28 C
Willemstad
• zondag 16 januari 2022 18:33

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Minder aan de pomp

Brandstofprijzen dalen; tarief water stijgt en stroom nagenoeg gelijk | Foto Persbureau Curacao

Willemstad – De consument betaalt met ingang van dinsdag 29 juni aan de pomp minder voor benzine en diesel. Ook het gereguleerde tarief van kookgas daalt in de nieuwe maand.

Daar tegenover staat dat het tarief van water met ingang van 1 juli 2021 stijgt en dat het tarief van elektriciteit met een zeer lichte stijging vrijwel gelijk blijft.

Dit meldt het Bureau Telecommunicatie en Post (BT&P), dat toezicht houdt op de prijsontwikkelingen van olieproducten en nutsvoorzieningen op Curaçao.

Voor een liter Mogas 95 wordt nu nog 2,25 gulden aan de pomp betaald. Vanaf dinsdag wordt dat 2,22 gulden. Voor Gasolie LSD, ofwel diesel wordt dan 1,71 gulden betaald, terwijl dat nu nog 1,78 gulden is. Ook gasbommen worden goedkoper. Een gasbom van 100 lbs kost nu nog 80 gulden, maar wordt vanaf 29 juni 70 gulden en voor een kleine gasbom van 20 lbs betaalt de consument in de nieuwe maand 14 gulden. Dat is nu nog 16 gulden.

- Advertentie -

In een verklaring legt BT&P uit dat de aankoopprijzen voor zowel Mogas 95 als Gasolie LSD in lijn met de internationale ontwikkelingen stijgen, maar dat de eindgebruikerstarieven dalen als gevolg van een verlaging van de component ‘waarborging brandstofvoorziening 1b’.

,,Deze component is bedoeld om sinds het einde van de exploitatie van de raffinaderij door PdVSA de brandstofvoorziening op Curaçao te kunnen continueren en dekt de kosten van de hiervoor benodigde infrastructuur en bijbehorende faciliteiten op de raffinaderij (onder andere opslagtanks, leidingen, pompen, BOO-centrale en vereiste organisatie). De verlaging van deze component is gebaseerd op het binnen afzienbare termijn in gebruik nemen van een alternatieve en minder kostbare oplossing voor de distributie van LPG en verrekening van een voorlopig berekend surplus.

Tevens worden de tarieven van LPG (kookgas) als elementaire basisvoorziening op een verlaagd niveau vastgesteld”, aldus BT&P.
Met ingang van juli 2021 stijgt het tarief voor water. Voor huishoudelijk gebruik tot negen kuub wordt nu nog 8,81 gulden betaald, maar dat wordt vanaf juli 9,09 gulden. Het tarief voor stroom blijft nagenoeg gelijk: nu wordt voor gebruik tot 250 kWh 61,3 cent in rekening gebracht door Aqualectra, en vanaf juli wordt dat 61,6 cent.

BT&P legt uit dat ‘de zeer lichte stijging van de elektriciteitstarieven het resultaat is van lagere brandstofkosten voor de productie van elektriciteit en een hogere correctiefactor over mei 2021’.

- Advertisement -

,,De stijging van de watertarieven is het resultaat van hogere kosten voor de productie van water als gevolg van de geprognosticeerde productiemix en een lagere correctiefactor over mei 2021.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | VPRO zendt ‘Atardi’ uit van Selwyn de Wind

Persbureau Curacao De VPRO zendt op donderdag 27 februari de documentaire ‘Atardi’ uit over het leven van Rudy Plaate. De film is gemaakt door Selwyn de Wind. Gedurende...

PBC | Opnieuw drie mensen op Curaçao overleden aan corona

Persbureau Curacao Voor de tweede dag op rij zijn er op Curaçao drie mensen overleden aan de gevolgen van corona. Het gaat om twee patiënten in het CMC...

Column Youp | Massaal muiten

Is die Stef Blok nou een handige politieke Harrie of gewoon een doortrapte achterbakse lafbek? Hoe ranzig is het om bij je afscheid als minister van Economische...

Law360 | Italy’s ‘King of Slots’ sues Spyware Co. for hacking his Iphone

An Italian casino owner known as "King of the Slots" is suing an Israeli spyware company and related entities for allegedly conspiring with his native country and...

DH | UPDATE: Airport closure 9:00pm today

AIRPORT -- The Princess Juliana International Airport has announced a scheduled closure at 9:00pm on Saturday, January 15. This to ensure safety due to limited staff at...

Ingezonden | De klantvriendelijkheid van Curgas

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...
- Advertentie -
- Advertentie -