25.4 C
Willemstad
• zondag 29 januari 2023

Telegraaf | Amalia op Bonaire: luisteren, poseren en zwaaien als een prinses

Wouter de Winther Het is nog even wennen voor prinses Amalia, maar de eerste dag van haar bezoek aan het Caribisch deel van het koninkrijk verloopt volgens plan....

PBC | Raynor Lauffer is Rey di Tumba 2023

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De nieuwe Tumbakoning van Curaçao is Raey Lauffer. Zijn Tumba ‘Kaminda tin huma, tin kandela’, waar rook is, is vuur bracht het publiek in...

PBC | Kabinet Pisas schrapt belastingaanslagen van 2017 en eerder

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Belastingaanslagen ouder dan vijf jaar gaan de prullenbak in. Dat heeft het kabinet van Curaçao besloten. Minister Silvania van Financiën heeft het decreet daartoe...
- Advertentie -

PBC | Uitbreiding van de Caribische kustwacht: meer bescherming voor de eilanden

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Kustwacht zal groeien en zich ontwikkelen tot een 24/7 opererende instantie. Dit staat in het Jaarplan 2023 Kustwacht Caribisch gebied dat minister...

PBC | Intensive care CMC ligt vol, ziekenhuis roept bewoners op voorzichtig te doen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De intensive care van het Curaçao Medical Center ligt vol, net als de Neonatal Intensive Care, waar geen baby’s meer kunnen worden opgenomen. Ook...

NTR | Hoe koningshuisgezind is Bonaire? ‘Onvrede over situatie kan nadelig zijn voor koningshuis’

Marit Severijnse Het koningspaar en kroonprinses Amalia zijn vrijdag gestart met hun bezoek aan de zes Caribische eilanden. Hoe koningshuisgezind is Bonaire eigenlijk? Zes vragen aan cultuur-expert en...

NTR | ‘Laat de koninklijke familie maar de realiteit van Bonaire zien, niet alleen de mooie dingen!’

Nathaly Evertsz & Marit Severijnse Vandaag bezoekt de koninklijke familie Rincon, het oudste dorp van Bonaire. Veel positiefs hebben inwoners niet aan de koning te vertellen, blijkt bij...
- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Recht op meer vakantiedagen op Aruba

Oranjestad – Werknemers hebben sinds 1 september recht op minimaal 16,5 vakantiedagen per jaar. Dat is één van de wijzigingen die Aruba heeft doorgevoerd in het Burgerlijk Wetboek. De aanpassingen zijn noodzakelijk om in lijn te lopen met het Koninkrijk.

Dat hebben het ministerie van Sociale Zaken en Arbeid en Directie Arbeid en Onderzoek (DAO) bekendgemaakt. Om binnen het Koninkrijk zoveel mogelijks rechtseenheid te krijgen, is tussen de landen afgesproken dat het Burgerlijk Wetboek (BW) van Nederland leidend is voor de Burgerlijk Wetboeken van de andere (ei)landen.

Bij een aantal wetten uit het BW van Aruba was het mogelijk om Nederlandse artikelen als voorbeeld te nemen en die artikelen aan te passen aan de situatie in Aruba. Sommige artikelen gelden echter alleen voor Aruba.

Het was ook noodzakelijk dat er nieuwe wetsartikelen bij kwamen, die eerder in Aruba nog niet van toepassing waren. Op de website van DAO (www.daoaruba.com) staat het complete overzicht van alle aangepaste of nieuwe wetgeving op het gebied van arbeidszaken.

Een voorbeeld is dat de berekening van het jaarlijkse aantal vakantiedagen is veranderd. Sinds 1 september geldt de formule: 3,3 x aantal werkdagen per week. Een werknemer die vijf dagen per week werkt, heeft nu recht op 3,3 x 5 = 16,5 vakantiedagen. Wie zes dagen per week werkt, hanteert de formule van 3,3 x 6 en komt uit op 19,8 dagen per jaar.

Met deze formule neemt het minimaal aantal vakantiedagen in het algemeen toe en heeft elke werknemer recht op de 3,3-berekening. Voorheen werd uitgegaan van 15 vakantiedagen, waardoor een werknemer die zes dagen per week werkte, in de praktijk minder dagen had.

Andere aanpassingen hebben betrekking op flexibele contracten, het wijzigingen van voorwaarden in een arbeidscontract, pensioen, wat er gebeurt als salaris te laat wordt betaald, beslaglegging op salaris, contracten voor onbepaalde tijd en de ontslagprocedure. Aparte vakantiewetgeving is niet meer van kracht, want deze artikelen zijn opgenomen in het BW.

De Landsverordening beëindiging arbeidsovereenkomsten heeft ook een wijziging. In artikel 2 staat dat bepaalde groepen werknemers worden uitgesloten van ontslagbescherming. In de oude verordening stond dat er voor ambtenaren geen ontslagaanvraag bij DAO hoeft te worden ingediend als het arbeidscontract wordt beëindigd. Per 1 september is het woord ‘openbare entiteit’ gewijzigd in het woord ‘regering’. Dit houdt in dat alleen voor ambtenaren die in dienst zijn bij de regering geen ontslagaanvraag hoeft te worden ingediend.

Bij andere overheidsentiteiten is die ontslagaanvraag via DAO voortaan wel vereist. Zoals bij de Centrale Bank van Aruba, de Universiteit van Aruba, Aruba Tourism Authority (ATA) en Serlimar.

DAO benadrukt dat er daarnaast andere manieren zijn om een arbeidscontract te beëindigen zonder dat toestemming van DAO nodig is. Zoals ontslag op staande voet, ontslag met wederzijds akkoord, een contract dat van rechtswege eindigt, een contract dat wordt ontbonden en een contract tijdens de proeftijd.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

2 reacties

  1. De aanpassingen zouden ‘in lijn zijn met het koninkrijk’???
    Dit wekt onterecht de suggestie als zouden de aanpassingen een gelijkschakeling zijn met Nederland, hetgeen uiteraard niet het geval is met 16,5 dagen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Lees ook

Zoeken

- Advertentie -

Nieuwe reacties

- Advertentie -