27 C
Willemstad
• vrijdag 9 juni 2023

Extra | Journaal 7 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, June 6, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 6 juni 2023

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Jacinta Constancia: Op de dag dat ik mijn straf moet uitzitten, zal ik me melden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Jacinta Constancia zal zich melden op de dag dat ze wordt opgeroepen om haar gevangenisstraf uit te zitten. Met deze woorden reageert de voormalige...

Telegraaf | Uitlevering Joran van der Sloot in gevaar

Advocaat wil met kort geding uitlevering voorkomen | John van den Heuvel BUITENLAND LIMA - Het overleveren van Joran van der Sloot door Peru aan de Verenigde Staten...

Democracy now! | Monday, June 5, 2023

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | ‘Mening van gemeenschap Statia over opgravingen cruciaal’

HomeNieuwsKunst en CultuurAntilliaansDagblad | ‘Mening van gemeenschap Statia over opgravingen cruciaal’

Oranjestad – De mening van de gemeenschap zal een cruciale rol spelen bij de beslissing hoe verder te gaan met de recente archeologische opgravingen op de luchthaven van Sint Eustatius.

F17 BES meningDit is afgelopen dinsdag besloten door het Openbaar Lichaam Sint Eustatius en de Statia Heritage Research Commission (SHRC). Laatstgenoemde zal bovendien het beleid rond erfgoed opnieuw evalueren en bespreken hoe toekomstige vondsten van begraafplaatsen en andere archeologische vondsten kunnen worden aangepakt.

Twee weken geleden maakte het openbaar lichaam bekend de opgraving van de luchthaven op te schorten en een onafhankelijke commissie aan te stellen. Dit gebeurde nadat er ophef was ontstaan onder de bevolking en op sociale media over de opgraving en er een online petitie was gestart om de graven van de voorouders met rust te laten. Deze petitie was in korte tijd door 700 mensen ondertekend.

,,Het gebied waar de lichamen van onze voorouders zijn begraven moet een permanente gedenkplaats worden en wij willen onderzoek initiëren dat antwoorden geeft op de vragen die wij als nazaten van deze tot slaaf gemaakte Afrikanen hebben”, aldus de ondertekenaars van de petitie.

De SHRC zal volgens de overheid opereren als een onafhankelijke commissie die bestaat uit internationale, regionale en lokale experts op het gebied van geschiedenis, archeologie, antropologie en maatschappelijke betrokkenheid. De bijeenkomst van SHCR van afgelopen dinsdag was volgens de leden een zeer productieve internationale discussie over het zoeken naar de volgende passende stap om de gemeenschap een stem te geven in beleid over hun erfgoed en voor de overheid om professionele begeleiding te krijgen met betrekking tot hun culturele beleid.

,,De SHRC biedt een dynamische kans voor serieuze en objectieve evaluaties van het culturele erfgoedbeleid van Statia, het Koninkrijk en het bredere Caribisch gebied”, aldus de commissie.

Bron: Antilliaans Dagblad

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties