28 C
Willemstad
• dinsdag 18 januari 2022 18:36

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen

Kralendijk – De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone van Lac en de mogelijkheid om daar bezwaar tegen te maken zorgden afgelopen donderdag voor ophef op sociale media.

Het blijkt te gaan om in totaal zes kavels waarvan er al een is bebouwd, zo blijkt uit opgevraagde stukken. Volgens sommigen reacties kan het concept van Blue Destination zo weer uit het raam gegooid worden, anderen noemen het onbegrijpelijk dat dit in een beschermd Ramsar-gebied mogelijk is en de Stichting Natuurpark Bonaire (Stinapa) weet nergens van.

Het noordelijk deel van Lac Bay bestaat uit een mangrovebos dat uniek wordt genoemd in de Caribische regio en al ruim 850 jaar bestaat. Het mangrovebos van Bonaire is beschermd natuurgebied, valt onder het Bonaire National Marine Park en is in 1980 aangewezen als Ramsar Wetland. Een Ramsar Wetland is een uniek drasland (wetland) met een rijke biodiversiteit dat valt onder de Ramsar Conventie. Dit is een internationaal verdrag dat wetlands beschermt die van groot internationaal belang zijn.

- Advertentie -

Het gaat vooral om het belang van deze gebieden voor watervogels. Het verdrag beschermt deze wetlands vanwege hun belangrijke ecologische functie. Een wetland dat aan de conventie is voorgelegd, wordt ook wel een Ramsar-gebied genoemd en Stinapa is verantwoordelijk voor de bescherming van dit en nog drie van de in totaal vijf Ramsar-gebieden op het eiland.

In de stukken die bij de Directie Ruimte en Ontwikkeling (R&O) zijn in te zien staat dat het gaat om het verkavelingsplan Troca Suelto met zes percelen grond waarvan er al een is bebouwd. Wie vanaf Van den Tweel naar Sorobon rijdt komt de weg naar het terrein aan de rechterkant tegen. Volgens Wilma Nijland, die zich inzet voor het behoud van de natuur op Bonaire, gaat het om een verkavelingsplan van voor 2010. ,,Maar het perceel waar het nu over gaat is in 2020 gekocht en de kopers moeten geweten hebben dat het om een Ramsar-gebied gaat”, aldus Nijland.

Stinapa laat bij monde van Judith Raming weten tot gisteren niet op de hoogte te zijn geweest van de bouwplannen. ,,Ik heb om de stukken gevraagd maar die konden me niet overhandigd worden”, aldus Raming. Volgens haar mag er in de bufferzone in principe niet gebouwd worden en ze zegt toe dat Stinapa er kritisch naar gaat kijken.

Op een van de percelen staat al langere tijd een houten huis op palen en bij het voorgenomen project wordt precies zo’n huis gebouwd waarbij ’zoveel mogelijk rekening zal worden gehouden met de bestaande vegetatie’. Het verkavelingsplan en de bouw van het eerste huis lijken bij niemand bekend, ook bij Stinapa niet. Toch hebben er in het verleden meerdere paalwoningen staan maar die zijn weer afgebroken, naar verluidt omdat er veel wordt ingebroken.

- Advertisement -

De vraag die nu mogelijk moet worden beantwoord is wat uiteindelijk zwaarder weegt, een wijziging van het bestemmingsplan van voor 2010 of de status van beschermd wetland . Het plan voor het tweede huis ligt vijftien dagen ter inzage ligt bij R&O en het openbaar lichaam laat weten dat er bij alle bezwaren serieus naar de ingebrachte argumenten zal worden gekeken. Ook zijn de concept richtlijnen in te zien voor een nog uit te voeren milieueffectrapportage (MER).

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

1 reactie

  1. Het blijft oppassen met ‘ontwikkelaars’. Tegen hebzucht bestaat geen vaccin. Wél internationale wetgeving, die fout gedrag kan aanpakken.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

ParadiseFM | Vonnis Braam aangehouden

De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan in de zaak die MFK-statenlid Braam heeft gespannen. Braam werd vorig jaar voorgedragen als minister van Justitie maar kwam niet...

Democracy now! | Tuesday, January 18, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 18 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Nu.cw | Vier cruiseschepen bezoeken Curaçao op een dag

Morgen zullen vier cruiseschepen de Curaçaose haven bezoeken. Het gaat om de Ventura van P&O Cruises, de World Voyager van Mystic Cruises, de Norwegian Epic van Norwegian...

Nu.cw | Twee personen verongelukt bij Weg naar Westpunt

  Een automobilist en een bijrijder zijn gisteravond verongelukt bij een ernstig ongeval op de Weg naar Westpunt ter hoogte van Wacawa. De slachtoffers werden geraakt door een...

Nu.cw | Nog geen vonnis in rechtszaak Braam

De rechter heeft maandag nog geen uitspraak gedaan in de zaak die Statenlid Eduard Braam (MFK) heeft aangespannen tegen het land Curaçao. Zo schrijft het Antilliaans Dagblad....
- Advertentie -
- Advertentie -