27 C
Willemstad
• dinsdag 15 juni 2021 05:10

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Korting bij betaling belastingschuld

Een van de alternatieven om lege overheidskas te vullen | Antilliaans Dagblad

Willemstad – Een van de eerste dingen die de nieuwe minister van Financiën in het te formeren kabinet-Pisas (MFK/PNP) zal doen, is zijn handtekening plaatsen onder de ‘Richtlijn voor invordering’, waarmee belastingachterstanden met een korting kunnen worden afbetaald.

En, vanuit de Curaçaose overheid bekeken, achterstallige belastingen kunnen worden geïnd. Er is dringend geld in de overheidskas nodig. Want die is leeg, zo berichtte het Antilliaans Dagblad vorige week aan de hand van de toen meest recent beschikbare liquiditeitsprognose.

En als overeenstemming met Nederland over nieuwe liquiditeitssteun voor het derde kwartaal uitblijft, dan raakt de Landskas meer dan leeg. Volgende maand, eind juni, is het liquiditeitstekort 83 miljoen gulden. En dat loopt in het derde kwartaal met 200 miljoen op tot -283 miljoen per eind september.

- Advertentie -

De nieuwe coalitie rekent nog altijd op een deal met de Nederlandse regering, maar de MFK heeft al wel een ‘risicoanalyse’ gedaan, voor het geval er toch geen financiële steun vanuit Nederland komt. Aldus Javier Silvania, die is voorgedragen als de nieuwe bewindsman van het ministerie van Financiën.

Welke alternatieven zijn er om als overheid dan toch te kunnen blijven voldoen aan de belangrijkste overheidsverplichtingen?, stelt hij zelf de vraag. Tegenover TV Direct gaf hij een ‘primeur’ weg, zei hij zelf. De dan kersverse Financiënminister zal, zodra hij in functie is, de richtlijn voor invordering ondertekenen, waarmee de weg wordt vrijgemaakt voor belastingplichtigen om gedurende twee tot drie maanden hun achterstanden met een fikse korting alsnog te voldoen, zo staat ook in het Regeerakkoord 2021-2025.

Op die manier hoopt het nieuwe kabinet-Pisas op korte termijn toch over geldmiddelen te kunnen beschikken, nodig voor het geval er toch geen liquiditeiten vanuit Nederland komen. Zelf geeft Silvania dit voorbeeld: Iemand met een belastingschuld van 100 gulden, die direct 60 betaalt, krijgt 40 kwijtgescholden.

,,Dit is een van de alternatieven”, aldus de aanstaande bewindspersoon. De andere is om de Landsverordening omzetbelasting (ob) te wijzigen, waardoor banken bij elke swipe-transactie verplicht worden om ob in te houden en direct aan de Belastingdienst (het Land) af te dragen. Deze krant berichtte daar al over, direct nadat het Regeerakkoord van 30 april van MFK en PNP werd uitgebracht.

Het Regeerakkoord ‘Ta Pueblo su Bùrt!’ (Het is nu de beurt aan de bevolking) gaat onder het kopje ‘Meer inkomsten genereren voor de overheid’ ook in op een ‘vrijwillige verbetering/inkeerregeling’, waarmee de nieuwe coalitie de instroom van baten wil verhogen.

Deze nieuwe inkeerregeling zal voor beperkte tijd worden geïntroduceerd, specifiek bedoeld voor personen die kapitaal in het buitenland en op Curaçao hebben en hier geen belasting over betalen. De inkeerregeling moet vallen onder fiscale regelgeving, zo wordt er in het Regeerakkoord aan toegevoegd.

Voorts wordt in het kader van de gevolgen van Covid-19 een korting ingevoerd voor personen die (een deel van) hun belastingachterstanden in één keer betalen. Om voor de korting in aanmerking te komen moet degene wel voldoen aan de voorwaarden.

Elders in het Regeerakkoord is een schema opgenomen. Iemand met een belastingschuld van minder dan een ton (100.000) uit het jaar 2020 en ouder, die 60 procent betaalt krijgt 40 procent korting. Iemand die in één keer de helft (50 procent) afrekent, ontvangt een korting van 30 procent. En zo gaat dat door van 40 procent betaling met 25 procent korting, en verder 30-20, 20-15 en 10-10.

Voor belastingschulden van meer dan een ton gelden andere, lagere kortingstarieven. Directe nakoming van 70 procent van het openstaande bedrag levert een korting van 30 procent op en bij 60 procent betaling wordt in dit geval 25 procent kwijtgescholden.

In het geval een belastingplichtige zich niet houdt of kan houden aan een betalingsregeling, komt er wat MFK en PNP betreft een boekenonderzoek van Stichting Belastingaccountantsbureau (SBAB), die de Ontvanger informeert over wat naar de mening van SBAB door het betreffende bedrijf gemist kan worden. Ook individuele personen kunnen betalingsregelingen aangaan. Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) zal periodiek controleren en Financiën op de hoogte stellen.

Op vragen van deze krant aan Silvania, onder andere over de geschatte (meer)opbrengsten van de belastingkortingsactie en de aanpassing van de omzetbelasting, bleven nog onbeantwoord.

Bron: Antilliaans Dagblad

Artikel delen

11 reacties

 1. De MFK denkt voornamelijk mee met haar leden en geldschieters.
  Er wordt gewerkt aan een amnestie plan voor veroordeelden fraudeurs.

 2. Ik zal voortaan de korting al meenemen in de te betalen belasting.

  Duidelijk dat er wat MFK-PNP lieden zijn met een flinke belastingachterstand.

 3. En hoe zit het met mensen die al jaren wachten op teruggave van de Belastingdienst van teveel betaalde belastingen? Worden die bedragen verhoogd met een fikse rente ook eindelijk eens terug betaald?

  Dit idee is een regelrechte belediging voor mensen die zich wel netjes aan hun belastingplicht houden. Het uitdelen van geld van de bevolking aan de verkeerde personen is al begonnen voordat het kabinet is geïnstalleerd. Curaçao gaat het beleven!

 4. Kun je niet beter de deurwaarder sturen naar de wanbetalers in plaats van een korting in het vooruitzicht te stellen ?
  En als ze dan alsnog niet hun achterstallige belastingen betalen
  hun have en goed confisceren en laten veilen?
  Dat is toch ook de gebruikelijke weg bij de “gewone” bevolking?
  Maar ja, dan moet je wel durven om aan te bellen bij menige vroegere, huidige en binnenkort te benoemen Staten- en kabinetsleden en hun inner circle. Chong bijvoorbeeld, heb ik begrepen. En ja, de minister moet die deurwaarde dan wel de opdracht geven waarbij diezelfde minister mogelijk ook het risico loopt dat er bij hem wordt aangebeld. Dus….
  Overigens heeft ook Rhuggenaath niets aan de belastingachterstanden gedaan. Wat heeft hij per saldo eigenlijk wel gedaan? Covid-persconferenties? Was dat alles?

 5. Ja, je gaat je met de laatste inkeerregeling – en alle strafrechtelijke procedures die daarmee verband houden – in het achterhoofd, toch afvragen wie van de bij de coalitie partijen betrokkenen nu weer belang heeft bij een dergelijke amnestie. Want barmhartigheid tbv personen die nu bij de voedselbank staan, is het zeker niet. Zwart geld legaal witwassen. De laatste inkeerregeling is van nog geen tien jaar geleden, kennelijk was die niet ruim genoeg of er zijn gedurende het proces te veel staken in wielen gestoken. MFK heeft nu departementen justitie en financien, dus er komt vast een hele mooie waterdichte regeling….

 6. Je moet hier nooit je belasting betalen.
  Maar wachten totdat oude vorderingen worden afgeboekt wegens oninbaarheid door die ouderdom ( ministerJamaloodin)
  Of er komt een -geantedateerde, dat dan weer wel- inkeerregeling uit de hoge hoed ( minister Jamaloodin ( Robbie!)
  Of een komend kabinet stelt een korting van 60% voor als je nu betaalt (eis van de grootverdieners/graaiers die dus in de
  loop der jaren nauwelijks tot geen inkomsten- en andere belasting hebben betaald. Belasting betalen is voor het
  klootjesvolk vinden zij.

 7. Burgeroorlog door personen die wel braaf hun belasting betaald hebben.

  Als deze regel werkelijk ingevoerd gaat worden dan zal de overheidsbegroting aardig aangepast moeten worden.
  Men moet dan rekening houden dat er maar 60 % binnen komt.

  Zullen de “notoire niet betalers” dan wel de belasting netjes afdragen ?

 8. Gekker moet het niet worden. Wanbetalers bij de belasting worden beloond met 40% korting. Mocht er nog iemand zijn die wel correct zijn belasting wil betalen heeft dan recht op minimaal 50% korting lijkt me. We weten dus wat we gaan overmaken nadat we de aanslag hebben ontvangen. Als argument richting de belastingdienst: je kunt nu 50% ontvangen of over x jaar 60%. Zegt u het maar, wilt u de rente of hou ik die zelf.

 9. En als beloning voor de altijd op tijd betalende persoon, nu een korting van 40% voor de komende 4 jaar . Ja toch?

 10. Wie en welke randdebiel heeft dit bedacht .
  Normaal krijg je een boete voor niet op tijd betalen .
  Ay shonan nos mes por .
  De gat in de begroting wordt alleen maar groter .
  Dat kun je verwachten van met dit volk in de regering .

 11. Wow, geen belasting betalen loont op deze rots, dat zou iedereen moeten doen! Wat een paradijs, korting in plaats van forse boete ! Dan loont t misschien nog meer om ook nu nog niet te gaan betalen. Iedereen zou dat moeten doen. Wat een ubergeniale bestuurders hebben we hier die dat verzinnen ! Waarschijnlijk schieten ze hier zelf nog t meest mee op.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NU | Bonaire pakt als laatste Nederlands-Caribisch eiland wegwerpplastic aan

Bonaire gaat samen met het Wereld Natuurfonds (WNF) werken aan het verminderen van het wegwerpplastic, meldt het Antilliaans Dagblad. Het eiland is het laatste eiland van Caribisch...

NU | Bonaire meldt nul nieuwe besmettingen, geen doden en niemand in het ziekenhuis

Bonaire heeft maandag geen nieuwe besmettingen en coronagerelateerde sterfgevallen gemeld. Ook had het Nederlandse eiland in het Caribische gebied geen personen met COVID-19 in het ziekenhuis liggen. Bonaire...

NTR | Ombudsman: Tweede Kamer moet armoede eindelijk aanpakken en stoppen met ‘flauwekul’

John Samson DEN HAAG – De Nationale Ombudsman doet een dringend beroep op Kamerleden om de armoede en ongelijkheid in de Caribische gemeenten eindelijk aan te pakken. “Ophouden...

DH | Ottley signs bilateral agreement for food assistance programme

PHILIPSBURG--Minister of Public Health, Social Development and Labor VSA Omar Ottley says he has received final approval from the Netherlands for the food assistance programme. This was...

AntilliaansDagblad | Nieuwe kans voor selectie Curaçao vanavond

Willemstad - De nationale selectie van Curaçao maakt vandaag opnieuw kans een plek te bemachtigen in de finaleronde van de WK-kwalificatie van Noord- en Centraal-Amerika. Zaterdag haalde Curaçao...

AntilliaansDagblad | Plan voor verbetering bestuur PJIA

Philipsburg - De ministerraad heeft een plan goedgekeurd om het ondernemingsbestuur (corporate governance) op Princess Juliana International Airport (PJIA) te verbeteren. Hiermee wordt de rol van de Corporate Governance Council...
- Advertentie -