27.1 C
Willemstad
• donderdag 2 december 2021 09:52

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Kiesraad Aruba: Geen hertelling stemmen

Oranjestad – De Kiesraad heeft gisteren besloten dat er geen basis is voor een hertelling van de stemmen. ,,Bepaalde partijen proberen de verkiezingen zwart te maken, maar ik heb alle vertrouwen in de stembureaus”, zei voorzitter Glenn Thodé na afloop van de zitting voor de vaststelling van de uitslag van de verkiezingen.

Die zitting vond plaats in de Trouwzaal van de Censo in Oranjestad. Alle politieke partijen die bij de Kiesraad zijn geregistreerd, kregen een dag eerder een brief waarin stond dat per politieke partij maar twee personen werden toegelaten. Alle andere personen konden de zitting digitaal volgen.

Thodé erkende na afloop dat de zitting enigszins gespannen was. Hij stelde dat de Kiesraad geen 3.000 verzoeken voor een hertelling heeft ontvangen, maar wel een lijst met handtekeningen. Die handtekeningen steunden het verzoek van de partij die om een hertelling vroeg. Het was voor de Kiesraad niet duidelijk of deze handtekeningen van kiezers zijn of niet.

Het motief om geen hertelling te laten doet is dat de Kiesraad naar eigen zeggen vertrouwen heeft in het werk van de stembureaus. Dat het tellen van de stemmen veel tijd in beslag nam, klopt volgens Thodé.

- Advertentie -

,,Het is mensenwerk. Biljetten worden eerst bekeken of ze geldig zijn of niet. Dat wordt in een proces-verbaal genoteerd en daarna is de stembus gesloten.”

De voorzitter zegt dat er niets concreets is gebeurd wat een hertelling rechtvaardigt. Dat het ene stembureau snel was met de resultaten en het andere stembureau er uren langer over deed, kan te maken hebben met stemmen die duidelijker of onduidelijker waren.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren een verklaring gegeven over ‘vermeende onregelmatigheden’ die tijdens de afgelopen verkiezingen zouden hebben plaatsgevonden. Deze vermeende onregelmatigheden worden vooral gedeeld op social media.

Het OM laat weten dat de Electorale Raad van Aruba in eerste instantie verantwoordelijk is voor een juist verloop van de verkiezingen. Meldingen over onregelmatigheden moeten bij deze Electorale Raad worden ingediend.

- Advertisement -

Het OM heeft in de afgelopen dagen meldingen ontvangen en stuurt deze door naar de Electorale Raad. Het OM gaat geen stembiljetten in beslag nemen, omdat daar geen wettelijke grondslag voor is.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

Democracy now! | Wednesday, December 1, 2021

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 1 december 2021

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | 213 coronapatiënten in CMC niet gevaccineerd

213 coronapatiënten die in het Curacao Medical Center (CMC) hebben gelegen in de periode van twintig juli tot en met dertig november waren niet gevaccineerd. In totaal...

Nu.cw | OM: ‘Extra controles op de luchthaven voor openstaande boetes’

Het Openbaar Ministerie (OM) zal in december extra controles op de luchthaven aanscherpen voor openstaande boetes. Dat meldt het OM in een persbericht. De boetes dienten te worden...

ParadiseFM | Vernietigend rapport over aanstellingen Curaçaohuis

Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening heeft geen goed woord over voor vier nieuwe mensen die zijn aangenomen op het Curaçaohuis in Den Haag. Dat staat...

DolfijnFM | DUO komt niet naar Bonaire, wel online

Het geplande bezoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs, DUO aan Bonaire gaat niet door. De autoriteiten hebben de coronamaatregelen op het eiland aangescherpt. Om mensen toch van...
- Advertentie -