28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Onbegrip over wegblijven

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Onbegrip over wegblijven

Staten wil CBCS-president in parlement

Foto Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Staten van Curaçao is niet te spreken over het feit dat Centrale Bank-president Richard Doornbosch heeft geweigerd om Financiënminister Javier Silvania (MFK) te assisteren tijdens de parlementsvergadering over een zaak die juist de Centrale Bank aangaat: de cyberaanval op de CBCS.

De vergadering over dit onderwerp werd daarom geschorst en op de regering is een dringend beroep gedaan ervoor te zorgen dat Doornbosch er bij de hervatting een volgende keer wél bij is. ,,Dat eisen wij”, zei fractievoorzitter Amerigo Thodé van de grootste coalitiepartij MFK.

,,Gebrek aan respect voor de Staten”, vindt hij. De fractie neemt het ‘heel serieus’ en noemt het een ‘zeer kwalijke zaak’ dat de president van de CBCS niet is ingegaan op het verzoek van de bewindsman om hem bij te staan in het parlement. ‘Schandalig’ en ‘onacceptabel’, noemt Thodé het wegblijven. Niemand staat boven de Staten, de volksvertegenwoordiging, vindt hij.

Overigens is Doornbosch wel bereid de vragen van het parlement te beantwoorden. De president laat in een brief aan Silvania weten ‘uiteraard beschikbaar’ te zijn om ‘na de vergadering een schriftelijke bijdrage te leveren’ aan de beantwoording van de vragen die zijn gesteld.

Zo ver is het gisteren niet gekomen. Ook de grootste oppositiepartijpartij, PAR, stemde in met de schorsing. Vlak daarvoor had de minister verslag gedaan van welke stappen hij heeft ondernomen in verband met de cyberaanval, die op zondag 5 september werd bekendgemaakt.

Silvania onthulde gisteren dat het de regering was die op basis van verkregen inlichtingen contact had opgenomen met de Centrale Bank en deze geïnformeerd had over een mogelijke hack. Daarna heeft de CBCS de minister van Financiën op de hoogte gesteld van de eerste indrukken van het onderzoek naar de aanval. Over het eerste deel, dat het de regering was die de Centrale Bank waarschuwde, heeft de CBCS tot nu toe niet naar media en buitenwereld gecommuniceerd.

Begin november heeft Doornbosch, aldus Silvania, de bewindsman laten weten dat de integriteit van het betalingssysteem niet is aangetast, dat de aanval geen gevolgen heeft gehad voor de bij de CBCS onder toezicht staande financiële instellingen en dat de Centrale Bank nog over alle data beschikt.

In september en oktober heeft de minister diverse contactmomenten gehad met de raad van bestuur en raad van commissarissen. Zo vroeg Silvania de RvC om verslag te doen van de gebeurtenissen en getroffen maatregelen. Op uitnodiging van de RvB woonde hij samen met zijn collega-minister van Financiën van Sint Maarten een presentatie bij, waarna hij de RvC vroeg of dit een goede weergave was van de gepresenteerde feiten.

Het is onbekend wanneer de geschorste vergadering wordt voortgezet en ook hoe de CBCS-topman reageert op het dringende verzoek om in de Statenzaal de minister te assisteren tijdens de vergadering met het Curaçaose parlement.

Bron: Antilliaans Dagblad

4 reacties

  1. Op zich heeft Doorbosch wel gelijk, je gaat kinderen van vijf ook niet over berekening van annuïteitenhypotheek uitleggen, verloren tijd. Die Amerigo Thodé doet me altijd aan een rat denken. Het is de man die publiekelijk in het parlement vragen over de beveiliging van Wiels stelde wetende dat hij daardoor het leven van Wiels in gevaar bracht.

  2. Helaas, de verkiezingen geven de suggestie dat de bevolking graag bezwendeld, bestolen gekleineerd en dom gehouden wil worden.
    Dit volk wil geen vrijheid gelijkheid en broederschap. Dit volk wil zijn eigen dictators, dieven en leugenaars kiezen.

  3. ….,,Dat eisen wij”, zei fractievoorzitter Amerigo Thodé van de grootste coalitiepartij MFK.”….

    Het volk van Curaçao eist ook dat corrupte en flut parlementariërs zoals uzelf,die corrupte ministers geen strobreed in de wegliggen, voortaan niet meer in de staten plaats nemen.

    Heb een beetje respect voor het instituut staten en dd bevolking, en stap eruit! Liever gisteren nog dan vandaag.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties