26 C
Willemstad
• woensdag 1 december 2021 23:15

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Oplossing voor afvalwater op Bonaire noodzakelijk


Kralendijk – Het is essentieel om afvalwater op te halen bij de afgemeerde schepen in het Bonaire Marine Park en te verwerken zodat er een eind komt aan de huidige lozing van afvalwater direct boven het koraalrif. Dit blijkt uit de Mariene Afvalwater Enquête 2021die vanaf 1 april 2021 door Gerard van Erp is afgenomen.

Van Erp bezocht in een periode van 3 weken ongeveer 70 jachten die afgemeerd liggen aan de boeien in het Bonaire National Marine Park in opdracht en met medewerking van Stichting Nationaal Park Bonaire (Stinapa), het openbaar lichaam Bonaire (OLB), het Water en Energiebedrijf Bonaire (Web) en het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL).

De schippers vulden de enquête in en bij een deel van de jachten zijn monsters genomen van het afvalwater en deze zijn geanalyseerd. Zodoende is er kennis opgedaan over de hoeveelheid en de kwaliteit van het afvalwater. Tevens is een beeld gevormd van de voorzieningen die op veel jachten aan boord zijn (of juist ontbreken) om het afvalwater op te slaan of te verwerken.

De bevindingen en conclusies van het onderzoek zijn volgens de opdrachtgevers alarmerend. Jaarlijks wordt er vanuit de jachten een flinke hoeveelheid aan ongezuiverd afvalwater direct in zee geloosd. Een groot deel van die lozing vindt plaats direct boven het rif. Bijna alle schepen beschikken tegenwoordig over vuilwatertanks waar het afvalwater van het toilet in wordt opgevangen.

- Advertentie -

De inhoud van zo’n tank ligt tussen de 45 en 80 liter, afhankelijk van het aantal personen dat meestal aan boord is en de duur van de gemiddelde zeiltocht die iemand maakt. In bijna alle jachthavens kunnen de tanks tegenwoordig worden leeggezogen bij een pompstation.

De zee rond Bonaire herbergt enkele van de best bewaarde koraalriffen in het Caribisch gebied en deze zijn erg gevoelig voor vervuiling door afvalwater. ,,Het betreft een onwenselijke situatie, waartegen kan worden opgetreden, mits er een alternatief geboden wordt”, aldus Van Erp De genoemde partners werken samen met de jachthavens aan een duurzame oplossing om de koralen een kans te geven om te herstellen.

De oplossing waar naartoe gewerkt wordt is die waarbij een mobiele pump-out boot het afvalwater bij de jachten kan ophalen om het op land te laten verwerken. De extra kosten hiervoor kunnen worden verwerkt in een verhoging van de liggelden. Bezoekende jachten betalen nu 10 dollar per nacht om aan een boei te liggen. In de rest van het Caribisch gebied is dit liggeld vaak veel hoger.

Het verwerken van het afvalwater is trouwens minder makkelijk dan het lijkt. Doordat het toilet op een boot met zout water wordt gespoeld is ook het afvalwater erg zout. Hierdoor is hergebruik als irrigatiewater niet vanzelfsprekend.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -