28 C
Willemstad
• woensdag 17 april 2024

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Friday, April 12, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | KEM stapt niet in ‘auto die gaat botsen’

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | KEM stapt niet in ‘auto die gaat botsen’
Martines kreeg twee staatssecretarisposten in kabinet-Pisas aangeboden

Willemstad – Ondanks het aanbod om in ruil voor steun aan de coalitie met één Statenzetel twee staatssecretarissen te kunnen leveren aan het kabinet-Pisas (MFK/PNP) is KEM-voorman Michelangelo ‘Low’ Martines niet van plan zich zomaar bij de coalitie aan te sluiten.

In een openhartig interview bij Perspektiva van radiozender Z-86/Curom vergelijkt hij de pas aangetreden regeringscombinatie van MFK (9 Statenzetels) en PNP (4 zetels) met ‘een rijdende auto die gaat botsen’. Het gaat fout, zo weet de parlementariër nu al.
Hij doelt op het feit dat beide partijen vóór de verkiezingen van 19 maart nog op allerhande manieren het de toenmalige regering-Rhuggenaath (PAR/MAN) probeerde onmogelijk te maken en vooral fel tegen alles waren wat ook maar iets te maken had met de afspraken die met Nederland waren gemaakt over liquiditeitssteun voor hervormingen, maar dat volgens KEM alles er nu op wijst dat de nieuwe regering gewoon hetzelfde doet.
Martines geeft aan dat hij en zijn partij, die als nieuwkomer met 4.542 stemmen één zetel in wacht wist te slepen, nog steeds worden benaderd om de coalitie een nóg bredere basis in het parlement te geven. Daarvoor mag Kòrsou Esun Mihó (KEM) aanschuiven bij de regering van premier Gilmar Pisas (MFK) en minister Ruthmilda Larmonie-Cecilia (PNP).
,,Maar zo hongerig zijn wij niet”, zei hij gisteren in het vraaggesprek voor de radio. KEM stelt ook eisen; inhoudelijk, wat betreft de koers van het regeringsbeleid en dan ook in het bijzonder met betrekking tot de reactie op de Nederlandse voorwaarden in ruil voor financiële steun, maar ook daadwerkelijke inspraak door deelname. Met één of twee (dan nog te creëren, red.) staatssecretarisposten stelt Martines zich niet tevreden; hij wil ten minste een minister hebben die dan ook in de ministerraadvergaderingen kan participeren.

De portefeuilles die KEM het liefst wil, zijn Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW); Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP); en Onderwijs. Op het gebied van die onderwerpen heeft de partij campagne gevoerd en wil Martines ook iets kunnen betekenen voor zijn electoraat. Zelfs kreeg hij als lijsttrekker 3.024 persoonlijke stemmen. KEM was ook de grote verrassing bij de voorverkiezingen.
Samen met MFK en PNP was KEM tijdens de verkiezingsstrijd faliekant tegen de afspraken die toenmalig premier Eugene Rhuggenaath (PAR) met Nederland had gemaakt en ook tegen de voorgestelde consensusrijkswet Coho (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling). Martines laakt nu het feit dat het kabinet-Pisas, amper drie weken aan de macht, nu toch neigt in te stemmen. ,,Daarom stap ik niet in een auto, waarvan je nu al weet die die gaat verongelukken.”
MFK en PNP samen hebben 13 van de 21 Statenzetels en daarmee al een ruime meerderheid. Met de zetel van KEM erbij zou de coalitie kunnen rekenen op 14 van de 21 en dus op twee derde van het Curaçaose parlement. Daarmee kunnen bepaalde wetten gemakkelijker worden aangepast, zoals de omstreden screeningswet in verband met toelating van kandidaat-ministers.
Twee politici kwamen de laatste keer niet goed door de screening: voor PNP was dat partijvoorzitter Ramon Chong en voor MFK was dat Eduard Braam, nummer vijf op de verkiezingslijst.
Volgens juristen mag betwijfeld worden of de bepaling die in de screeningswet staat – alleen te wijzigen als twee derde van de Staten vóór stemt – wel rechtsgeldig is. Met recht kan worden betoogd dat die bepaling in strijd is met de Staatsregeling. ,,Maar kennelijk willen ze het zekere voor het onzekere nemen.”

Bron: Antilliaans Dagblad

10 reacties

  1. Je kan als een ezel een leeuwen outfit aantrekken, maar als je dan je mond open doet en je begint te brullen dan klinkt het nog steeds als een ezel en iedereen ligt op zijn rug van het lachen om die rare leeuw, pardon in bedoel ezel.

  2. Hij moet af en toe toch wat uit zijn duur betaalde ( 14.000,00 pieter manen ) Nep koker laten horen, wat een loser zeg deze Jan Klazen uit de popen kast van de sesamstraat.

  3. Screeningswet: cooper is er toch gewoon doorheen gewalst en ze hebben voordeel behaald door muggenzifterij bij Martina en Alcalla Walle. Ook larmoney is er doorheen, maar die wet is oh zo belangrijk. Jan en alleman komt er doorheen, behalve chong en braam er zouden meer burgers op moeten staan zoals Eleonora.

  4. Als ik deze man zie en hoor praten op tv, is mijn enige conclusie: een totaal gebrek aan realiteitszin.

    Hij gelooft nog steeds dat Curaçao bulkt van het geld en lukraak geld kan uitgeven aan diverse van alles eisende groeperingen in zijn achterban. Buitengewoon triest dat deze partij met notabene 1 zetel niet bestaande staatssecretaris functies aangeboden krijgt. Dit terwijl juist het terugdringen van de overheidsuitgaven één van de belangrijkste voorwaarde is voor het ontvangen van liquiditeitssteun. Daar gaan we weer. De vieze spelletjes zijn begonnen.

  5. Lang verhaal kort maken, deze man zal ik nu willen bestempelen als de Memphis Depay van de staten.

    Binnenkort wordt ie verheven tot rasechte patjepeeër.

  6. Een partij die hoopt garen te spinnen door de “gebroken verkiezingsbelofte” van de coalitie.
    Niet dat de partij met een alternatief komt, een plan C zeg maar, en ook niet dat er in dit geblaat maar een stukje realiteitszin zit.
    Maar als je gemakkelijk kan scoren moet je het ook doen.
    Zou het uitmaken als deze partij in de coalitie zat?
    Natuurlijk niet de problemen gaan niet door hun opgelost worden.
    Ze vinden het aanbod te laag.
    Maar het aanbod was dan ook het scheppen van nieuwe posities en dat, zonder reden of noodzaak in een tijd van bezuinigingen. Geeft duidelijk aan hoe de betrokken 3partijen er in staan. Poppetjes op posities is belangrijker dan aanpakken van het tekort. Ik denk wel dat het kabinet gaat verongelukken het wil, zelfs in de toplaag extra banen creëren, dus meer geld uitgeven, terwijl ze moeten bezuinigen om steun te houden. De kans op een ongeluk is groot als je door rood licht blijft rijden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties