27.5 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 14:09

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | ‘Nog genoeg plek in CMC’

Vijftig covid-patiënten opgenomen in ziekenhuis

Willemstad – In ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC) lagen tot gisteren 50 covid-patiënten, van wie 14 op de intensive care (ic). Woensdag werden weer negen patiënten met covid-19 opgenomen. Twee daarvan gingen direct naar de ic.

De situatie is zorgelijk, maar het ziekenhuis had een stijging van het aantal covid-patiënten zien aankomen. ,,Voorlopig is er voldoende plek en apparatuur”, zei epidemioloog Izzy Gerstenbluth gisteren tijdens een persconferentie.

Maar de trend van meer besmettingen, meer zieken en daardoor meer ziekenhuisopnames zal onveranderd aanhouden. Gerstenbluth: ,,CMC bereidt zich voor op een toename van covid-patiënten de komende weken. Daarom is ook besloten geen geplande operaties uit te voeren en zo veel mogelijk ruimte en personeel vrij te houden voor de acute zorg, covid en niet-covid.”

- Advertentie -

Het CMC heeft eerder al de covid-afdeling uitgebreid naar 44 plekken en kan dat nog eens doen tot 61 bedden. Op de ic is ruimte voor 16 patiënten en kunnen vier extra bedden met apparatuur worden ingericht. Het ziekenhuis heeft 43 beademingsapparaten beschikbaar. Bovendien kunnen in het voormalige ziekenhuis Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) nog eens 33 plekken worden geïnstalleerd.

Bedden en apparatuur liggen opgeslagen, maar de infrastructuur is klaar voor gebruik. Zoals deze krant eerder al berichtte is er bewust voor gekozen om de ziekenhuiszorg voor covid-patiënten te concentreren in het CMC. De tent die buiten het ziekenhuis is opgesteld, is bedoeld voor de triage van patiënten met Covid-19 die binnenkomen. Daar wordt dan bepaald hoe ernstig ziek iemand is, of een opname noodzakelijk is en op welke afdeling.

Nederland zal hulp bieden met extra zorgpersoneel via het Amerikaanse internationale uitzendbureau AMI. Op dit moment werken op die basis al 32 verplegers en medisch specialisten in CMC. Gisteren was er een vierlandenoverleg met de ministers van Gezondheid van de vier landen in het Koninkrijk (Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland) om afspraken te maken over de manier waarop de landen elkaar kunnen bijstaan.

Uit de cijfers die de overheid gisteren bekend heeft gemaakt, blijkt dat het aantal covid-patiënten in ziekenhuis CMC met tien is toegenomen van 40 naar 50. Het aantal patiënten op de ic is met veertien gelijk gebleven met een dag eerder. Van de twaalf patiënten die werden opgenomen, gingen er twee direct naar de ic. Twee patiënten mochten naar huis en één patiënt werd overgeplaatst naar de ic. Drie patiënten die intensieve zorg kregen, konden terug naar de afdeling. In het CMC liggen twee covid-patiënten uit Bonaire, van wie één op de ic.

- Advertisement -

Van de 1.017 nieuwe testresultaten bleken er 224 positief. Tegelijkertijd konden 27 mensen uit isolatie en werden genezen of virusvrij verklaard. Het aantal actieve gevallen op Curaçao is 1.642. Sinds vorig jaar maart zijn 27 covid-patiënten overleden.

CMC schuift met personeel; ‘Alle hens aan dek voor covid’
Ziekenhuis Curaçao Medical Center (CMC) vraagt personeel van verpleegafdelingen die gesloten zijn, bij te springen op de afdelingen waar covid-patiënten binnenkomen of worden opgenomen.

Dat zegt CMC-woordvoerder Germaine Gibbs in een bericht op Facebook. Gibbs reageert op een voicemail die rondgaat en waarin een medewerker zegt de opdracht te hebben gekregen ‘mensen te vragen of zij bereid zijn te helpen’. In het bericht worden specifiek de Spoedeisende Hulp ‘met drie verdenkingen’ en de Acute Opname Afdeling (AOA) die ‘vol ligt met covid-patiënten’ genoemd, terwijl een ambulance onderweg is.

Het gaat om een interne voicemail gericht aan personeel dat op afdelingen werkt die vanwege de covid-situatie zijn gesloten. Gibbs: ,,We vragen die mensen te assisteren op de covid-afdelingen. We willen alle hens aan dek hebben.”

Het bericht heeft ervoor gezorgd dat het ziekenhuis veel reacties kreeg van mensen uit de gemeenschap die willen helpen. ,,Dat waarderen we enorm”, zegt Gibbs. ,,We voelen ons gesteund.” Maar mocht het ziekenhuis de hulp van vrijwilligers nodig hebben dan zal dat op een meer gestructureerde manier worden georganiseerd.

Gibbs: ,,We vragen mensen ons te volgen op Facebook. Als het zo ver is, zullen we dat met een bericht laten weten”, zegt Gibbs.

Op een post op de Facebookpagina van het ziekenhuis is te zien wat de vele opnames van covid-patiënten betekent voor verplegend personeel. Roshendly Martina, verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp zegt dat de situatie ‘alarmerend’ is. Hem valt op dat de patiënten die binnenkomen die zijn besmet met de nieuwe variant van het coronavirus jong zijn, tussen de dertig en de veertig.

,,Zelfs twintigers. De meesten zijn echt heel ziek. Ze hebben problemen met ademhalen, hebben koorts en pijn op de borst en in hun rug. Ze zijn vaak heel onrustig en komen alleen of met de ambulance.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Moord in het Spaans is asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...

PBC | Studenten maken Nieuw Nederland weerbaar en duurzaam

Persbureau Curacao Afgelopen woensdag, 26 juli zijn studenten van de Universiteit van Curaçao gestart met een XXX in de wijk Nieuw Nederland. Ze blijven daar nog tot maandag....

PBC | Benzine en elektriciteit in augustus weer duurder

Persbureau Curacao De prijs voor benzine en stroom gaat volgende maand omhoog. Het tarief voor diesel en water gaat omlaag. Dat meldt toezichthouder Bureau Telecommunicatie en Post. Voor een...
- Advertentie -