28 C
Willemstad
• zondag 16 juni 2024

PBC | Regering Curaçao bedankt Rose Mary Allen

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De regering van Curaçao heeft antropologe Rose Mary Allen bedankt voor haar intensieve werk om het cultureel erfgoed van Curaçao in het licht te...

NOS | Derde verdachte opgepakt op Curaçao na moord op marechaussee

De politie van Curaçao heeft opnieuw een verdachte opgepakt voor de moord op een Nederlandse marechaussee, eind vorige maand. Het gaat om een 26-jarige bewoner van het...

ParadiseFM | Nederlander aangehouden in Colombia die wordt beschouwd als brein criminele drugsorganisatie

In Colombia is een Nederlander aangehouden die wordt beschouwd als het brein van een criminele drugsorganisatie. Dat meldt De Telegraaf. De man wordt verdacht van grootschalige handel...

ParadiseFM | Curaçao verwelkomde 53.970 verblijfsbezoekers in mei 2024

Het Curaçaose toerismebureau CTB is heel blij met de cijfers van afgelopen maand. In totaal kwamen bijna 54.000 verblijfstoeristen in mei naar ons eiland. Dat is een...

CC | Parliament to discuss Calmes’ proposal to ban same-sex marriage next week

WILLEMSTAD - The amendment proposed by MP Rennox Calmes to the Constitution of Curaçao to prohibit same-sex marriage will be discussed next week in a meeting of...

DH | Ottley to young men: ‘We are becoming our own worst enemy’

PHILIPSBURG--United People’s (UP) party Member of Parliament (MP) Omar Ottley has issued a passionate plea to the young men of St. Maarten, urging them to refrain from...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Overwerk krijgt een structureel karakter

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Overwerk krijgt een structureel karakter

Maandelijkse uitgave bedraagt steeds circa 2 miljoen gulden

Ambtenaren | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De post ‘personeelslasten’ van het Land Curaçao ontwikkelt zich, tot en met het derde kwartaal, op totaalniveau conform de prognose. Echter, de realisatie op de onderliggende post ‘overwerk’ (20 miljoen tot en met september) overschrijdt nu al de jaarprognose (18 miljoen).

Het College financieel toezicht (Cft) merkt dit op ten aanzien van de Uitvoeringsrapportage van de regering-Pisas over de eerste negen maanden van het lopende dienstjaar.

,,De hoogte en het ogenschijnlijk structurele karakter van het overwerk – de maandelijkse uitgave bedraagt steeds circa 2 miljoen gulden – vragen om gepaste maatregelen om deze kosten te beheersen”, merkt Cft-voorzitter Raymond Gradus op in een brief aan Financiënminister Javier Silvania (MFK).

Desgevraagd heeft de Curaçaose regering aangegeven dat deze hoge lasten toe te schrijven zijn aan het overwerk in de justitiële keten, namelijk vanwege de handhaving van de coronamaatregelen, en ook in de gezondheidszorg, vanwege de tijdelijke capaciteitsuitbreiding.

Het Cft verzoekt Silvania de ontwikkelingen met betrekking tot het overwerk in de Uitvoeringsrapportage over het vierde kwartaal 2021 toe te lichten en aan te geven hoe overschrijdingen zullen worden ‘gecompenseerd’.
Van januari tot en met september heeft het Land Curaçao 1.293 miljoen aan lasten gehad. Dat is een realisatie van 67 procent van de prognose (terwijl tot en met het derde kwartaal 75 procent van het jaar is verstreken, red.)

De uitgavenpost ‘goederen en diensten’ toont een veel lagere realisatie; van 44 procent. ,,Het Cft acht het onwenselijk dat het Land verwacht in het vierde kwartaal 2021 nog 56 procent van het totaal begrote bedrag te realiseren”, schrijft Gradus.

Op vragen daarover geeft Curaçao aan ‘dat er achterstanden zijn ontstaan bij de verwerking van facturen en overeenkomsten’. Deze zijn wel ingediend bij de diverse ministeries, maar nog niet ingeboekt in de financiële administratie (laat staan betaald, red.)

Het Cft wijst erop dat zodra financiële verplichtingen voor het Land ontstaan, deze ook dienen te worden geadministreerd, ook als hiervoor de facturen nog niet zijn ontvangen. Ter toelichting schrijft het College: ,,Als lasten pas aan het eind van het jaar worden geboekt, is bijsturing op eventuele budgetoverschrijdingen onmogelijk”.

Het Cft adviseert het Land te werken aan een betere verplichtingenadministratie en tijdige verwerking van zijn facturen, met als doel het budgetbeheer en ook de liquiditeitsplanning te verbeteren.

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. “overwerk” als compensatie van het korte op loon?
    Het lijkt me waarschijnlijk, normaal wordt met overwerk de productie verhoogd, ik geloof niet dat het hier het geval is.
    En zo krijgen we vestzak-broekzak bezuinigen.
    Een beetje opzichtig.

  2. Gaat heel goed met de financiele boekhouding op curacrim werken allemaal mensen met een professor diploma van de ik weet niet kunde, word weer handje ophouden in eind december en in begin Januari 2022 bij de Nederlandse belasting betaler.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties