27 C
Willemstad
• maandag 18 maart 2024

CC | Marnix College and Albert Schweitzerschool pioneering as the first ‘language friendly schools’ in Curaçao

WILLEMSTAD - The Marnix College and Dr. Albert Schweitzerschool have achieved a remarkable milestone by becoming the first schools in Curaçao to receive the designation of 'Language...

NU | Ajacied Martha opgenomen in eerste selectie Advocaat als bondscoach Curaçao

Ar'jany Martha is vrijdag (lokale tijd) opgenomen in de eerste selectie van Dick Advocaat als bondscoach van Curaçao. Vitesse-doelman Eloy Room keert terug in het keurkorps, nadat...

Opinie | Illusies, verknopingen, een natte droom en luchtkastelen op Curaçao

Jan Huurman WILLEMSTAD – Tijdens een recente bijeenkomst van de Antillenkring deelde Jan Huurman, voormalig Inspecteur Volksgezondheid, zijn inzichten over Curaçao na vijf jaar afwezigheid. Met een focus...

NTR | Internationale vrouwendag: ‘balans houden is niet makkelijk’

Marit Severijnse In het kader van internationale vrouwendag werd op Bonaire een conferentie gehouden met als thema een gebalanceerde levensstijl. “Ook al is Bonaire een eiland waar alles op...

CC | Ministry of Finance reaches agreement with Capriles Clinic

WILLEMSTAD - The Ministry of Finance has reached an agreement with the Capriles Clinic, as announced by the ministry. The operational costs will be covered by this...

DH | Alida Francis to become Governor of St Eustatius

ST.EUSTATIUS -- Government Commissioner Alida Francis is to become the next governor of Statia in the coming months. The state secretary of kingdom relations and digitisation Alexandra van...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Ruim 1.000 zaken Slachtofferhulp

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Ruim 1.000 zaken Slachtofferhulp
Meeste hulpverzoeken voor voedselpakketten | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Stichting Slachtofferhulp Curaçao nam vorig jaar in totaal 1.075 zaken in behandeling. Bij de meeste zaken ging het om het verstrekken van voedselpakketten. Daarvoor ontving de stichting 506 aanvragen.

Relationeel geweld staat op de tweede plaats met 150 slachtoffers. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2020 dat in bezit is van deze krant.

Het doel van Slachtofferhulp is het minimaliseren van leed van slachtoffers en nabestaanden van misdrijven en verkeersongevallen. Dat doet de non-profitorganisatie door het bieden van hulpverlening aan de slachtoffers en nabestaanden. Verder voert de stichting ook gerechtelijke procedures ten behoeve van haar cliënten. Tot slot signaleert en voorkomt Slachtofferhulp knelpunten in de samenleving die slachtoffers van delicten en ongevallen onnodig achterstellen.

In het covidjaar kwam daar ook een extra taak bij. Slachtofferhulp begon tijdens de lockdown met het verstrekken van voedselpakketten aan personen in nood. Dit is heel klein begonnen met een paar gezinnen, maar breidde naderhand uit. In eerste instantie kreeg de stichting voor dit project donaties van particulieren en kerken. Vervolgens bood het Rode Kruis op reguliere basis voedselpakketten die naar de cliënten van Slachtofferhulp gingen.

De meeste aanvragen kwamen binnen in de maanden juli (118), augustus (129) en september (155). Het merendeel van de cliënten in 2020 was vrouw, namelijk 709. In totaal klopten 361 mannen bij Slachtofferhulp aan voor hulp. Uit de leeftijdsstatistieken blijkt dat de meeste slachtoffers tussen 46 en 60 jaar oud zijn. In 2019 lag dit tussen de 31 en 45 jaar.

De meeste cliënten van Slachtofferhulp wonen in de wijk Buena Vista (4 procent). De wijk Muizenberg komt op de tweede plaats. 65 Procent van de cliënten heeft een Nederlands paspoort.

KPC blijft de instantie waarvan de stichting de meeste slachtoffers krijgt. In 2020 was dit 24 procent. Vergeleken met het jaar daarvoor ziet de stichting een daling van het aantal door het KPC verwezen slachtoffers. Van de 150 slachtoffers relationeel geweld heeft 44 procent aangifte gedaan en 56 procent niet. Hieruit concludeert de hulporganisatie dat het merendeel er toch voor kiest om geen aangifte te doen.

Eind vorig jaar zijn Slachtofferhulp, Korps Politie Curaçao (KPC), Reclassering en het Openbaar Ministerie (OM) weer begonnen met het relationeel geweld- overleg. Dit is een ketenpartnersoverleg dat wekelijks plaatsvindt en waarin alle aangiftes van relationeel geweld van de afgelopen week worden besproken. Zo wordt gekeken welke zaak met spoed behandeld moet worden door KPC en ook doorverwezen naar Slachtofferhulp en Reclassering. In 2020 is de groep ketenpartners ook van start gegaan met een brainstormsessie voor het opzetten van een Veiligheidshuis, waar alleen zaken van relationeel geweld worden besproken.

Daarnaast is de stichting in 2020 weer van start gegaan met de praatgroep relationeel geweld. In 2019 moest SSHC hiermee tijdelijk stoppen maar dankzij donaties kon Slachtofferhulp weer van start gaan met dit project dat positief resultaat oplevert voor zowel ouders als hun kinderen, waardoor de vicieuze cirkel van geweld in familieverbanden verbroken wordt. Vanwege de Covid -19-maatregelen kon de stichting slechts één praatgroep draaien. Normaliter nemen vier groepen deel per jaar.

Bron: Antilliaans Dagblad

1 reactie

  1. “150 slachtoffers relationeel geweld heeft 44 procent aangifte gedaan en 56 procent niet.” MOet de wet niet veranderd worden? Waarom is een aangifte nodig om een dader van relationeel geweld te vervolgen?

    Moet zeggen dat ik mij soms wel schuldig voel, hoe vaak heb ik bij de snek iemand horen zeggen, “Swa mi a dal e muhe un bon palu ku Dios di ta basta” en ik heb de politie niet gebeld om de dader aan te geven.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties