27 C
Willemstad
• donderdag 28 maart 2024

Extra | Journaal 26 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, March 25, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 25 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, March 22, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 22 maart 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, March 21, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Zbo’s nu ook onder Lv Code

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Zbo’s nu ook onder Lv Code
Rhuggenaath-norm en 12,5 procent salariskorting nu ook voor zbo’s

Willemstad – De regering heeft geluisterd naar het advies van de Raad van Advies (RvA) en de zelfstandige bestuursorganisaties (zbo’s) ook ondergebracht onder de Landsverordening Code Corporate Governance (Lv Code).

Het gaat om de Sociale Verzekeringsbank (SVB), het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC), Fair Trade Authority Curaçao (Ftac), het Bureau Intellectuele Eigendom, de University of Curaçao (UoC), de Kamer van Koophandel (KvK) en Bureau Telecommunicatie en Post (BTP).

Alle medewerkers en directeuren van deze zbo’s kunnen nu vallen onder de 12,5 salariskortingsregeling en de Rhuggenaath-norm voor directeuren.

Aanvankelijk wilde de regering deze zbo’s via een landsbesluit (LB) verbonden aan de ‘Landsverordening eerste tranche optimalisering overheidgelieerde entiteiten’ laten vallen onder de Lv Code.

De RvA vond dat dit niet kon, een LB is immers van een lagere orde. Genoemde zbo’s moesten volgens de RvC daarom direct onder de Lv Code worden ondergebracht. En dat is nu gebeurd.

Het besluit regelt de 12,5 procent korting op salarissen en de Rhuggenaath-norm voor werknemers en directeuren van overheids-nv’s en -stichtingen, en nu dus ook van zbo’s, om zo te voldoen aan de eisen van Nederland voor de eerste tranche liquiditeitssteun.

De RvA adviseerde het hele landsbesluit in te trekken, maar dat doet de regering niet. ,,Hoewel de RvA stelt dat het landsbesluit van 12 mei 2020 ingetrokken dient te worden, meent de regering dat het intrekken van het landsbesluit niet wenselijk is, omdat daarmee tevens alle bepalingen komen te vervallen. Niet alle regels zoals vastgesteld in het landsbesluit van 12 mei 2020 dienen te vervallen”, zo vermeldt de nota van wijziging.

Overigens zijn alle wetten die te maken hebben met de Nederlandse financiering weliswaar behandeld in centrale commissievergaderingen in de Staten, de wetten zijn nog niet gereed voor openbare behandeling, laat staan voor publicatie en inwerkingtreding.

Bron: Antilliaans Dagblad

Naschrift KKC

Salarisstrookjes advocaat Mirto Muray is de raadsman van de vier best betaalde directeuren van publiekrechtelijke organen, waarvan hun salariëring ooit door een minister is bepaald. Murray betwijfelt of de wijziging van de Code Corporate Governance de bevoegdheid geeft aan de minister om de arbeidsvoorwaarden van directeuren van overheidsgelieerde entiteiten te maximeren.

Eerder werd de Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten – die het parlement op 17 augustus 2016 had aangenomen en die die salarissen moesten limiteren, opmerkelijk genoeg ook al door de samenwerkende vakbonden geboycot: “Het is een interventie in de vrije onderhandelingen en dat is onacceptabel voor ons”, verklaarde de woordvoerder van de vakbonden Errol Cova toendertijd vaag.

“Deze wet verhindert de vakbonden in het nemen van een juridisch standpunt dat afwijkt van de overheid. Dat houdt in dat onderhandelen geen zin meer heeft, want uiteindelijk is het de overheid die bepaalt.” Volgens de vakbondsleider zou de Landsverordening internationale verdragen schenden , ‘omdat het recht op vrije onderhandelingen een recht is dat ‘het vakbondswezen na lange strijd heeft bemachtigd’.

Echter, het bleek destijds bemiddelaar en Grupo Sopi lid Stanley Betrian die de dikverdienende overheidsnv-directeuren de Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten voor een som van 1,8 miljoen tot nu toe voor 4 jaar vooruit wist uit te schuiven door de Landverordening tijdens de 2016 vakbondsrellen tussen de onderhandelingen te schuiven als agendapunt.

Later werd duidelijk dat Betrian en Cova in een één-tweetje samenspanden ten behoeve van Betrian’s mede-Sopileden Paul de Geus (UTS) en Franklin Sluis (BPT) en ook andere overheidsdirecteuren zoals Yamil Lasten (Curoil) en SVB directeur Philip Martis. De Landsverordening optimalisering overheidsgelieerde entiteiten bleek namelijk vooral betrekking te hebben op de volgende overheidsdirecteurs salarissen:

  • Paul de Geus (UTS en CTEX/Dataplanet) nafls 1.144,274 (2019)
  • Yamil Lasten (Curoil) nafls 827.704 (2019)
  • Franklin Sluis (Bureau Telecommunicatie en Post) nafls 747,306 (2015)
  • Philip Martis (SVB) nafls 1.125.666 (2015)
UTS CEO Paul de Geus nam in 2006 het roer van UTS over op benoeming van ex-communicatieminister Kenneth Gijsbertha conform ‘Gijsbertha-norm’ | AD 2006 08 03
UTS overheids-nv directeur Paul de Geus werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld het meest vorstelijk beloond met nafls 1.144.247 gulden per jaar. Dat is bijna 100.000 gulden bruto per maand: “geen commentaar” | Extra
SVB overheids-nv directeur Philip Martis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld eveneens vorstelijk beloond met nafls 1.125.666 gulden per jaar. Dat is iets minder dan 100.000 gulden bruto per maand: publiekmaking “ongehoord” | Extra
BPT overheidsdirecteur Franklin Sluis werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 747.306 per jaar. Dat is iets meer dan 60.000 gulden bruto per maand: “Toen ik werd aangesteld, kreeg ik een salaris dat was vastgesteld. Ik heb daar nooit over onderhandeld”
Curoil overheidsdirecteur Yamil Lasten werd voor het uitvoeren van zijn publieke taak met publiek geld riant beloond met nafls 827.704 per jaar. Dat is iets minder dan 70.000 gulden bruto per maand: “ik ga niet in op persoonlijke details”
salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) 20190420 nafls 1.144,274 | balkjes
salaris loonstrook Philip Martis (SVB) 2015 nafls 1.125.666 | balkje
salaris loonstrook Yamil Lasten (Curoil) 20190502 nafls 827.704 | balkjes
salaris loonstrook Franklin Sluis (BTP) 2015 nafls 747,306 | balkjes

salaris loonstrook Paul de Geus (UTS) Franklin Sluis (BTP) Philip Martis (SVB) en Yamil Lasten (Curoil) | b… by Black Lion on Scribd

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties