29 C
Willemstad
• woensdag 17 juli 2024

Democracy now! | Tuesday, June 25, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, June 24, 2024

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 24 juni 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

SM | 150 miljoen euro nodig voor batterijen, windmolens en zonnepanelen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten

De Nederlandse rijksoverheid moet de komende jaren 150 miljoen euro uittrekken voor de uitrol van windmolens, zonnepanelen, en batterijen op Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Dat blijkt...

PBC | Top 0.3% belastingplichtigen met schuld dragen 1/3e totale belastingschuld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Belastingdienst richt zijn focus op invordering bij zakelijke klanten. Zij zijn verantwoordelijk voor ongeveer 95 procent van de totale belastingopbrengsten. 0,3 procent van...
- Advertisement -spot_img

NTR | Curaçao: wél hulpverzoek Nederland maar geen lockdown

HomeNieuwsGezondheidNTR | Curaçao: wél hulpverzoek Nederland maar geen lockdown

WILLEMSTAD – De regering van Curaçao zal wel een medisch hulpverzoek aan Nederland doen maar voorlopig komt er geen lockdown zoals een avondklok.

Daarmee reageert de Curaçaose premier Gilmar Pisas op de noodkreet van het ziekenhuis CMC vanwege het tekort aan personeel in het Antilliaans Dagblad eerder. Het ziekenhuis wil daarom een avondklok voor de jaarwisseling.

Maar Pisas zegt tegen Caribisch Netwerk dat in een gesprek eerder deze week met de ziekenhuisdirectie is besloten om een hulpverzoek aan Nederland te doen voor meer medisch personeel.

“We hebben tussen de 16 en 20 mensen nodig. Met dit aantal hebben we de situatie onder controle.”

‘Met een nieuw ziekenhuis ben je er niet, dat heeft de pandemie laten zien’

De premier vervolgt dat de pandemie heeft laten zien dat je er met nieuw ziekenhuis niet bent.

‘Wij hebben een nieuw, groot en duur ziekenhuis gebouwd, maar nu blijkt dat we vanwege de pandemie niet voldoende capaciteit hebben. Verschillende afdelingen moeten worden gesloten wat ten koste gaat van de service aan de patiënten. En dat betekent dat wij maatregelen moeten treffen om de personeelsdruk te verlichten.”

Wat ook speelt, is dat het ziekenhuispersoneel kampt met trauma’s en mentale problemen omdat ze tijdens de pandemie een groot aantal coronapatiënten hebben zien overlijden. Er zijn tot nu toe 189 mensen overleden, volgens cijfers van de overheid.

‘Ziekenhuispersoneel kampt met trauma’s door de vele coronapatiënten die ze zagen overlijden ‘

Verder is er nu een groot aantal ziekenhuismedewerkers besmet. Daarnaast zegt de premier is het tijdens de feestdagen sowieso extra druk door de vele auto-ongelukken en geweldscincidenten.

Toch neemt Curaçao geen coronamaatregelen op dit moment die het openbare leven ingrijpend stilleggen. Een belangrijke reden is volgens premier Pisas dat de Omikron-variant nog niet tot een grote stijging van de ziekenhuisopnames heeft geleid. Bovendien heeft het eiland de inkomsten hard nodig uit het toerisme. En die is niet gebaat bij een lockdown.

“Wij zullen geen liquiditeitssteun krijgen, Nederland helpt op het moment alleen met het gezondheidsaspect. Dat betekent dat wij voor ons eigen inkomsten moeten zorgen. En in dat kader is een lockdown niet gewenst.”

Hij zegt wel dat ze een avondklok aan het evalueren zijn. Maar de autoriteiten hebben het al lastig met de handhaving van de huidige coronaregels omdat veel agenten zijn besmet. “Dit betekent dat de komende twee weken hectisch zullen zijn, want er is nergens voldoende personeel.”

Bron: NTR/CaribischNetwerk

Dit artikel is geplaatst in

15 reacties

 1. Verdient het volk medelijden voor wat ze zelf gekozen hebben.
  Ja.
  Al meer dan een generatie is er sprake van slecht bestuur, zolang dat de bevolking niet weet wat normaal en niet normaal is.
  Het stem uitbrengen op andere partijen veranderd weinig of niets aan de intergriteit van de bestuurders.
  Ze horen niet anders dan dat bestuurders in alle andere landen ook corrupt en incapabel zijn.
  Het scholingsprogramma ontneemt hun mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling.
  Het nieuws dat ze horen is niet kritisch.
  Ze zien dat luiheid, tekort komen, falen blunderen, en misbruik bij top ambtenaren, co’s van overheidsentiteiten geen consequenties hebben.
  Waar moeten ze dan op stemmen, behalve voor die partij die leuke belofte geeft en kip met rum uitdeelt.
  Het maakt geen verschil..
  Ja je mag medelijden met de bevolking hebben.

 2. “Omi: Iedere bevolking krijgt de regering die het zelf gekozen heeft. Moeten we nu medelijden krijgen met hen die hen gekozen heeft? Misschien wel omdat men te dom is geweest om vooruit te zien. Met loze beloften gepaaid.
  Maar dit gaat al sinds decennia.
  Je zou het op z’n Nederlands “volksverlakkerij’ kunnen noemen.”

  eens: de vorige regering was ook niets (denk aan alle familie aanstellingen), deze regering is ook niets, en de regering daarna waarschijnlijk ook niets. Beter gewoon deze tussenlaag verwijderen en een gemeente constructie aangaan zoals BES

 3. Deze regering zou er nooit hebben gezeten als dat achterlijke ‘restzetel’ systeem afgeschaft zou worden.
  Het is één van de meest ondemocratische uitingen van een achterhaald systeem dat in stand wordt gehouden door een groepje figuren die weigeren in de Staten hiertegen op te treden.

 4. Omi: Iedere bevolking krijgt de regering die het zelf gekozen heeft. Moeten we nu medelijden krijgen met hen die hen gekozen heeft? Misschien wel omdat men te dom is geweest om vooruit te zien. Met loze beloften gepaaid.
  Maar dit gaat al sinds decennia.
  Je zou het op z’n Nederlands “volksverlakkerij’ kunnen noemen. Wanneer zal men inzien dat het anders moet. Na misschien een volgende trinta di mei? Niet te hopen dat verandering op die manier moet plaatsvinden. Maar mensen die geen toekomst zien, geen voldoende middelen van bestaan hebben, zijn tot de gekste dingen in staat.
  Als we nog eens 3 jaar met deze regering door moeten gaan zou het mij niet verbazen dat er narigheid van komt.
  Er zijn meer mensen die moeite hebben met de besluiteloosheid en het wegkijken van deze regering, ook ik. Maar helpt het? In gesprekken kan je proberen de opinie van iemand te veranderen maar zoals gebruikelijk “we hebben het altijd zo gedaan” is meestal het antwoord. De muren zijn dik, erg dik..

 5. Ik heb hier toch wel moeite mee. Nederland heeft een harde lockdown om de besmettingen zo laag mogelijk te houden maar vooral om de zorg niet nog verder te belasten. Ook Nederlandse hulpverleners kampen met oververmoeidheid en trauma’s door de situatie met Corona. Veel ook jonge mensen overleden, zonder familieleden erbij, mensen in verpleeghuizen die langdurig niemand mochten ontvangen etc.

  Veel Nederlandse ondernemers hebben het moeilijk om het hoofd boven water te houden ondanks miljarden steun.

  Nederland kan dit allemaal doen omdat er een aantal jaren noodgedwongen bezuinigd is. Pensioenen niet geïndexeerd, pensioen leeftijd omhoog naar 67 jaar.

  En dan zonder blikken of blozen (zonder ook ooit een woord van dank), zonder zelf iets van maatregelen te nemen een dergelijk verzoek.

  Hoeveel ik ook van Curaçao en de mensen hou en altijd voorstander ben van genereuze hulp krijg ik er zo langzamerhand toch wel moeite mee.

  Het probleem is alleen dat als Nederland stopt en z’n poot stijf houdt de mensen die het toch al moeilijk hebben op Curaçao het meest de dupe worden.

  Deze regering is zeker niet bij machte om een omslag te maken.

 6. Jij doet je naam eer aan “Lion Fish”…
  Een uitheemse vis, die parasiteert op zijn omgeving, en door de wet wordt beschermd, ondanks het feit dat je verkeerd bezig bent… Ik mage je niet harpoeneren……..

 7. Maar… Dan houden jullie dat smerig geld toch? Of zie ik dat weeeeeer verkeerd?
  De afkomst/oorsprong is toch besmeurd, dus….. Stop maar… Ach… laat maar.

 8. Pisas is alvast begonnen zijn eigen straatje schoon te vegen en Nederland de schuld te geven als de gezondheidszorg in het 100 loopt.
  Hij had graag een lock down ingevoerd maar kon dat niet omdat Nederland geen liquiditeitssteun wilde geven. Dus alle ellende is veroorzaakt door Nederland.
  Vergeet even dat hij aan zet is om het COHO contract af te handelen.

 9. Pik zegt we hebben een duur ziekenhuis !, ja dank je de koek koek, het nieuwe ziekenhuis was geraamd op honderd twaalf miljoen incl grond aankoop, door driekeer aankoop grond zakken vullen voor MFK Gerrit de Raaf dief & co werd het bedrag voor een nieuw ziekenhuis tweehonderd veertig miljoen dus 2 x zoveel?????. en het ziekenhuis is nog niet afgebouwd en Pik loopt te zeiken, over een maand licht hij op zijn knieen voor de deur van het torentje bij Rutten om geld te smeken voor geld, eerst het COHO contract tekenen zo niet geen poennen Pik !.

 10. En weer hebben we Nederland nodig. We hebben wel een bijzondere denk kronkel. We hebben geld nodig maar willen geen hervormingen doorvoeren zodat we meer blijven uitgeven dan er binnenkomt in het land en we willen wel medisch personeel krijgen maar willen geen acties nemen het aantal ziekenhuis opnames te beperken.
  Maar ja, wat zal je ook zolang die domme Hollanders dat prima vinden.

 11. Geeft 16-20 Venezolaanse verplegers/-sters die nu toch op het eiland zijn maar niet mogen werken een tijdelijke verblijfsvergunning. Probleem kunnen we op die manier prima zelf oplossen. Pisas is zelf minister van justitie dus kan dit zelf regelen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties