30 C
Willemstad
• donderdag 28 oktober 2021 17:02

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Leerlingenprotest tegen uniformregels op Aruba

De brief van de leerlingen eindigt met de wens dat ze ‘met dit stille protest wel gezien worden en serieus genomen worden’.

Oranjestad – Bijna 1.000 van de 1.400 leerlingen op Colegio Arubano voerden gisteren actie tegen de nieuwe kledingvoorschriften. Ze kwamen allemaal in een wit of rood uniform naar school en verzamelden zich met borden buiten op het plein.

 

Leerling Kian Herrera voerde namens de leerlingen het woord, tegen de aanwezige pers. Hij zei dat de school met de nieuwe schoolregels te ver is gegaan.

- Advertentie -

,,We zijn niet tegen uniformregels of andere schoolregels, we vragen ook niet om de regels in te trekken. We zijn er wel tegen dat we ons meer druk moeten maken over onze kleding in plaats van over het onderwijs dat we krijgen”, zei Herrera.

De leerlingen hadden in de afgelopen dagen handtekeningen verzameld. Het doel was om minimaal 750 handtekeningen bijeen te krijgen om het protest te laten doorgaan. Dat aantal werd ruim overschreden, waarna het protest gisteren begon.

Het protest werd uitgelegd in een brief aan het rectoraat. De leerlingen stellen dat ze pas begin augustus officieel zijn ingelicht dat enkele kledingvoorschriften waren veranderd.

,,De regels zijn weliswaar aangekondigd via Facebook, maar niet alle ouders zijn via sociale media te bereiken. We beschouwen dit niet als een officieel contactmiddel.”

- Advertisement -

De nieuwe regels houden in dat alleen een hoodie met logo van de school en Colegio gym shorts zijn toegestaan. Leggings, gerafelde spijkerbroeken en patched spijkerbroeken zijn niet toegestaan.

,,Colegio Arubano verandert de uniformregels elk jaar. Sinds schooljaar 2019-2020 wordt steeds meer kleding verboden”, zo gaat de brief verder.

De leerlingen trekken aan de bel, omdat hun ouders elk jaar op kosten worden gejaagd, omdat ze nieuwe uniformkleding moeten kopen. De speciale hoodie is alleen bij één winkel te koop. De school geeft als uitleg dat kledingregels nodig zijn om de leerlingen te vormen en voor te bereiden op een vervolgstudie. Het argument van de leerlingen is dat universiteiten en hogescholen geen kledingvoorschriften kennen.

In de brief geven de ondertekenaars aan dat ze de handelswijze van school ‘dominant’ vinden, omdat de school geen inspraak duldt. Meningen van leerlingen zijn niet belangrijk. De school houdt geen rekening met de sociaal-emotionele ontwikkelingsfase, maar vormt de leerlingen op basis van autoritaire handelingen en sancties.

,,We hebben de behoefte aan een schoolklimaat waarin we jongeren mogen en kunnen zijn. Het kan niet zo zijn dat alles aan ons fout is of negatief. Maar zo worden we wel behandeld.”

De leerlingen vinden dat de schoolleiding generaliseert, op basis van verkeerd gedrag van enkele leerlingen. De brief van de leerlingen eindigt met de wens dat ze ‘met dit stille protest wel gezien worden en serieus genomen worden’.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

2 reacties

  1. In het verleden was het argument altijd dat een uniform betaalbaar moest zijn, zodat er geen onderscheid tussen de kinderen op school zou zijn. Allemaal hetzelfde aan zorgt ervoor dat ze elkaar niet kunnen pesten met meer en minder geld van hun ouders.

  2. Het lijkt wel middeleeuwse toestanden daar bij Colegio Arubano, wat is er tegen om leerlingen zelf een uniform te laten ontwerpen? Een school hoort juist creativiteit te bevorderen. Maar ja, dat krijg je in een land waar je achternaam Croes, Wever of Oduber moet zijn om carrière te kunnen maken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

Telegraaf | Douane vindt 930 kilo cocaïne tussen gebruikt frituurvet uit Curaçao

Rotterdam - De douane heeft vorige week donderdag tijdens een controle in de Rotterdamse haven 930 kilo cocaïne onderschept. De drugs zijn ruim 69 miljoen euro waard. De...

Democracy now! | Thursday, October 28, 2021

 Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 28 oktober 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Tweede Kamer wil dat regering Curaçao aanspreekt op mensenrechtensituatie

Persbureau Curacao DEN HAAG – De Tweede Kamer wil dat Nederland Curaçao gaat aanspreken op mensenrechtenschendingen in de Venezolaanse vreemdelingenopvang. Dit naar aanleiding van het laatste rapport van...

PBC | Vuilnis Aruba wordt weer opgehaald

Persbureau Curacao ORANJESTAD – De vuilnisophalers van Serlimar op Aruba zijn weer aan het werk. Het ministerie van Milieuzaken is met geld over de brug gekomen. Het personeel...

PBC | Nieuwe gedragscode financiële sector Curacao in ontwikkeling

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten heeft een nieuwe corporate governance code voor de financiële sector opgesteld. Daarmee worden de rollen en...
- Advertentie -