31 C
Willemstad
• zondag 28 mei 2023

Opinion | PIN: “How much more people have to suffer before the Minister of Justice starts addressing the problem we have with guns?

WILLEMSTAD - The National Innovation Party (PIN) says it has taken note that in recent times, there have been many cases where the use of guns has...

RTL | Eis 16 jaar cel tegen drugsbaron Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. De Hagenaar wordt verdacht van de handel in drugs...

PBC | Grensverdrag Sint-Maarten moet einde maken aan 375 jaar onduidelijkheid

Persbureau Curacao PHILIPSBURG – Het werd 375 jaar geleden ook al eens vastgelegd: de tweedeling van het eiland Sint-Maarten. Helemaal duidelijk waar de grens tussen het Franstalige en...

PBC | Internationaal Symposium ‘Reclaiming the Narrative’ in teken van doorwerking slavernijverleden

Persbureau Curacao UTRECHT – De Nederlandse overheid heeft 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 uitgeroepen tot het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Ter inluiding van dit belangrijke jaar organiseert het...

ParadiseFM | Skiën op Saba

Skiën op Saba lijkt misschien een slechte grap, maar dat is het niet. Onlangs bezocht een skiscoutteam uit de VS het bovenwindse eiland. De wegen en wandelpaden...

PBC | Man die in de gevangenis mishandeld werd vrijgelaten

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Een 48-jarige man, bekend onder de initialen R.R.M., is vrijgelaten na in de gevangenis te zijn mishandeld door medegevangenen. De man, die werd vastgehouden...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Statia opent grens voor gevaccineerden

HomeNieuwsGezondheidAntilliaansDagblad | Statia opent grens voor gevaccineerden
‘We hebben geen andere keuze dan het eiland verder open te stellen’

Oranjestad – Met ingang van maandag 2 augustus 2021 is op Sint Eustatius de derde fase van de ‘roadmap’ in werking getreden. Dit betekent dat volledig gevaccineerde toeristen het eiland weer kunnen bezoeken.

Ze zullen zich wel aan de maatregelen moeten houden die passen bij het risiconiveau van het land van herkomst. Voorwaarde om van fase 2 naar fase 3 te gaan was dat minimaal 50 procent van de volwassen bevolking volledig gevaccineerd moet zijn.

Gevaccineerde bezoekers uit landen met een zeer hoog risico zijn welkom, maar ze moeten bij binnenkomst 5 dagen in centrale quarantaine. Veel landen in Zuid- en Midden-Amerika staan op de lijst van zeer hoogrisicolanden. Bezoekers uit landen met een hoog risico moeten zich bij aankomst houden aan een strikt protocol van 5 dagen. Ze moeten een gezichtsmasker dragen, sociale afstand bewaren en ze mogen geen grote georganiseerde evenementen bijwonen.

Nederland, Aruba, Bonaire, Curaçao, St. Maarten en de Verenigde Staten behoren tot deze groep. Volledig gevaccineerde bezoekers uit landen met een laag risico hoeven zich niet aan bepaalde maatregelen te houden en hoeven niet in quarantaine.

Niet-gevaccineerde inwoners, familieleden, werknemers of personen die een huis op Statia bezitten en die zich eerder in een land met een hoog risico of een land met een zeer hoog risico hebben bevonden, zijn ook welkom mits ze bij binnenkomst 10 dagen in quarantaine gaan. Niet-gevaccineerde toeristen mogen Statia nog niet bezoeken.

Verdere openstelling betekent volgens de overheid van Statia dat er een hoger risico is, omdat meer bezoekers uit (zeer) hoogrisicolanden het virus mogelijk naar het eiland kunnen brengen. Daarnaast verhoogt de deltavariant het risico omdat deze variant besmettelijker is.

,,Echter, door de enorme impact van Covid-19 op de economie van Statia en het feit dat er geen sociale steunpakketten van de Nederlandse overheid meer worden verstrekt, hebben we geen andere keuze dan het eiland verder open te stellen”, aldus de overheid. ,,Door het hogere risiconiveau is het nu nog belangrijker om je te laten vaccineren.”

Aangezien een mogelijke uitbraak snel tot veel besmettingen kan leiden zullen er in dat geval strenge maatregelen worden genomen, zoals een avondklok en sluiting van restaurants. Het ziekenhuis zegt voorbereid te zijn op een uitbraak, maar de capaciteit is beperkt en ernstig zieke patiënten worden, indien nodig, geëvacueerd naar Sint Maarten of elders voor intensieve zorg.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties