Woorden die werden gesproken bij de gelegenheid van de eerste jaarlijkse algemene vergadering en aansluitend cocktailevenement van de Curaçao Maritime Association (CMAR) afgelopen donderdag.
Ghatim Kabbara hield een inspirerend betoog over het belang van de maritieme sector op het eiland. ,,Laten we hopen dat dit het begin is van een nieuwe dageraad, een nieuwe positieve impuls om de economie te laten werken voor de maritieme sector op Curaçao”, aldus het bestuur van CMAR.
CMAR vertegenwoordigt de maritieme sector van Curaçao en is bijna een jaar geleden opgericht, telt naar eigen zeggen al meer dan 45 leden en groeit nog steeds. ,,CMAR heeft de ambitie om hét orgaan en dé stem van de maritieme sector te zijn en alle leden die erin actief zijn te vertegenwoordigen”, aldus de vereniging.
Voorzitter Johan Stegmeijer (DRTC), vicevoorzitter Lodewijk Franken (Damen), secretaris Ronald Hania (Emar) en penningmeester Stephan van Dijk (NMTS) zijn de oprichters en bestuursleden van de organisatie.
Veel leden waren aanwezig en ook speciale gasten. Waarnemend minister van Economische Ontikkeling (MEO), Ruthmilda Larmonie-Cecilia, en minister Charles Cooper van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) waren erbij en spraken hun volledige steun uit aan CMAR.
De cocktail werd geopend door keynote speaker Kabbara, die een enthousiaste presentatie gaf. Milaika Capella, algemeen directeur van Caribbean Shipping Association (CSA), trad op als ceremoniemeester en juichte de oprichting van de vereniging toe.
Bron: Antilliaans Dagblad
Zo zo, een organisatie net een jaar geleden opgericht en met wel 45 leden. En wat bedoelt men met samen zaken doen? Overheid geeft een zak geld en dat is het. En uiteraard bij de vreetpartijen weer die vette bollekop van een Charles Cooper aanwezig. Vadsige vent die zichzelf nog eens doodvreet. Maar goed we gaan het zien hoe dat samen zaken doen eruit gaat zien. Of is dit weer eens zo een initiatief dat nadat de genodigden de pan hebben leeggeschrokt je nooit meer wat van hun hoort. Want daar zijn de yui di Korsou een kei in. Dat zie je ook bij bruiloften waar ze de schaal met hapjes leegvreten, onderwijl een lege envellope achterlatend voor het bruidspaar
@ Dislect
Het zijn niet de kosten van Damen welke te hoog zijn. Het probleem ligt bij KtK, die absurde tarieven in rekening brengt voor het slepen.
Soms zijn de sleepkosten zo hoog dat het vele malen goedkoper is om naar een ander land te varen.
Klagen dus bij KtK.
. ,,Laten we hopen dat dit het begin is van een nieuwe dageraad, een nieuwe positieve impuls om de economie te laten werken voor de maritieme sector op Curaçao”
De maritieme sector zou een positieve impuls kunnen worden voor de economie van het eiland, dit op voorwaarde dat de schepen niet eerst door haven, loods en sleepkosten gevolgd door de extra kosten die in rekening gebracht moeten worden om _”belanghebbende” te betalen.
De maritieme sector kan de economie dienen, niet anders om.
Niet dat zo’n “verspreking” opvalt bij de toehoorders.
“Laten we zakendoen, samen.”
Laten we het gewoon bij het oude houden.
En het oude is dat de kosten voor een schip, als het voor onderhoud komt, zo opgevoerd moeten worden dat het goedkoper is om schepen naar Europa te varen en daar onderhoud te doen.
Kleine schepen waar Damen onderhoud aan moet doen wijken uit naar Suriname.
In de scheepvaart wereld is het een gegeven dat je alleen naar Curaçao gaat als er echt geen andere mogelijkheid is.
Samen zaken doen op die manier is samen de afgrond in.
Het trieste is dat de personeelskosten beduidend onder die van Europa liggen dat de veiligheid minder aandacht, en dus ook minder kosten met zich meebrengen en dat de schepen een rekening gepresenteerd krijgen die tussen de 150 en 200% hoger is als in Nederland.
Zo krijg je klanten.
Die klanten zijn als een druppel, en meer gaat het ook niet worden.
En geen druppel in de oceaan maar een druppel op de gloeiende plaat van verkwisting, kort termijn visie en slecht management.
Ik hoop dat de vervanger van Lodewijk Franken een opbouw manager is die gaat zorgen dat er meer schepen gaan komen en geen afbraak manager die de terug trekking van Damen komt regelen.