28 C
Willemstad
• zondag 1 augustus 2021 21:01

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Hete salarishangijzers in de Staten

‘Stilzwijgend toelaten nieuGirigorie: Wijziging beleid toelating Statenleden kan niet zonder uitleg | Antilliaans Dagblad

Willemstad – De hete hangijzers ‘salarissen van Statenleden en ministers’ zullen weer in de Staten behandeld worden op woensdag 23 juli. Het gaat om de tweede centrale commissievergadering, want in april kwamen deze onderwerpen ook al aan bod. Dit houdt in dat hierna nog een openbare Statenvergadering moet plaatsvinden.

Dat kan alleen als de centrale commissie de vergadering dit keer besluit met het opstellen van een eindverslag. Het is evenwel mogelijk dat de Statenleden de twee ‘Landsverordeningen geldelijke voorzieningen Staten en Ministers’ nog niet rijp vinden voor openbare behandeling, en eerst antwoord willen van de minister die nu ‘in charge’ is.

Naast de wettelijke verankering van de salarissen, wat al sinds 10 oktober 2010 niet het geval is, is ook de 25 procent korting hierin verwerkt, een voorwaarde van Nederland voor het verstrekken van liquiditeitssteun, wat nodig is als gevolg van de coronapandemie.

- Advertentie -

Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Raymond Knops (CDA) heeft zijn ongenoegen geuit over het feit dat de salarissen, ondanks de 25 procent korting, per saldo stijgen omdat deze gekoppeld worden aan de salarisschaal van de hoogste ambtenaar, de secretaris-generaal (SG).

Maar, zo legde de vorige regering-Rhuggenaath (PAR) hierover uit, het staat in de Staatsregeling – de hoogste wetgeving van Curaçao – dat de salarissen gelijk moeten zijn aan het hoogste ambtenarensalaris. In april van dit jaar was er al een centrale commissievergadering waarin ook de toenmalige Statenleden moeite hadden met de combinatie van het wettelijk verankeren en de 25 procent korting. Gaat het om een verhoging naar schaal 18 of gaat het om de toegepaste korting om in aanmerking te komen voor de derde tranche liquiditeitssteun uit Nederland?, zo werd hardop afgevraagd.

De toenmalige oppositiepartij MFK, die nu de regering aanvoert, stelde voor om, gezien de crisis, het salaris van de SG naar beneden aan te passen of de functie van SG te laten vervallen.

In een schriftelijk antwoord op deze opmerking heeft de voorgaande regering nog gesteld dat het verlagen van het SG-salaris moeilijk is omdat dan in feite verhoudingsgewijs alle ambtenarensalarissen omlaag moeten. ,,En ga daar maar eens aan staan”, zo stelde de regering, verwijzend naar de stakingsgrage ambtenaren.

- Advertisement -

Bron: Antilliaans Dagblad van 19 juni 2021

- Advertisement -

Artikel delen

5 reacties

 1. Mag toch aannemen dat de nieuwe regering en de nieuwe staten dit onderwerp nog flink gaan vertragen. Als ik moet gokken gaan ze de behandeling nog zeker een keer of 3 a 4 uitstellen en dan iedere keer met een maand of 4 a 5. Zo kunnen ze nog zeker 2 jaar uit de ruif blijven eten.

 2. Onnodig op zo’n kleine gemeenschap SG’s te hebben, volstrekt overbodig & geldverslindend.
  Zou een mooie manier zijn eindelijk van v Rijn en de rest van die clowns af te komen, de dame die door haar banden met Schotte op AZ werd geplaatst.
  Schande dit.

 3. Geen geheim dat Gobierno & Sons B.V. hun persoonlijke inkomsten, dat van hun CEOs en van hun ambtenaren op prio 1 zetten ten koste van het eiland.

  Kan hun geen worst schelen dat er economische malaise op het eiland heerst.

  Ze kunnen niet eens de nodige inkomsten op zichzelf genereren voor het eiland maar als choosing beggars hun hand uitsteken naar Nederland om hun clique te bevoordelen kunnen zij wel, zonder te blikken of te blozen.

 4. “of de functie van SG te laten vervallen.”
  Dus gewoon het ambtenaren apparaat doorlichten en overbodige functies laten vervallen, dat zou een manier zijn om 12.5% aan loonkosten te besparen zonder dat er door iedereen 12.5% ingeleverd hoeft te worden.
  Dan nog de salaris verhoging, voor ministers en statenleden, ongedaan maken en de rughe norm invoeren voor de overheids nv’s en entiteiten.
  Ja dan voldoe je aan de gemaakte afspraken.
  Gaat dus niet gebeuren.
  Alle ambtenaren moeten 12.5% inleveren.
  Dan gaan de vakbonden staken en wordt er wanorde gecreëerd.
  En kunnen de afspraken niet uitgevoerd worden en is de ontstane toestand de schuld van Nederland.
  Dat gaat wel gebeuren.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

PBC | Opnieuw patiënt overleden aan Covid op Curaçao

Persbureau Curacao Er is opnieuw een coronaslachtoffer gevallen. Het gaat om een oudere vrouw die niet op de Intensive Care lag. De laatste keer dat een coronapatiënt overleed...

PBC | Actueel reisadvies Curaçao

Persbureau Curacao De kleurcode voor Curaçao is geel. Reizen is mogelijk, maar let op: je kunt niet met je digitale coronabewijs (DCC) Curaçao inreizen. Je moet je testbewijs...

ND | Opnieuw 20 jaar cel geëist tegen Bouterse voor decembermoorden

Het Surinaamse Openbaar Ministerie heeft vrijdag opnieuw twintig jaar gevangenisstraf geëist tegen oud-president en ex-legerleider Desi Bouterse, melden Surinaamse media. De krijgsraad in Paramaribo behandelt het decembermoorden-proces...

Opinie | Nederland is het rottende hart van Europa

Opinie Roberto Saviano | NRC Handelsblad Criminaliteit Nederland is een witwasserij in het hart van Europa en daarom medeschuldig aan de moord op Peter R. de Vries, fulmineert...

Column Youp | Asesinato !

Moet je alles geloven? Iemand probeerde mij aan het lachen te maken door te vertellen dat Camiel Eurlings per 1 augustus toetreedt tot de Raad van Commissarissen...

Column Den Cayente | Piraten

Column Arien Rasmijn Vandaag is mijn laatste dag als fulltime journalist. Volgende maand verhuis ik samen met mijn vrouw naar Europa en starten we een nieuw avontuur. Dat...
- Advertentie -