26 C
Willemstad
• zaterdag 22 januari 2022 00:42

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

- Advertentie -
Landhuis Groot Santa Martha tayer soshal
Willemstad – De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers krijgen naar alle waarschijnlijkheid 30 november hun laatste salaris uitbetaald.

Maandag 28 november zullen ambtenarenvakbond Abvo en de werknemers beslissen of zij akkoord gaan met het sociaal plan en de afvloeiingsregeling die de overheid voorstelt. Dat zegt Randolph ‘Dois’ Gijsbertha, die door het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) is gevraagd het proces te begeleiden in verband met de beëindiging van de arbeidscontracten. Gijsbertha zegt dat na het ondertekenen van het akkoord de afvloeiing van de negentien werknemers een feit is. ,,Enkelen zijn al twintig jaar in dienst, maar anderen pas vijf jaar.”

De sluiting van de sociale werkplaats is geen verrassing. Fundashon Tayer Soshal worstelt al jaren met exploitatietekorten. Bovendien werd de doelstelling van de stichting ‘door allerlei factoren’ niet bereikt, zegt Gijsbertha. Bij Santa Martha zouden mensen met een beperking moeten worden voorbereid op doorstroming naar de arbeidsmarkt. Een deel van deze 64 ‘participanten’ kan worden opgevangen bij de SGR-Groep en een aantal heeft de pensioenleeftijd bereikt en zal aov ontvangen.

Gijsbertha: ,,Dan zijn er nog vijf á zes mensen die te jong zijn voor een pensioen en ook niet in aanmerking komen voor de SGR-Groep. Voor deze groep zal er onderstand worden aangevraagd.” Voor mensen met een beperking die wel ‘bemiddelbaar zijn’ voor een baan op de arbeidsmarkt, zijn er andere alternatieven zijn op het eiland. Gijsbertha noemt Sentro di Konosementu i Integrashon Sosial Laboral pa Gruponan di Riesgo (Sentro Solari) en Funditut.

Met de afvloeiingsregeling voor het personeel en de opvang van de participanten, gaat de liquidatie van de stichting een nieuwe fase in. ,,Het eigendom moet terug naar de overheid”, zegt Gijsbertha. De juridische afwikkelingen zullen naar verwachting twee tot drie maanden in beslag nemen. Gijsbertha weet niet wie dat gaat doen en ook niet wat er verder met het landhuis gaat gebeuren. ,,Ik heb begrepen dat er veel belangstelling uit het buitenland. Het landhuis en het terrein bieden goede mogelijkheden voor toeristische ontwikkelingen.”

- Advertentie -

Deze krant berichtte in januari 2019 al over een dreigend faillissement van de sociale werkplaats. De zorgelijke financiële situatie komt naar voren in een onderzoeksrapport dat Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) dan heeft aangeboden aan de Staten.

Fundashon Tayer Soshal kampte in 2013 tot en met 2017 al met exploitatietekorten van gemiddeld 300.000 gulden per jaar. Soab concludeert dat zowel subsidiegelden als eigen opbrengsten afnemen, zonder dat daar een evenredige daling van de kosten tegenover staat.

In de werkplaats liggen grote voorraden gereed product en maandelijks zijn er hoge overheadkosten. Daarnaast staat de stichting flink in het krijt bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) en de Belastingdienst.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

3 reacties

  1. Al deze stichting hebben in essentie maar één hoofdfunctie, de staatskas systematisch doch legaal leegzuigen, via een politiek geplaatste directeur.

  2. Triest en al triest, Tayer Social was altijd een MAN bolwerk. Pas na de breuk tussen man en PS kregen we te horen dat MAN Tayer Social leeg zoogde. Managers die top salaris kregen terwijl de werknemers met een hongerloontje opgescheept werden.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -