28 C
Willemstad
• woensdag 1 december 2021 10:05

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Kritiek op politie en regering vanwege arrestatie journalist Aruba

Door de kwestie is Nederland op de lijst van persvrijheid van de vijfde naar de zesde plaats gezakt.

Oranjestad – Journalist Sharina Henriquez van Caribisch Netwerk heeft fel uitgehaald tegen het stilzwijgen van de regering en de politie over haar arrestatie. Ze deed dat niet toevallig op 3 mei, de internationale Dag van de Persvrijheid.

Henriquez heeft vorig jaar aangifte gedaan tegen de politie en de regering, vanwege een onterechte arrestatie en de daardoor geleden imagoschade. De journalist werd op 22 maart vorig jaar gearresteerd. Een dag eerder had de Arubaanse regering in verband met de coronacrisis de avondklok ingesteld. Voor de pers werd geen uitzondering gemaakt.

Henriquez had werkbrieven van het Caribisch Netwerk bij zich op het moment van de arrestatie, maar die werden door de politie niet erkend. Ze moest een boete van 1.000 florin betalen. Er werden Kamervragen gesteld over de kwestie en ook had de Nederlandse Vereniging van Journalisten gevraagd om een uitzonderingspositie voor journalisten. Uiteindelijk kwam er een bescheiden uitzondering voor de Arubaanse pers.

Drie persmedewerkers van drie verschillende mediakanalen kregen speciale toestemming om tijdens de avondklok op pad te mogen gaan.
,,Het is van groot belang dat wij dit soort dingen niet accepteren. De persvrijheid is een pilaar van de democratie. We mogen ons niet laten beknotten”, aldus Henriquez gistermorgen tijdens een persconferentie.

- Advertentie -

Ze heeft inmiddels excuses gekregen van de procureur-generaal en haar strafdossier is gewist. Ook de Nederlandse regering liet van zich horen.

,,Naar aanleiding van de berichtgeving in de Arubaanse media over uw arrestatie is de Vertegenwoordiging van Nederland in contact getreden met de overheid van Aruba om nadere toelichting te vragen. Nederland hecht grote waarde aan de mogelijkheid voor journalisten om hun werk te kunnen doen, in het bijzonder bij uitzonderlijke situaties zoals daar op dat moment sprake van was.”

Ondanks herhaalde pogingen heeft Henriquez nog steeds niet met de hoogste baas van de politie kunnen spreken. Ook van de kant van de Arubaanse regering is het stil gebleven.

Door de kwestie is Nederland op de lijst van persvrijheid van de vijfde naar de zesde plaats gezakt.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

1 reactie

  1. Nou, nou dit is iets anders wat we hier gewend zijn. Laatst nog, was Angelica Paris met een afschuwelijke pruik op de persconferentie te zien.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

ParadiseFM | Twee aanhoudingen wegens misbruik QR-code

De politie heeft twee mannen aangehouden wegens misbruik van een QR-code. Tijdens een controle ontstonden er problemen bij het scannen. Een 25-jarige man werd door de politie...

ParadiseFM | Centrale Bank gaat zich richten op innen schadevergoeding

met vonnis De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaat zich voorlopig richten op het innen van de schadevergoeding waar verzekeraar Ennia volgens de rechtbank recht...

ParadiseFM | Ansary probeerde via regering rechtszaak te staken

met vonnis De advocaten van Hushang Ansary hebben geprobeerd via de overheid de rechtszaak tegen Ansary te staken. De regering heeft daar echter geen gevolg aan gegeven. Dat...

ParadiseFM | Curaçao krijgt nieuwe vliegtuigmaatschappij

Curaçao krijgt er een nieuwe vliegtuigmaatschappij bij met Dutch Caribbean Islandhopper (DCI). Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. Volgens directeur Steven Chin-A-Kwie gaat het om een unieke luchtvaartbedrijf...

ParadiseFM | Curaçao zesde best bezochte eiland in de regio

Curaçao is het zesde best bezochte eiland in de regio. Dat zegt Chata-directeur Helena Seferina-Rojas naar aanleiding van een vergelijkingsonderzoek met het jaar 2019, het jaar voordat...

Opinie | Jeanne d’Arc di Aruba

Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431) is een nationale heldin van Frankrijk. Ze is onlosmakelijk verbonden met de Franse geschiedenis. Haar leven vertelt het opvallende verhaal van een Frans...
- Advertentie -