28 C
Willemstad
• dinsdag 23 april 2024

Extra | Journaal 19 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Thursday, April 18, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 18 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Telegraaf | Uitspraak in zaak tegen Jamel L. over doodsteken AH-medewerkster

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag doet donderdag uitspraak in de zaak tegen Jamel L. over het doodsteken van een supermarktmedewerkster van een Albert Heijn...

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Landskas weer bijna leeg

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Landskas weer bijna leeg

Zonder aanvullende liquiditeitssteun vanaf december fors in de min

Ministerie van Financien | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Bij het uitblijven van Nederlandse liquiditeitssteun wordt de Curaçaose overheid al volgende maand geconfronteerd met een vrijwel lege kas. De beschikbare liquiditeit bedraagt dan nog maar 7,2 miljoen gulden. Een maand later is sprake van een ernstig liquiditeitstekort.

Dat blijkt uit de meest recente prognose van het ministerie van Financiën. Deze werd desgevraagd door Financiënminister Javier Silvania (MFK) aan het Antilliaans Dagblad ter beschikking gesteld.

Deze prognose bevat wel de eerder ontvangen financiële steun van Nederland van 75,5 miljoen en 92,5 miljoen (bij elkaar 168 miljoen), maar niet wat aan additionele liquiditeit voor het vierde kwartaal is verzocht en nog moet worden toegekend.
Na de laatste deeltranche blijft de overheid deze maand, oktober, nog in het zwart, namelijk met +62,9 miljoen in kas. Daarna slinkt de cashflow volgende maand snel en bedraagt de geprojecteerde liquiditeitsstand in november +7,2 miljoen.

De laatste maand van het tweede coronacrisisjaar, december 2021, sluit het Land Curaçao af met een voorlopig verwachte liquiditeit van -131,6 miljoen. Dat is, nogmaals, nog zonder aanvullende Nederlandse steun meegerekend.

Zelf heeft de regering-Pisas aangegeven voor de laatste drie maanden 203 miljoen nodig te hebben, terwijl het College financieel toezicht (Cft) niet verder zou willen gaan dan 76 miljoen.

In het Curaçaose wensenpakket zit overigens onder meer ook 29 miljoen voor investeringen in de wegen, die in slechte staat verkeren, en 88 miljoen om via het zogeheten Schommelfonds van de SVB (Sociale Verzekeringsbank) de noodlijdende gezondheidszorg te ondersteunen. Eind oktober beslist de Rijksministerraad over aanvullende – renteloze – leningen om de Curaçaose overheidskas bij te vullen.
Het Criminaliteitsfonds bevat 20,8 miljoen, maar die liquiditeiten worden niet meegerekend in de liquiditeitspositie van het Land, aldus de toelichting.
De prognose die minister Silvania naar deze krant stuurde, laat zien dat er structureel veel meer overheidsuitgaven zijn dan ontvangsten. In de laatste twee maanden van dit jaar ziet dat er als volgt uit: in november bedragen de totale uitgaven 214,6 miljoen, terwijl daar slechts 158,9 miljoen aan inkomsten tegenover staan; in december is dat 312 miljoen aan uitgaven versus 173,2 miljoen aan ontvangsten.

Verreweg het grootste deel aan inkomsten zijn belastingopbrengsten (loon-, winst- en omzetbelasting), douane (invoerrechten) en sociale premies. Deze ‘reguliere ontvangsten’ bedragen in november 153,4 miljoen en in december 167,7 miljoen.
De grootste uitgavenposten zijn ambtelijke salaris- en personeelskosten, crediteuren (in verband met afgenomen goederen en diensten), subsidies en overdrachten, de Landsbijdrage SVB (om de fondstekorten aan te zuiveren).

In verband met de coronacrisis komen daar nog extra kosten voor het Noodfonds Covid-19 bij: NOW-loonsubsidie, TVL-tegemoetkoming vaste lasten, uitkering ZZP’ers, uitkering baanverliezers en voor weerbaarheid van onderstandstrekkers.

Het is aan de stand van de liquiditeitspositie te zien dat de eerdere steun van Nederland in de vorm van leningen tegen nul procent flink hielp om niet in het rood te belanden. Bedroeg de steun dit jaar tot nu toe 168 miljoen, in het eerste coronacrisisjaar 2020 was dit 668 miljoen gulden aan liquiditeiten. Bij het niet doorkomen van extra geld duikt de staatskas na volgende maand fors in de min.

Realisatie augustus iets beter
In de meest recente liquiditeitsprognose zijn de gerealiseerde cijfers tot en met augustus verwerkt. Die geven enige reden voor optimisme. Want enerzijds zijn de werkelijke ontvangsten (167,7 miljoen) hoger dan de eerder geprojecteerde inkomsten (160,8 miljoen). En anderzijds laat vooral de uitgavenkant zien dat in augustus minder is besteed (176,5 miljoen) dan waar vooraf rekening mee was gehouden (204,4 miljoen).

Daardoor was het tekort (= het verschil ontvangsten minus de uitgaven) niet 43,6 miljoen, maar 8,8 miljoen. Als gevolg daarvan vertoont de landskas volgende maand nog een kleine plus in plaats van de aanvankelijk geprognosticeerde negatieve liquiditeit eind november. In de meest recente prognose is in december sprake van een liquiditeitstekort van dus 131,6 miljoen gulden.

Bron: Antilliaans Dagblad

21 reacties

  1. @Piet Heniger

    Goed betoog, helemaal eens en heb er niets aan toe te voegen. Behalve dat het verdomde gegrWilliamaai nu een keer moet stoppen.
    Ik hoop echt dat NL nu gaat ingrijpen. Enough is enough.

  2. Slimme Sylvania probeert een kleine geldstroom op gang te brengen om de reguliere zorg in het CMC op gang te houden. Moet NL niet doen. Als er aan begint kom je er nooit meer van af.
    Beter is het CMC, SVB en Belastingdienst te herstructuren en de eindverantwoordelijkheid naar NL te halen.
    Volgens de cijfers in NL bedragen de stichtingskosten voor een nieuw ziekenhuis Euro 2.800 per m2. Gelet op de aantal m2 van van het CMC bedragen de bouwkosten dan maximaal 61.000 x Euro 2.800 = Euro 170.800. Omgerekend in Naf 359.000.
    Voor aanvullend advies, grondaankopen en donatie aan family en friends moet NL nog Naf 41.000.000 beschikbaar stellen.
    Er is uitgegeven Naf 700.000.000. NL heeft dat ondermeer gefinancieerd door laagrentende geldleningen en door een geldlening van locale banken van Naf 80.000.000.
    Het verschil tussen die Naf 700.000.000 en de maximale stichtingskosten van Naf 400.000.000 moet NL als een bijdrage a fonds perdu afboeken. Rente en afschrijving die dan verschuldigd is vormen een reeele basis om tot een verantwoorde exploitatie te komen.
    De kosten de reguliere zorg moet voor 80% door het SVB worden opgebracht. Het innen van SVB premies gebeurt niet of onvoldoende. Curacao betaalt de verschuldigde premies gewoon niet. Om daar verandering in te brengen, na het voltooien van de bouw van een villa, de financiele verantwoording bekijken. Als er geen premies en belastingen zijn afgedragen naheffingsaanslagen opleggen.
    Het vorenstaande geldt ook voor de Belastingdienst. Sinds de brand zijn er geen aanslagen meer opgelegd. Er moet een inhaalslag worden gemaakt.
    Zowel de organisaties van CMC, SVB en Belastingdienst tegen het daglicht houden. Besparing op personeelskosten van 30% moet haalbaar zijn.
    Directies van CMC, SVB en Belastingdienst op non-actief stellen. Als de rechter vindt dat de salarissen moet worden doorbetaald gewoon doen, dat is goedkoper dan alles te laten versloffen.
    Curacao heeft lang genoeg aangetoond niet in staat te zijn om CMC, SVB en Belastingdienst zelfstandig te kunnen runnen. NL moet gewoon ingrijpen en zelf sturing te geven aan deze organisaties. Geen personen van de afdeling toeslagen maar personen die aantoonbaar ervaring hebben met het op poten van een degelijke organisatie.
    Een ding, laat je als NL niet door Sylvania verleiden om kleine bedragen over te maken. Hij pakt direct de uitgestoken vinger en vervolgens beide handen.

  3. € mama Ulanda > landskas > Landskinderen

    Landskinderen = “Broers”, echtgenotes, neef , nichten, schoonzonen, dochters van ministers!

  4. LANDSKAS leeg ?, wie komt daar nu bij dat geen geld meer in zit, er komt genoeg in, maar er zit helemaal geen bodem meer in de landskas sinds het bewind van Pastor Gerrit de Raaf & co en nu met de Leerling van Gerrit Pik Pisas gaat het nog erger. Pik is niet de MP van deze curacrim, dat is nog steeds de achter het gordijn verscholen Pastor Gerrit de Raaf, en NL heeft het nog steeds niet door of TOCH WEL !.

  5. ” Schommelfonds van de SVB (Sociale Verzekeringsbank) de noodlijdende gezondheidszorg te ondersteunen.” Dit terwijl de directeur van de Sociale Verzekeringsbank, Philip Martis 1 miljoen per jaar verdient. Wordt het niet tijd dat Knops tegen deze regering zegt, “Kiss me because I like to be kissed when I am being fucked”.

  6. “Ik stel voorbereidt Martina cs eruit te sodemieteren en dan een bekwame leiding neerzetten.”

    geen gek idee verder doormodderen heeft weinig zin. Huidige directie heeft zijn kans gehad, en dat is niet gelukt. Tijd voor een nieuwe wind

  7. Het lijkt alsof deze lui potverdorie achterlijk zijn, elke kwartaal klagen dat de staatskas leeg is en intussen miljoenen salarissen blijven betalen.

  8. Natuurlijk willen ‘ze’ meer ondanks het Cft tot 76 milj wil gaan.
    Er moeten beloften waargemaakt worden van vóór de verkiezingen, er is geld ingestoken in het verkiezingen theater dus het niet ergens terugbetaald worden, linksom of rechtsom.
    Maar ik denk dat ons Knopke’ dit ook wel weet. Lol dit, the show must go on.

  9. Zelfs plan B zonder schone lei is haalbaar.
    Als die ,90% maar oprotten!
    Geen verkiezingen meer met kip, rum en valse belofte.
    Geen Friends and family plaatsingen meer.
    Geen Curaçao huis.
    Geen verkozen kleuter leidster als bestuur, grootgrondbezitters meer.
    Gewoon werken aan eigen toekomst.
    Blissss

  10. “5Zelf heeft de regering-Pisas aangegeven voor de laatste drie maanden 203 miljoen nodig te hebben, terwijl het College financieel toezicht (Cft) niet verder zou willen gaan dan 76 miljoen.”
    Voor het gemak de regering heeft naar eigen zeggen 203 miljoen nodig om te overleven de beancounters hebben het over 76 miljoen.
    Het verschil is 127 miljoen waar moet dat naar toe om het zelfde resultaat te krijgen?
    Zijn ze van de pot gerukt?
    Laat maar geen open deur!
    Plan B

  11. Het plan B, wachten tot de kraan dicht gaat, 90% van de bevolking naar Nederland verkast en dan met een schone lei beginnen.

  12. Ja het houdt een keer op!
    10 jaar gelden de boel gesaneerd!
    Daarna is de ene miljoenenbaan na de andere uitgedeeld of instandgehouden
    ( cbcs, ctb, uts, aqua, svb, bpt, etc)
    9 regeringen in 10 jaar?
    Elke regering wordt de vorige expert eruit gewerkt, en komen er 3 tot 5 familieleden per expert bij, die nog meer verstand hebben van regeren!

    Ze moeten in nederland allang weten: dat wordt niets! Werden ze maar onafhankelijk, maar dan komt 90% naar nederland!

  13. Niet getreurd. Net als de vorige keren gewoon van alles beloven, uiteraard niet nakomen, en het geld stroomt wel weer binnen.
    Met deze laakbare houding van zowel Curaçao als Nederland zullen we als land nooit een stap verder komen.
    Blijkbaar vindt Nederland het prima zo anders hadden ze allang geleden de puntjes op i kunnen zetten.
    Helaas zijn we als land en bewoners hier de dupe van.

  14. 10-10. Curacao gefeliciteerd ! Pabien ! Geweldig gepresteerd sinds 10-10-10 . Ga zo door en blijven genieten van onze autonomie. Fiesta !!!

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties