27.4 C
Willemstad
• zondag 5 december 2021 03:06

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Vertegenwoordiger van Nederland de straat op

Erwin Arkenbout: Hoopvolle en inspirerende initiatieven

Willemstad – Als een alternatief voor de traditionele Prinsjesdag-receptie in verband met de coronamaatregelen, is de Vertegenwoordiger van Nederland in de CAS-landen, Erwin Arkenbout, met zijn team de straat op gegaan. Zij maakten, verspreid over Curaçao, kennis met inspirerende initiatieven die hoop geven.

Het bezoek aan vier projecten en een school is vastgelegd in een mini-documentaire die is te zien op de Facebookpagina van de Vertegenwoordiging van Nederland in Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS) en ook op de website van het Antilliaans Dagblad.

In een gastles over het Koninkrijk, het Statuut en Prinsjesdag aan de leerlingen van het Frater Aurelio SBO doet Arkenbout verslag van het bezoek aan de vier projecten. ,,Wat we hebben gezien gaf heel veel hoop en inspiratie voor de toekomst”, zegt Arkenbout in de gastles. ,,Eigenlijk met name voor jullie, de jeugd van Curaçao.”

- Advertentie -

De Vertegenwoordiger van Nederland sprak met de initiatiefnemers en betrokkenen van vier projecten: Robbin Vogels en Philip van Alstede die een hotel bouwen bij Santa Martha, Ruud Wilson en Desi Pinedoe van Shelter Rock op Bándabou, Nelly Rosa van Fundashon Orguyo Kòrsou (Foko) en Andy Janga van Fundashon pa Progreso Marie Pompoen.

Het busje met Arkenbout en de zeven medewerkers van de Vertegenwoordiging stopt allereerst aan de kust bij Santa Martha. De Vertegenwoordiger ziet in Vogels en Van Alstede ‘twee jonge ondernemers die graag in de voetsporen van hun vaders willen treden door het geld dat ze hier hebben verdiend in dit project te investeren’.

,,Omdat ze vertrouwen hebben in de toekomst van Curaçao”, zegt Arkenbout tegen de jongens en meisjes in de klas van het Frater Aurelio SBO. ,,Zij hebben dus vertrouwen in jullie.”

De bedoeling is dat volgend jaar wordt begonnen met de bouw van het hotel. Vogels zegt tegen de delegatie van de Vertegenwoordiging dat er toestemming is voor 1.000 kamers.

- Advertisement -

,,Maar de eerste fase gaat om ongeveer 300 kamers.” Behalve het hotel, zal er binnen het project aandacht zijn voor bijvoorbeeld landbouw en visserij. Vogels en Van Alstede hebben ervaring in Nederland opgedaan en kozen er bewust voor terug te keren naar het eiland waar zij opgroeiden. ,,Een investering als voor dit project heeft hier op Curaçao een enorme impact door bijvoorbeeld de werkgelegenheid die het oplevert en de duurzame technologie die we willen inzetten. Dit is hier veel significanter dan een zoveelste hotel in Nederland”, zegt Van Alstede.

Ook op Bándabou, maar verscholen op een heuvel tussen Santa Cruz en Barber, ligt de plantage en restaurant ‘Shelter Rock’ van Ruud Wilson en Desi Pinedoe. De eerste anderhalve maand na de opening komt er bijna niemand. ,,Iedereen verklaarde ons voor gek”, zegt Pinedoe in de documentaire. Maar zes jaar later scoren ze hoog op de online platformen. Doorgaan en hard werken, luidt het devies. Zo hebben ze ook de covidmaatregelen overleefd. Shelter Rock is meer dan een restaurant. Op het terrein zijn Ruud en Desi een camping begonnen, wordt houtskool gemaakt en groente en fruit geteeld.

Terug naar Willemstad. De bus zet koers richting de Santa Rosaweg naar ‘Nos Sentro’, waar vier organisaties zijn gehuisvest die opkomen voor de rechten van de LHBT-gemeenschap. ,,Dit is een veilige haven”, zegt Nelly Rosa van Fundashon Orguyo Kòrsou (Foko). Rosa noemt als voorbeeld Cura Plus dat zich inzet voor de seksuele gezondheid van ‘iedereen op het eiland’, en al tien jaar actief is op het gebied van hiv-preventie.

,,Zij gaan de wijk in om voorlichting te geven over seks, gewoon een gesprek bij de snèk, heel laagdrempelig. Maar mensen komen ook voor counseling en testen hiernaartoe”, zegt Rosa. Daarnaast hebben Igualdat Kòrsou en Un Kèlki ruimte in het gebouw. Vertegenwoordiger Arkenbout benadrukt in zijn gastcollege hoe belangrijk Nos Sentro is. ,,Dit is een organisatie die zich bezighoudt met mensenrechten. Dat is iets wat we gemeenschappelijk, vanuit het Statuut, binnen het Koninkrijk ondersteunen.”

De laatste stop van de roadtrip is bij het sportpark van Marie Pampoen. Inspirerend, vindt Arkenbout. ,,Omdat hier altijd mensen aan het sporten zijn. Iedereen door elkaar. Mannen, vrouwen, jong en oud.” Andy Janga van Fundashon pa Progreso Marie Pampoen zegt dat iedereen welkom is. ,,Dit veld is van Curaçao. Wij beheren het. Uit alle buurten komen mensen hier sporten. Het enige wat wij vragen is het schoon en netjes te houden en je aan de regels te houden.”

Dat de Vertegenwoordiger van Nederland en zijn team eropuit zijn gegaan, is eigenlijk niet verrassend. Uit de toespraak die Arkenbout op Prinsjesdag heeft uitgesproken blijkt dat hij altijd openstaat voor ‘verhalen van de mensen op de eilanden’ die op zoek zijn naar kansen en vooruitgang.

,,Het zijn typische verhalen van bewoners van de drie landen van het Caribisch deel van het Koninkrijk (…) die vorig jaar maart te maken kregen met de uitbraak van een virus dat het sociaal en economische leven op de eilanden volkomen ontwrichtte, dat lange tijd belette dat kinderen naar school konden gaan, dat ervoor zorgde dat in ziekenhuizen noodzakelijke ingrepen moesten worden uitgesteld, waardoor duizenden mensen hun baan verloren en grote groepen mensen afhankelijk werden van voedselhulp.”

Het valt de Vertegenwoordiger op hoe mensen hoop blijven houden. De alleenstaande moeder in een huis zonder stromend water, de vele vrijwilligers, de ondernemers. De zakenlieden, groot en klein, die ‘tal van mogelijkheden zien’ in bijvoorbeeld toerisme, landbouw en nieuwe ICT. Arkenbout hoort die verhalen ‘van gewone, fatsoenlijke burgers op de eilanden, die vooruit willen, die anderen willen helpen, die de samenleving verder willen brengen’.

,,Verhalen van burgers die naar voren stapten waar anderen aarzelden, die elders, bijvoorbeeld in Nederland, of waar dan ook, iets zagen ontstaan en dachten: dat kan ik ook, dat kan op de eilanden ook. Die door oprechte samenwerking met anderen merkten: 1+1=3.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

Met Raad van Minister besluiten en handtekeningen van premier Gilmar Pik Pisas | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd...

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...
- Advertentie -