32 C
Willemstad
• maandag 26 juli 2021 13:50

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Kiesraad Aruba: Geen hertelling stemmen

Oranjestad – De Kiesraad heeft gisteren besloten dat er geen basis is voor een hertelling van de stemmen. ,,Bepaalde partijen proberen de verkiezingen zwart te maken, maar ik heb alle vertrouwen in de stembureaus”, zei voorzitter Glenn Thodé na afloop van de zitting voor de vaststelling van de uitslag van de verkiezingen.

Die zitting vond plaats in de Trouwzaal van de Censo in Oranjestad. Alle politieke partijen die bij de Kiesraad zijn geregistreerd, kregen een dag eerder een brief waarin stond dat per politieke partij maar twee personen werden toegelaten. Alle andere personen konden de zitting digitaal volgen.

Thodé erkende na afloop dat de zitting enigszins gespannen was. Hij stelde dat de Kiesraad geen 3.000 verzoeken voor een hertelling heeft ontvangen, maar wel een lijst met handtekeningen. Die handtekeningen steunden het verzoek van de partij die om een hertelling vroeg. Het was voor de Kiesraad niet duidelijk of deze handtekeningen van kiezers zijn of niet.

Het motief om geen hertelling te laten doet is dat de Kiesraad naar eigen zeggen vertrouwen heeft in het werk van de stembureaus. Dat het tellen van de stemmen veel tijd in beslag nam, klopt volgens Thodé.

- Advertentie -

,,Het is mensenwerk. Biljetten worden eerst bekeken of ze geldig zijn of niet. Dat wordt in een proces-verbaal genoteerd en daarna is de stembus gesloten.”

De voorzitter zegt dat er niets concreets is gebeurd wat een hertelling rechtvaardigt. Dat het ene stembureau snel was met de resultaten en het andere stembureau er uren langer over deed, kan te maken hebben met stemmen die duidelijker of onduidelijker waren.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren een verklaring gegeven over ‘vermeende onregelmatigheden’ die tijdens de afgelopen verkiezingen zouden hebben plaatsgevonden. Deze vermeende onregelmatigheden worden vooral gedeeld op social media.

Het OM laat weten dat de Electorale Raad van Aruba in eerste instantie verantwoordelijk is voor een juist verloop van de verkiezingen. Meldingen over onregelmatigheden moeten bij deze Electorale Raad worden ingediend.

- Advertisement -

Het OM heeft in de afgelopen dagen meldingen ontvangen en stuurt deze door naar de Electorale Raad. Het OM gaat geen stembiljetten in beslag nemen, omdat daar geen wettelijke grondslag voor is.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Weekend weer vol ongelukken en gewonden

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het begint bijna gewoon te worden, het grote aantal ongelukken in het weekend. Vaak ook met gewonden. Twee ambulances moesten zaterdag naar de Sta Rosaweg,...

PBC | Man gewond op Bonaire na sprong in zee

Persbureau Curacao KRALENDIJK – Een 18-jarige man is gewond geraakt bij Boca Slagbaai op Bonaire toen hij van de rotsen in zee wilde springen. De man kwam met zijn...

ParadiseFM | Jean-Julien Rojer test positief op coronavirus

De Curaçaose tennisser Jean-Julien Rojer is positief getest op het coronavirus. Daarmee eindigt zijn deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Het is al de vierde sporter...

ParadiseFM | CHATA: hotelbezetting Curaçao gaat goed, maar kan beter

Bijna 55% van de hotelkamers op Curaçao was in de maand juni bezet. Dat ligt boven het Caribisch gemiddelde van bijna 50%. Zo meldt CHATA. In dezelfde...

ParadiseFM | Positief geteste vrouw met valse bewijzen binnen gereisd

Een vrouw die op Bonaire positief heeft getest op Covid-19 is met vervalste papieren Curaçao binnengekomen. Zo maakt het Korps Politie Curaçao bekend. Het was al bekend...

DH | ‘CFT’s suggestion to impose land tax is anti-local people’

PHILIPSBURG--Member of Parliament and United People’s Party faction leader Grisha Heyliger-Marten commemorated the late Dr. Albert Claudius Wathey on July 24 for his contribution to the growth...
- Advertentie -