ook een beetje veranderen.
    Een beetje met de tijd meegaan. Iets aan de presentatie doen.

    Het ziet een beetje rommelig uit. Ben lang niet geweest, vanwege die reden.
    Serveren in een aluminium of stain less steel bord is not done in 2021, naar mijn mening dan. En de kwalitet was niet zo best toen daar ben geweest.

    Kijk, ik weet dat het geen vijf sterren restaurant is en dat dat ook niet hun bedoeling is. Maar breng het een beetje op nieveau.

    Leuk en aardig om hun oude traditie te behouden.
    Maar ik vind de presentatie ook belangrijk.

    Hetzelde met Komedor Krioyo.
    Hun presentatie is iets beters.
    Maar doe wat een het metalen/aluminium dak.
    Een het past niet. Twee rond 12:00 begint het daar snik maar snik heet te worden. Zeker als het vol is.
    Drie, doe wat aan dat stukje grond.
    Plant wat bomen. Acacia bomen groeien snel en dus minder duur.
    Er zijn ook andere locale bomen die snel groeien.
    Het zal dan minder heet worden en ziet er ook beter uit.
    Misschien kunnen zij ook bomen op hun parkeerplaats planten. Want als je terug naar je auto keert, dan is het ook super heet.

    Rancho Sobrino scoort beter dan die twee. Betere formule.

    Maw mensen jullie moeten constant analyseren waar jullie kunnen beteren. Om jullie klanten te behouden en met de tijd mee te gaan.

  4. Het begrip “Jaanchi” is een feit, al in 1966 heb ik kunnen kennismaken met de keuken en het succes van dit restaurant bij Westpunt. Het restaurant-concept is feitelijk nu ook verouderd. De toerist vindt het misschien nog aantrekkelijk en grappig, maar niet iedereen ziet de meerwaarde om daar te gaan eten. Reden: de “kip-met-weinig vlieguren” is geen culinair hoogstandje en de stoba smaakt al 30 jaar hetzelfde. De kritische toerist verwacht meer dan alleen een hilarisch praatje aan de tafel met het icoon Jaanchi. Het restaurant heeft gouden tijden beleeft toen het woord “toerisme” nog in de steigers stond en het Hotel Intercontinental en Hilton-Piscadera hun deuren openden. Kortom: Jaanchi is een begrip maar geen sterk restaurant-concept. Om “Jaanchi” meer leven in te blazen is niet alleen geld nodig om te renoveren maar vooral ook meer kennis en kunde om een sterk restaurant-concept neer te zetten. Dat kan alleen in samenwerking met de reisorganisatie en het restaurantwezen. Of Jaanchi dit nog aankan, is ook de vraag. Je kunt dit icoon Jaanchies ook verkopen (met goodwill) en er een beter merk van maken. Dat noemen ze (soms helaas) vooruitgang en ontwikkeling. Ik zal de bakken met suiker, suikerdiefjes of Barika-Hel en de troupials vooral missen. Laga los…move ahead….
    Ik gun Jaanchi zijn rust op “Jan Sofat” en het restaurant een revival met een top-kok. Dat laatste is op zich al een hele uitdaging. Kura Holanda staat op instorten en levert geen klanten meer. Westpunt wordt zo wel een “dooie hoek”, jammer. Misschien kan Jandino Asporaat het overnemen met een praatje aan de tafel over “wat zeg jij??…Je moeder, jonguh!”

  5. Misschien moet hij even uitleggen waarom hij geen aanspraak kan maken op deze regelingen? Andere horecagelegenheden krijgen immers wel hulp van de overheid en voor iedereen gelden dezelfde regels.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties