27.1 C
Willemstad
• woensdag 28 juli 2021 23:09

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Minder aan de pomp

Brandstofprijzen dalen; tarief water stijgt en stroom nagenoeg gelijk | Foto Persbureau Curacao

Willemstad – De consument betaalt met ingang van dinsdag 29 juni aan de pomp minder voor benzine en diesel. Ook het gereguleerde tarief van kookgas daalt in de nieuwe maand.

Daar tegenover staat dat het tarief van water met ingang van 1 juli 2021 stijgt en dat het tarief van elektriciteit met een zeer lichte stijging vrijwel gelijk blijft.

Dit meldt het Bureau Telecommunicatie en Post (BT&P), dat toezicht houdt op de prijsontwikkelingen van olieproducten en nutsvoorzieningen op Curaçao.

- Advertentie -

Voor een liter Mogas 95 wordt nu nog 2,25 gulden aan de pomp betaald. Vanaf dinsdag wordt dat 2,22 gulden. Voor Gasolie LSD, ofwel diesel wordt dan 1,71 gulden betaald, terwijl dat nu nog 1,78 gulden is. Ook gasbommen worden goedkoper. Een gasbom van 100 lbs kost nu nog 80 gulden, maar wordt vanaf 29 juni 70 gulden en voor een kleine gasbom van 20 lbs betaalt de consument in de nieuwe maand 14 gulden. Dat is nu nog 16 gulden.

In een verklaring legt BT&P uit dat de aankoopprijzen voor zowel Mogas 95 als Gasolie LSD in lijn met de internationale ontwikkelingen stijgen, maar dat de eindgebruikerstarieven dalen als gevolg van een verlaging van de component ‘waarborging brandstofvoorziening 1b’.

,,Deze component is bedoeld om sinds het einde van de exploitatie van de raffinaderij door PdVSA de brandstofvoorziening op Curaçao te kunnen continueren en dekt de kosten van de hiervoor benodigde infrastructuur en bijbehorende faciliteiten op de raffinaderij (onder andere opslagtanks, leidingen, pompen, BOO-centrale en vereiste organisatie). De verlaging van deze component is gebaseerd op het binnen afzienbare termijn in gebruik nemen van een alternatieve en minder kostbare oplossing voor de distributie van LPG en verrekening van een voorlopig berekend surplus.

Tevens worden de tarieven van LPG (kookgas) als elementaire basisvoorziening op een verlaagd niveau vastgesteld”, aldus BT&P.
Met ingang van juli 2021 stijgt het tarief voor water. Voor huishoudelijk gebruik tot negen kuub wordt nu nog 8,81 gulden betaald, maar dat wordt vanaf juli 9,09 gulden. Het tarief voor stroom blijft nagenoeg gelijk: nu wordt voor gebruik tot 250 kWh 61,3 cent in rekening gebracht door Aqualectra, en vanaf juli wordt dat 61,6 cent.

- Advertisement -

BT&P legt uit dat ‘de zeer lichte stijging van de elektriciteitstarieven het resultaat is van lagere brandstofkosten voor de productie van elektriciteit en een hogere correctiefactor over mei 2021’.

,,De stijging van de watertarieven is het resultaat van hogere kosten voor de productie van water als gevolg van de geprognosticeerde productiemix en een lagere correctiefactor over mei 2021.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DolfijnFM | Stroomstoring Bonaire

Bonaire heeft sinds vanochtend 08.00 uur te kampen met een grote stroomuitval. Elektriciteitsbedrijf WEB bevestigt de storing. Het hele eiland ligt plat. Precies een jaar geleden, op 31...

Democracy now! | Wednesday, July 28, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 juli 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

ParadiseFM | Curadoet pakt 300 projecten aan

Curadoet zal, na twee keer uitgesteld te zijn geweest, aanstaande zaterdag plaatsvinden. De grootste vrijwilligersactie van het eiland heeft dit jaar 300 projecten beschikbaar gesteld. Voor ruim...

ParadiseFM | Truks in brand bij Rodricon Transport

Verschillende truks van Rodricon Transport zijn vannacht volledig uitgebrand. Iets na drie uur ‘s nachts kreeg de politie een brandmelding binnen en rukten zij samen met de...

PBC | Vrouw die pcr-test vervalste was medewerker RCN

Persbureau Curacao De vrouw die haar PCR-test vervalste om Curaçao toch binnen te kunnen komen is een medewerker van Rijksdienst Caribisch Nederland op Bonaire. De vrouw met de...
- Advertentie -