28 C
Willemstad
• zaterdag 20 april 2024

Democracy now! | Wednesday, April 17, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 17 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Tuesday, April 16, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 16 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

Democracy now! | Monday, April 15, 2024

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience...

Extra | Journaal 15 april 2024

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra
- Advertisement -spot_img

AntilliaansDagblad | Chata: Meer nodig voor toerisme

HomeLandenCuraçaoAntilliaansDagblad | Chata: Meer nodig voor toerisme
Seferina-Rojas: Te veel testen, te weinig activiteiten

Willemstad – Het afschaffen van de plachi di dia is niet voldoende om toeristen naar Curaçao te trekken. De keuze zal snel vallen op een alternatieve bestemming met minder verplichte testen en meer activiteiten.

De toeristische sector is dan ook ‘opnieuw zwaar teleurgesteld’ over de versoepelingen die demissionair premier Eugene Rhuggenaath (PAR) zaterdag aankondigde in een ingelaste Relato di Dia. Rhuggenaath, gesteund door epidemioloog Izzy Gerstenbluth, legde uit waarom het nog te vroeg is om meer maatregelen los te laten en dat de versoepelingen verantwoord en stapje voor stapje moeten gebeuren.

Dat er wat meer mogelijk is, zoals het loslaten van de plachi di dia en zwemmen met maximaal vier personen in de ochtend- en avonduren, heeft te maken met de dalende coronacijfers. Rhuggenaath kondigde een nationale dialoog, Asamblea Nashonal Bibando, aan en noemde specifiek de toeristische sector als een van de doelgroepen waarmee de regering in gesprek gaat om te bepalen hoe en wanneer het eiland verder open kan.

Maar wat de Curaçao Hospitality & Tourism Association (Chata) betreft gaat het allemaal niet snel genoeg. ,,We zijn opnieuw teleurgesteld”, zegt Chata-directeur Maria Seferina-Rojas.

,,Toeristen kunnen leven met een avondklok en een PCR-test. Maar nu kun je nog steeds niet naar het strand of een privétour maken met een boot of bus. Dat is echt dodelijk voor het toerisme.” Volgens de Chata-directeur staan de sector en de economie van het eiland op omvallen. ,,We moeten er alles aan doen om het zomerseizoen te redden!”

Chata houdt er rekening mee dat Nederlanders vanaf 15 mei weer op vakantie naar Curaçao mogen en zich voor die reis kunnen verzekeren. Dat is nu niet mogelijk, met de code oranje voor alle landen in de wereld die het kabinet-Rutte heeft uitgeroepen tot en met 15 mei.

Het daaraan gekoppelde en ‘zeer dringende’ reisadvies aan Nederlanders luidt om alleen voor ‘strikt noodzakelijke reizen’ naar het buitenland te gaan. Naar verwachting wordt morgen in de persconferentie van het Nederlandse kabinet de nieuwe landencodelijst bekendgemaakt. ,,Wij verwachten dat Curaçao code geel krijgt”, zegt Seferina-Rojas.

Maar als Nederlanders weer mogen reizen, moet het eiland wel wat te bieden hebben. Chata vreest dat onder de huidige omstandigheden veel potentiële bezoekers voor een andere bestemming zullen kiezen.

Alleen al vanwege de drie coronatesten die tijdens een vakantie moeten worden afgenomen: de PCR-test maximaal 72 uur voor vertrek vanuit Amsterdam, de antigeentest op de derde dag van aankomst op Curaçao en dan weer de PCR-test om terug te kunnen keren naar Nederland. Wat Chata betreft wordt de lokale antigeentest zo snel mogelijk afgeschaft.

,,Die is niet te verkopen aan toeristen”, zegt Seferina-Rojas. ,,Die kiezen dan liever voor een bestemming met twee of minder testen, maar zeker niet drie.”

De Chata-directeur zegt, samen met de partners in de sector, ‘constant in overleg’ te zijn met het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en ‘regelmatig’ met het crisisteam, epidemioloog Gerstenbluth en premier Rhuggenaath. ,,Wij begrijpen dat je niet alle maatregelen tegelijkertijd helemaal kunt loslaten, maar in onze ogen moet er een veilige verdere versoepeling mogelijk zijn.”

Bron: Antilliaans Dagblad

2 reacties

  1. Er mag nu van 4:30 tot 9:00 uur en van 16:30 tot 18:30 worden gezwommen. Houden zo voor de openbare stranden. Dit voorkomt de hele families van jong tot oud – waarvan een groot deel niet zwemt – weer met BBQ’s en ‘boom-boxen’ hun omgeving vervuilen. Letterlijk maar ook door geluid.

    Ondanks dat er op diverse grote borden bij onder andere de Caracasbaai staat dat BBQ’s en radio’s (vaak met versterker en luidruchtige aggregaat) verboden zijn, soort de YdK zich hier niet aan. Ze zijn toch alleen op de wereld. Dat anderen rustig willen zwemmen en op het strand zitten interesseert ze niet. Ikke, Ikke en de rest kan Stikke.
    Deze mentaliteit is er ook de oorzaak van dat wij door de verkiezingen een ‘super spreiding event’ cadeau hebben gekregen. Hierdoor zijn we maanden terug gegooid en zitten nu pas op het niveau van eind april. Het heeft de gemeenschap – dus indirect ook de feestvierders en alle anderen die zich wel aan de Corona maatregelen hielden– tientallen miljoenen gekost!

    Het ging al zo ‘lekker’ hier, vooral na het volledig sluiten van de raffinaderij. Jammer dat niet alleen de politici maar ook een deel van de ‘miserabelen’ het eiland verder naar de kloten helpen.

  2. Je mag alleen beperkt zwemmen in zee…. ???
    Corona verspreid niet in water. Nooit aangetoond.
    De kans dat je buiten corona oploopt is al extreem laag. 0.1% zegt een Iers onderzoek onder 232.000 gevallen.
    Met zon veel wind (ventilatie) nog veel lager.
    Nederlandse viroloog Louis Kroes (LUMC): coronabesmettingen buiten zijn ‘zeldzaam’ en vanuit epidemiologisch oogpunt zelfs ‘irrelevant’.
    “Virusoverdracht gebeurt door ragfijne druppeltjes”, legt Kroes uit. “Die zijn een tiende van een millimeter groot en heel kwetsbaar voor de meest geringe luchtstroming, zoals wind.”
    Met vochtige lucht buiten vallen ze ook sneller naar beneden.
    “Als mensen dan ook nog anderhalve meter afstand houden, is het eigenlijk godsonmogelijk om het virus buiten te verspreiden.”
    Op algemene plekken niet mogen zwemmen in de zee en dat met toeristen die PCR vrij het eiland opkomen…. waar zijn we nou mee bezig. ??

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties