32 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 12:17

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Regeren is continuïteit’

Discussie vakantiegeld ambtenaren voortgezet | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Minister van Financiën Javier Silvania (MFK) en minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) Ornelio ‘Kid’ Martina (PNP), hebben gisteren antwoord gegeven op Statenvragen die aan hun voorgangers gesteld waren. Het ontlokte Martina de opmerking: ,,We hebben dit geërfd, maar regeren is een continuïteit en gaat gewoon door.”

De vragen gingen over het vakantiegeld dat door ambtenaren ingeleverd is als onderdeel van het arbeidsvoorwaardenpakket dat met 12,5 procent ingekort moest worden. Silvania en Martina bevestigden nog eens dat het vakantiegeld niet ingehouden wordt en daarna uitbetaald, maar dat het een extra uitkering is die de ambtenaren nu niet krijgen.

Verder is uitgelegd dat voor de maand juni 2020 wel vakantiegeld is uitbetaald (een twaalfde deel) omdat de wet is ingegaan per 1 juli 2020. Hiervoor is circa 2 miljoen gulden vrijgemaakt. Met de maatregel wordt 15,8 miljoen gulden uitgespaard.

- Advertentie -

Dit is betaald aan 4.247 ambtenaren, de leerkrachten niet inbegrepen. Dit geld is inmiddels uitbetaald. De salarismaatregelen in ruil voor Nederlandse liquiditeitssteun kunnen met een Landsbesluit weer ongedaan gemaakt worden, maar zo antwoorden de ministers: ,,Dit kan alleen als er weer voldoende liquiditeit is.”

Hoewel het voor veel ambtenaren wrang is geen vakantie-uitkering te krijgen omdat hier vaak schoolspullen van gekocht worden, wordt door de ministers geantwoord dat het al een jaar bekend is dat er geen betaling komt en dat ouders hierop hebben kunnen anticiperen.

Op de vraag of er dan  werkelijk niet een beetje geld bij elkaar te schrapen is (Gilbert Doran, MFK) of misschien een voorschot gedaan kan worden, wat later terugbetaald wordt (Michelangelo Martines, KEM), antwoordt Silvania stellig:

,,Er is hier geen ruimte voor op de begroting en ook niet te bewerkstellingen met een begrotingswijziging. Onze liquiditeitspositie is alarmerend.” Overigens is de 12,5 procent korting bij overheids-nv’s alleen nog maar een dringend verzoek geweest van de regering. ,,Het is vrijwillig ingevoerd, want de wet is nog niet van kracht”, aldus Silvania.

- Advertisement -

‘Zo snel mogelijk vakantiegeld’
Op de vraag van Giselle Mc William wanneer de loontrede uitbetaald wordt, antwoordt de Financiënminister: ,,Dit moet met het College financieel toezicht (Cft) besproken worden, want het is niet begroot en er is geen liquiditeit om dit te betalen.”

Martina frist het geheugen nog even op hoe dit proces gegaan is. ,,Binnen het Centraal Georganiseerd Overleg in Ambtenarenzaken (CGOA) kwamen de partijen niet tot overeenstemming, waardoor door tussenkomst van de Raad van Advies besloten is de wetgeving zonder een CGOA-akkoord door te voeren.”

Na de vergadering is een motie aangenomen, met 11 stemmen vóór en 5 stemmen tegen, waarin de regering opgedragen wordt alles in het werk te stellen om zodra dit wel mogelijk is het vakantiegeld uit te betalen. Sheldry Osepa (PNP) licht toe dat een motie een wens uitspreekt. ,,Niet om mensen valse hoop te geven, maar wel een reële hoop.”

Hij krijgt nogal wat weerstand van de oppositie. Want, zo is aangevoerd, een motie moet wel een wat steviger richting geven aan een regering en niet onderstrepen wat er al is. In de wetgeving is immers al aangegeven dat na juni 2021 via een landsbesluit de maatregelen ingetrokken kunnen worden. Osepa dient de oppositie van repliek:

,,Het is wel zo makkelijk om anderen neer te halen. Want waar is die stevigere motie dan?” Ook KEM is tegen, vooral omdat de regeringspartijen vóór de verkiezingen nog overal tegen waren, maar nu niet meer de broek aantrekken en scherpe besluiten nemen. Uiteindelijk stemt Michelangelo Martines (KEM) niet mee.

Van PNP stemt ook Gwendell Mercelina niet en Rennox Calmes (TPK) en Eduard Braam (MFK) schitteren door afwezigheid.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

 1. “De salarismaatregelen in ruil voor Nederlandse liquiditeitssteun kunnen met een Landsbesluit weer ongedaan gemaakt worden, maar zo antwoorden de ministers: ,,Dit kan alleen als er weer voldoende liquiditeit is.”
  Dit kan op twee manieren gelezen worden:
  – als er Nederlandse steun ontvangen is kunnen de salaris maatregelen weer ongedaan gemaakt worden.
  Of als de inkomsten, zonder steun, hoger zijn als de uitgaven kunnen de salaris maatregelen ongedaan gemaakt worden.
  Het laatste is wel erg ver in het verleden en dus onwaarschijnlijk.
  Dan blijft optie een open.
  En dan staat er dus dat maatregelen alleen genomen zijn om aan steun van Nederland te krijgen en het eiland niet van plan is om de economie te hervormen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | CHATA: hotelbezetting Curaçao gaat goed, maar kan beter

Bijna 55% van de hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat ligt boven het Caribisch gemiddelde van bijna 50%. Zo meldt CHATA. In dezelfde...

ParadiseFM | Positief geteste vrouw met valse bewijzen binnen gereisd

Een vrouw die op Bonaire positief heeft getest op Covid-19 is met vervalste papieren Curaçao binnengekomen. Zo maakt het Korps Politie Curaçao bekend. Het was al bekend...

DH | ‘CFT’s suggestion to impose land tax is anti-local people’

PHILIPSBURG--Member of Parliament and United People’s Party faction leader Grisha Heyliger-Marten commemorated the late Dr. Albert Claudius Wathey on July 24 for his contribution to the growth...

Ingezonden | Denkend aan Ced Ride

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | ‘Bijna akkoord over Coho’

Willemstad/Philipsburg - Volgens de Sint Maartense premier Silveria Jacobs is na het onlangs gehouden vierlandenoverleg zo goed als een akkoord bereikt over de tot voor kort omstreden...

AntilliaansDagblad | Begroting 2021 Aruba goedgekeurd

Oranjestad - Het parlement heeft vrijdagavond de begroting 2021 unaniem goedgekeurd. De AVP-fractie was niet aanwezig. Demissionair minister Dangui Oduber (MEP) van Toerisme, Volksgezondheid en Sport informeerde...
- Advertentie -