PBC | Actieve coronabesmettingen Curaçao blijven gelijk

Persbureau Curacao Het aantal mensen dat op dit moment besmet is, is 65, net als gisteren. Er kwamen weliswaar vijf nieuwe positieve gevallen bij, maar vier mochten hun...

NOS | Formatie op Curaçao – net even anders dan in NL

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over de formatie nav de installatie van de nieuwe Staten. Rond...

NOS | Kruisgesprek NOS over vliegveld Sint Maarten

Verslaggever Jurgen van den Berg vanochtend op NPO radio 1 in gesprek met NOS correspondent Dick Drayer over het stopzetten van coronasteun door Knops op Sint-Maarten. Nederland en...

Column Youp | Popster op Urk

Is die Haga nog bij elkaar? Of is zijn kompaan Smolders inmiddels ook al voor zichzelf begonnen? En had Thierry nou wel of geen corona? En was...

Column Kunneman | Bijl

Juridische column mr. Frank Kunneman Een boete van meer dan een half miljard euro is niet meer extreem hoog als een bank zijn compliance onvoldoende op orde heeft....

Column Hessels | Van red tape naar red carpet

Door Armand Hessels Ruim 25 jaar geleden uitte de directeur van een belangrijke overheidsentiteit tegen mij zijn frustratie over de enorme bureaucratie die investeerders moesten ondergaan om nieuwe...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Verbod op buitenlandse arbeiders

HomeMediaAntilliaans DagbladAntilliaansDagblad | Verbod op buitenlandse arbeiders

Moratorium ingesteld om lokale werkloosheid te verminderen | Foto archief

Willemstad – De regering stelt een moratorium in voor nieuwe aanvragen van werkvergunningen van buitenlandse arbeidskrachten in ongeschoolde, laaggeschoolde en overige beroepen, waarvan sprake is van een overschot op de lokale arbeidsmarkt.

Belangrijkste reden is het sluiten van de olieraffinaderij en de genomen noodmaatregelen door de overheid, veroorzaakt door de Covid-19-pandemie waaruit ‘gebleken is dat de sociaaleconomische situatie van de bevolking ernstig achteruit is gegaan’.

Dit staat in de gisteren, in het digitale publicatieblad van de overheid gepubliceerde Ministeriële Regeling (MR) met algemene werking ‘moratorium tewerkstellingsvergunningen on- en laaggeschoolde buitenlandse arbeidskrachten’.

De MR is ondertekend door de minister van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), Hensley Koeiman (MAN). ,,Het is onaanvaardbaar dat een grote groep van de werkende populatie, circa 40 procent, buitengesloten wordt van actieve participatie aan het arbeidsproces”, zo staat in de uitleg bij de MR, gebaseerd op de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

,,Het is de zorg van de overheid om de lokale arbeidsmarkt te beschermen en te bevorderen, voor zover daarin kan worden voorzien. In dit kader is het van groot belang, om de toelating van buitenlandse arbeidskrachten tot de lokale arbeidsmarkt te reguleren, door beleid vast te stellen”, aldus de toelichting.

Volgens informatie waarover sector arbeid van het ministerie van SOAW beschikt, werden in de afgelopen drie jaar gemiddeld 4.000 aanvragen voor tewerkstellingsvergunningen ingediend voor buitenlandse krachten in de leeftijd tussen de 18 en 60 jaar.

,,Zij voeren voornamelijk laag- en ongeschoolde functies uit, terwijl op Curaçao voor deze functies een groot aanbod bestaat aan lokale arbeidskrachten”, zo wordt aangevoerd.

In de uitleg wordt geschreven dat het opvallend is dat vanwege de sluiting van de olieraffinaderij onder een groot aantal aannemers die voor deze raffinaderij ondersteunende werkzaamheden hebben verricht, een overschot van zowel geschoolde vaklieden of arbeidskrachten als laaggeschoolde en ongeschoolde arbeidskrachten is ontstaan.

,,Op de arbeidsmarkt bestaat momenteel echter geen vraag naar beide categorieën arbeidskrachten. Daarnaast is een groeiende trend zichtbaar, waarbij werkgevers de voorkeur geven om buitenlandse arbeidskrachten in dienst te nemen voor lage en ongeschoolde functies in plaats van de lokale arbeidskrachten. Dit ondanks het feit dat er zo goed als op alle opleidings- en ervaringsniveaus lokale werklozen beschikbaar zijn”, zo constateert SOAW.

In de regeling staat nog opgenomen dat voordat er weer overgegaan wordt tot het opnieuw afgeven van werkvergunningen aan buitenlandse arbeidskrachten er eerst een sociaal-arbeidsmarktbeleidsplan geschreven moet worden dat de aansluiting tussen de vraag naar arbeidskrachten en het aanbod van lokale arbeidskrachten inzichtelijk moet maken.

Het ministerie voert in de uitleg overigens nog aan waarom veel buitenlanders worden aangetrokken: ,,Buitenlandse arbeidskranten zijn eerder bereid om voor lagere lonen te werken dan lokale arbeidskrachten; de gedachte heerst dat buitenlandse arbeidskrachten een hogere productiviteit leveren dan lokale arbeidskrachten; buitenlandse arbeidskrachten zijn flexibeler aangezien zij sneller geneigd zijn om een tijdelijk dienstverband aan te gaan vergeleken met lokale arbeidskrachten; buitenlandse arbeidskrachten zijn bereid om onder minder gunstige arbeidsomstandigheden te werken dan lokale arbeidskrachten; de gedachte heerst dat bij buitenlandse arbeidskrachten sprake is van meer toewijding aan hun werk, omdat zij volledig afhankelijk zijn van het inkomen uit hun arbeid, terwijl lokale arbeidskrachten over alternatieven (kunnen) beschikken en daardoor minder toegewijd zouden zijn.”

Er is een lijst toegevoegd van beroepen waarvoor geen buitenlandse krachten meer mogen worden aangenomen, te weten, arbeider (on- en laaggeschoolde), automonteur, barbediener, bewaker, helper onderhoudspersoneel, laag administratief personeel, laaggeschoolde vaklieden, loodgieter, magazijn medewerker, metselaar, rekkenvuller, serveerster, timmerlieden, tuinlieden, uitdeuker, verkoper en winkelpersoneel.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties