30 C
Willemstad
• zondag 4 juni 2023

PBC | Oplossing voor wachtlijst bij CMC

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft ingegrepen in de problematiek van de wachttijden voor operatiepatiënten. Met ingang van maandag 5 juni een wordt een...

PBC | ‘Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles zitten ver onder de inkomensnorm van de LNT’

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Psychiaters in dienst bij Klinika Capriles/GGz Curacao verdienen niet een veelvoud van het maximum, dat is vastgesteld in de nieruwe Wet Normering Topinkomens, LNT....

PBC | Eerste kwartaal 2023 ziet honderden onbeantwoorde brieven aan ministers

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Tijdens het eerste kwartaal van 2023 zijn er maar liefst 181 brieven, afkomstig van Statenleden en gericht aan ministers, onbeantwoord gebleven. Minister van Algemene...

PBC | Regering Curaçao zoekt 650 miljoen om pensioenen ENNIA te redden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Er is zeker 650 miljoen nodig om de pensioenen van ENNIA te redden. De regering van Curaçao heeft besloten op zoek te gaan naar...

PBC | Uitspraak in hoger beroep tegen Ansary uitgesteld

Persbureau Curacao WILLEMSTAD.- Halverwege deze maand kondigt het Gemeenschappelijk Hof de datum van de uitspraak aan in de zaak die de Centrale Bank/ENNIA tegen Ansary & Co hebben...

PBC | Rojer wil in Parijs revanche op Spelen

Persbureau Curacao PARIJS – Jean-Julien Rojer wil zich volgend jaar op de Olympische Spelen revancheren. Twee jaar geleden liepen de Spelen van Tokio op een grote teleurstelling uit,...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Voldoende vertrouwen’ voor steun Sint Maarten

HomeMediaAntilliaans DagbladAntilliaansDagblad | ‘Voldoende vertrouwen’ voor steun Sint Maarten
Het grootste probleem bij de wederopbouw van PJIA was dat de Royal Schiphol Group (RSG) zich begin mei dreigde terug te trekken uit het project.

Den Haag – Sint Maarten krijgt alsnog de vijfde tranche liquiditeitssteun van Nederland uitgekeerd. Dat maakte staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties gisteren in een brief aan de Tweede Kamer bekend.

Volgens Knops heeft de regering van Sint Maarten acties ondernomen die hem ‘voldoende vertrouwen’ geven om over te gaan tot uitkering van de 39 miljoen gulden. Een maand geleden schortte hij de door de Rijksministerraad (RMR) al toegezegde steun alsnog in, omdat er ‘zorgwekkende ontwikkelingen’ waren in het bestuur van Princess Juliana International Airport (PJIA).

Good governance bij PJIA was geen voorwaarde voor het verlenen van liquiditeitssteun. Daarom kwam het besluit van de RMR om uitkering op te schorten Knops op veel kritiek te staan uit de Tweede Kamer en van staatsrechtgeleerden. Daarop gaat de staatssecretaris in zijn brief niet in.

Het grootste probleem bij de wederopbouw van PJIA was dat de Royal Schiphol Group (RSG) zich begin mei dreigde terug te trekken uit het project. Zonder RSG had Knops geen vertrouwen in een goede afloop. Daarom liet hij premier Silveria Jacobs van Sint Maarten weten dat hij de betaling zou uitstellen tot er actie was ondernomen voor goed bestuur bij PJIA.

De premier ‘heeft mij en de RSG in deze periode meerdere malen geïnformeerd over de stand van zaken’, schrijft de staatssecretaris.
Knops:

,,De acties die Sint Maarten heeft ondernomen om goed bestuur op de luchthaven te herstellen geven de minister-president, de minister van Financiën en mij voldoende vertrouwen om over te gaan tot het verstrekken van de vijfde tranche liquiditeitssteun. Hierbij weeg ik ook het oordeel van RSG mee, die positief staat ten opzichte van de door Sint Maarten genomen stappen.”

Voor zijn beslissing was Knops gemachtigd door de RMR, zodat hij niet hoefde te wachten op de vergadering van vandaag. Het geld zal nu met ‘dringende spoed’ worden overgemaakt, ‘omdat, mede in het licht van de inmiddels zeer sterke negatieve liquiditeitspositie van Sint Maarten, de regering van Sint Maarten zonder liquiditeitssteun eind juni niet meer in staat zal zijn de ambtenarensalarissen uit te betalen’. Dit wordt eind volgende week, verwacht Knops.

De Tweede en Eerste Kamer krijgen pas achteraf de mogelijkheid om zich uit te spreken. Dat is tegen de begrotingsregels, omdat het parlement budgetrecht heeft, maar wegens het spoedeisende karakter van de uitkering kan die niet wachten op behandeling door het parlement. De Algemene Rekenkamer had bij het verantwoordingsonderzoek kritiek op het hanteren van dit beroep op de noodregeling in de Comptabiliteitswet.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties