27.4 C
Willemstad
• zondag 5 december 2021 04:50

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Recht op meer vakantiedagen op Aruba

Oranjestad – Werknemers hebben sinds 1 september recht op minimaal 16,5 vakantiedagen per jaar. Dat is één van de wijzigingen die Aruba heeft doorgevoerd in het Burgerlijk Wetboek. De aanpassingen zijn noodzakelijk om in lijn te lopen met het Koninkrijk.

Dat hebben het ministerie van Sociale Zaken en Arbeid en Directie Arbeid en Onderzoek (DAO) bekendgemaakt. Om binnen het Koninkrijk zoveel mogelijks rechtseenheid te krijgen, is tussen de landen afgesproken dat het Burgerlijk Wetboek (BW) van Nederland leidend is voor de Burgerlijk Wetboeken van de andere (ei)landen.

Bij een aantal wetten uit het BW van Aruba was het mogelijk om Nederlandse artikelen als voorbeeld te nemen en die artikelen aan te passen aan de situatie in Aruba. Sommige artikelen gelden echter alleen voor Aruba.

Het was ook noodzakelijk dat er nieuwe wetsartikelen bij kwamen, die eerder in Aruba nog niet van toepassing waren. Op de website van DAO (www.daoaruba.com) staat het complete overzicht van alle aangepaste of nieuwe wetgeving op het gebied van arbeidszaken.

- Advertentie -

Een voorbeeld is dat de berekening van het jaarlijkse aantal vakantiedagen is veranderd. Sinds 1 september geldt de formule: 3,3 x aantal werkdagen per week. Een werknemer die vijf dagen per week werkt, heeft nu recht op 3,3 x 5 = 16,5 vakantiedagen. Wie zes dagen per week werkt, hanteert de formule van 3,3 x 6 en komt uit op 19,8 dagen per jaar.

Met deze formule neemt het minimaal aantal vakantiedagen in het algemeen toe en heeft elke werknemer recht op de 3,3-berekening. Voorheen werd uitgegaan van 15 vakantiedagen, waardoor een werknemer die zes dagen per week werkte, in de praktijk minder dagen had.

Andere aanpassingen hebben betrekking op flexibele contracten, het wijzigingen van voorwaarden in een arbeidscontract, pensioen, wat er gebeurt als salaris te laat wordt betaald, beslaglegging op salaris, contracten voor onbepaalde tijd en de ontslagprocedure. Aparte vakantiewetgeving is niet meer van kracht, want deze artikelen zijn opgenomen in het BW.

De Landsverordening beëindiging arbeidsovereenkomsten heeft ook een wijziging. In artikel 2 staat dat bepaalde groepen werknemers worden uitgesloten van ontslagbescherming. In de oude verordening stond dat er voor ambtenaren geen ontslagaanvraag bij DAO hoeft te worden ingediend als het arbeidscontract wordt beëindigd. Per 1 september is het woord ‘openbare entiteit’ gewijzigd in het woord ‘regering’. Dit houdt in dat alleen voor ambtenaren die in dienst zijn bij de regering geen ontslagaanvraag hoeft te worden ingediend.

- Advertisement -

Bij andere overheidsentiteiten is die ontslagaanvraag via DAO voortaan wel vereist. Zoals bij de Centrale Bank van Aruba, de Universiteit van Aruba, Aruba Tourism Authority (ATA) en Serlimar.

DAO benadrukt dat er daarnaast andere manieren zijn om een arbeidscontract te beëindigen zonder dat toestemming van DAO nodig is. Zoals ontslag op staande voet, ontslag met wederzijds akkoord, een contract dat van rechtswege eindigt, een contract dat wordt ontbonden en een contract tijdens de proeftijd.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

2 reacties

  1. De aanpassingen zouden ‘in lijn zijn met het koninkrijk’???
    Dit wekt onterecht de suggestie als zouden de aanpassingen een gelijkschakeling zijn met Nederland, hetgeen uiteraard niet het geval is met 16,5 dagen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DKR | Premier Pisas van Curaçao manoeuvreert zichzelf in netelige positie

Met Raad van Minister besluiten en handtekeningen van premier Gilmar Pik Pisas | Dossier Koninkrijksrelaties.nl Willemstad – Minister-president Gilmar ‘Pik’ Pisas (MFK) heeft zichzelf in een netelige positie gemanoeuvreerd...

Democracy now! | Friday, December 3, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 3 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | DCNA vergoot weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties

Dutch Caribbean Nature Alliance (DCNA) vergroot de weerbaarheid van natuurbeschermingsorganisaties zodat ze bestand zijn tegen externe schokken. Zo werd bekendgemaakt tijdens de bestuursvergadering. Volgens de organisatie blijft de...

Nu.cw | Saba start begin december met boosterprik

Saba start op woensdag acht december met de campagne voor de boosterprik tegen het coronavirus. Zestigplussers kunnen vanaf die datum hun vaccinatie halen. Dit meldt het Openbaar...

PBC | QR-codecontrole alleen door gecertificeerd personeel

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Bijeenkomsten of feesten voor meer dan 100 mensen vereisen bij de toegang een controle op QR-codes. Om dat proces goed te laten verlopen, biedt...
- Advertentie -