Democracy now! | Monday, May 15, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 17 mei 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | ‘Nederland stuurt vaccins voor heel Suriname’

Nederland heeft toegezegd ongeveer 700.000 coronavaccins naar Suriname te sturen, ruim voldoende voor de gehele bevolking. De Surinaamse president Chan Santokhi zei dit zaterdag tijdens een bijeenkomst,...

Nu.cw | Voedselbank Curaçao krijgt donatie van 100.000 gulden

Stichting Johannes Bosco heeft een donatie van 100.000 gulden toegezegd aan de Voedselbank Curaçao. Dat is een verdubbeling van het bedrag dat de Voedselbank vorig jaar ontving...

ParadiseFM | Stranden overdag toegankelijk; avondklok vanaf 23 uur

De regering kondigde vanmorgen nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Al deze maatregelen gaan in op woensdag 19 mei. Hier staan ze op een rij: De avondklok...

ParadiseFM | Morgen laatste vaccinatiedag in Sambil

Winkelcentrum Sambil stopt woensdag als vaccinatiecentrum. Dat betekent dat morgen, dinsdag 18 mei, de laatste dag is dat mensen daar voor hun coronavaccin terecht kunnen. De sporthal...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Zonder BBT geen zekerheid brandstoffen

HomeMediaAntilliaans DagbladAntilliaansDagblad | ‘Zonder BBT geen zekerheid brandstoffen

Staat steekt 30 miljoen in te bouwen opslag

Den Haag – De oprichting van Bonaire Brandstof Terminals (BBT) is een noodzakelijke stap om de levering van brandstoffen voor het eiland te garanderen.

Zonder BBT zouden de elektriciteitsvoorziening en het auto- en luchtverkeer op en naar Bonaire onmogelijk worden. Dat schrijft demissionair minister Bas van ’t Wout van Economische Zaken en Klimaat (EZK) aan de vaste commissie van de Tweede Kamer.

Van ’t Wout geeft in zijn brief een nadere toelichting op de 100 procent deelname van EZK in BBT als reactie op opmerkingen van Kamerlid Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) in het Algemeen Overleg van de commissie begin februari.

BBT zal op 6 april worden opgericht, kondigt hij aan. Hij wijst erop dat de oprichting van BBT ‘op geen enkele wijze’ een rem vormt op de plannen voor verduurzaming van de energievoorziening op Bonaire.

In zijn brief zet de minister uiteen waarom BBT urgentie heeft. ,,Met de oprichting wordt gewerkt aan het oplossen van een onhoudbare situatie met betrekking tot vitale voorzieningen op het eiland Bonaire.”

Door het einde van Bopec, ‘onder andere veroorzaakt door internationale sancties van de Verenigde Staten tegen het regime in Venezuela en door onvoldoende onderhoud door de eigenaren’ (het Venezolaanse staatsbedrijf PdVSA, red.), is de veiligheid in de brandstofvoorziening in gevaar gekomen.

Dat is niet het enige probleem. De noodvoorzieningen die zijn getroffen om de leveringen door te laten gaan staan ook op het spel. De tijdelijke vergunningen voor Curoil Hato en de olieterminal bij de luchthaven lopen op respectievelijk 17 juni en 13 augustus af.

Volgens Van ’t Wout is verlenging alleen mogelijk ‘als er concreet uitzicht is op een structurele oplossing en dat is het oprichten van de beleidsdeelneming BBT’.

De tijdelijke voorzieningen zijn zoals bekend nodig om de periode te overbruggen tot er een definitieve oplossing is voor de elektriciteitsvoorziening op Bonaire. Die noodvoorzieningen bij Hato en de luchthaven kunnen alleen draaien als er olie wordt geleverd vanuit Curaçao, waarvoor ook een drijvende olieopslag bij de pier van de luchthaven in voorbereiding is. Dit zijn allemaal tijdelijke oplossingen.

Om de leveringszekerheid in de toekomst structureel te kunnen garanderen is het ‘van groot belang’ dat BBT wordt opgericht ‘zodat gestart kan worden met de benodigde voorbereidingen van de bouw van de terminals’, schrijft de minister. ,,Het uitblijven van een structurele oplossing is een risico voor de veiligheid en leveringszekerheid op Bonaire.”

Van ’t Wout wijst Van Raan er verder op dat de volgens het Kamerlid ontbrekende businesscase voor BBT al sinds 28 januari vertrouwelijk ter inzage ligt voor de Kamer.

En ook dat er ondanks de verduurzaming van de energievoorzieningen ‘altijd toelevering van brandstof voor de elektriciteitscentrale in meer of mindere mate nodig’ blijft. De nieuwe terminal zal daarnaast ook in de toekomst nog nodig blijven om brandstoffen op te slaan voor het auto- en luchtverkeer.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties