29 C
Willemstad
• donderdag 20 januari 2022 14:02

Laatste reacties

- Advertentie -

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

- Advertentie -
Foto Antilliaans Dagblad

Willemstad – De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt vergoed.

Dit bevestigt algemeen directeur Henk Kamsteeg van de Stichting Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis Dr. David Ricardo Capriles, zoals de kliniek voluit heet, tegenover het Antilliaans Dagblad. Meer details kan de directie op dit moment nog niet geven.

Omdat de tarieven al lang te laag zijn en het zorgbudget dat van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) wordt ontvangen ontoereikend is, bouwt deze zorginstelling almaar schulden op. Er moeten prioriteiten worden gesteld, waarbij belastingen en premies als laatste of zelfs helemaal niet worden voldaan.
Dat leidde vorige maand tot beslaglegging door de Ontvanger, waardoor de uitbetaling van de personeelssalarissen in de knel kwam. Er volgde een korte werkonderbreking en na onderzoek door het Belasting Accountantsbureau (BAB) werd het beslag opgeheven en konden de werknemers alsnog – verlaat – hun salaris krijgen.

Op verzoek van de Ontvanger is met BAB afgesproken dat er een zogeheten invorderingsonderzoek wordt gedaan. Op basis van dit onderzoek zal er een gesprek plaatsvinden tussen Capriles en de Ontvanger. ,,Dit onderzoek moet aantonen dat een dergelijk beslag nooit meer mag plaatsvinden”, zegt Kamsteeg in gesprek met Caribisch Netwerk.

- Advertentie -

De Capriles Kliniek gaat nu haar gelijk proberen te halen in de rechtszaal, met als doel dat de overheid de tarieven en de tariefstructuur aanpast. Op deze manier wil de leiding het voortbestaan van de kliniek veiligstellen, zegt Kamsteeg.

Capriles verkeert in slechte financiële omstandigheden en kan niet de vereiste optimale zorg leveren. Zo beschrijft de directeur de situatie in het Algemeen Psychiatrisch Ziekenhuis van Curaçao. Er zijn enkele groepen die niet voldoende zorg krijgen en ook zijn er wachtlijsten.

In 2000 werd de Capriles Kliniek zelfstandig, nadat het daarvoor een overheidsinstantie was. De bestaande tarieven werden overgenomen. Na 2010 was bij herhaling de boodschap dat dit zo niet langer kon en dat de tarieven moesten worden aangepast. Ondertussen zijn er diverse rapporten geschreven die aangeven dat de tarieven omhoog moeten en dat een nieuwe tariefstructuur nodig is, inclusief de tarieven voor nieuwe dienstverlening. Maar aangezien er uiteindelijk niets aan de tarieven is gedaan, stegen geleidelijk de schulden van de kliniek.

‘Geestelijke gezondheidszorg aan zijden draadje’, kopt Caribisch Netwerk. Hoe groot is het gevaar? is de vraag. ,,Ik denk dat wij zo’n grote rol spelen in de gemeenschap, dat de Capriles Kliniek altijd wel zal blijven bestaan. Maar het is een zeer moeilijke zaak.” De zorg voor kinderen en jeugd lijdt volgens de directeur het meest onder de slechte financiën. ,,Verder is het uitblijven van de hulp bij onzichtbare nood ook een reden voor bezorgdheid.”

Deze krant berichtte al meerdere keren over de noodkreet vanuit de Stichting Federatie Zorginstellingen, maar ook van de diverse individuele leden. Ook dat enkele zorginstellingen juridische stappen overwegen. Nu is het zover dat Capriles geen andere uitweg meer ziet.

‘In vroeg stadium hulp bieden’

,,Het is onze wens om de ambulante dienstverlening uit te breiden, thuiszorg te leveren, om opname te voorkomen en in een vroeg stadium hulp te bieden.” Maar dat lukt nu niet, zegt Kamsteeg tegenover de mediapartner, omdat de kliniek momenteel niet genoeg medewerkers beschikbaar heeft om het werk te doen.

De Capriles Kliniek levert geestelijke gezondheidszorg, vanaf iemands geboorte tot het einde. Kinderen worden behandeld bij ‘Yuda bo Yu’ (Help je Kind), psychiatrische hulpverlening voor kinderen en jongeren. De kliniek biedt ook ambulante hulp. Er is een polikliniek die bezocht kan worden voor consulten en behandelingen. De afdeling PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis) in het Curaçao Medical Center (CMC) valt ook onder de Capriles Kliniek. PAAZ levert specialistische zorg met psychologen en psychiaters in dienst van Capriles.

Verder valt onder de Caprileskliniek ook de Fundashon Sonrisa (Stichting Glimlach), beschermd wonen voor chronische psychiatrische patiënten. Het is bedoeld voor mensen die een hoge mate van zelfstandigheid hebben. Het doel is dat zij zoveel mogelijk in de samenleving kunnen integreren. En sinds vorig jaar valt de Fundashon pa Maneho di Adikshon (Stichting voor Verslavingszorg FMA) eveneens onder de Capriles Kliniek.
Wat betreft personeel kampt de Capriles Kliniek met een tekort aan capabel personeel.

Er is onder andere een schaarste aan sociaalpsychiatrisch verpleegkundigen, SPV’ers. Kamsteeg tegen verslaggever Dulce Koopman: ,,Momenteel zetten we verpleegkundigen in met een beetje ‘bagage’ in hun vorming, op het gebied van de psychiatrie. En dat geldt ook voor andere specialistische functies.”

Wat betreft de psychiaters zijn er onvoldoende Curaçaose professionals onder hen. ,,We zijn afhankelijk van personeel uit Nederland en Latijns-Amerika.” Maar dat is niet makkelijk. Kamsteeg legt uit dat de Nederlandse psychiaters andere (lees: hogere) salarissen gewend zijn vergeleken met die op Curaçao.

Dit geeft minder problemen bij de Latijns-Amerikaanse psychiaters, waarvan volgens hem gezegd moet worden dat ze een goed niveau hebben. ,,Maar het is niet makkelijk om hen naar Curaçao te halen, vanwege de bestaande regels. Vorige week is er wel weer een vergunning verkregen voor een Venezolaanse psychiater.”

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

2 reacties

 1. Sorry maar een onzin reactie van jou @EClapas.
  Je gaat volledig voorbij aan het feit dat veel mensen in psychische nood zitten en hulp nodig hebben en die momenteel niet krijgen, simply omdat er een enorm tekort aan psychiaters en ook psychologen us.
  Er zijn wachtlijsten voor kinderen die niet geholpen kunnen worden.
  Verder zijn er 5 NL psychiaters de afgelopen 2 jaar gekomen waar het land blij mee mag zijn.
  Anders was het hek helemaal van de dan geweest, voor al met de pandemie is het aantal kwetsbare mensen enorm toegenomen.
  Ik onderschrijf jouw onzin nu niet.
  Vaak moet ik om jou lachen maar deze keer niet (zal jou wat uitmaken hoor ik je denken)
  Maar goed wilde het ff kwijt.
  Overigens is een van de psychiaters een studiegenoot van mijn broer dus vandaar dat ik enigszins op de hoogte ben.

 2. Moet eerst niet een onderzoek worden gedaan om te kijken of alle kosten wel noodzakelijk zijn? Het is zo dat voor psychiaters een client nooit uitbehandeld is en een psychiater leert dat niemand 100% is.

  Zo kunnen we zien dat in Nederland een docuserie is gemaakt over twee verslaggevers die een tijdje meelopen in een psychiatrische inrichting. De verslaggevers begonnen vol animo aan de serie en nu blijkt dat één van hen is opgenomen.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NRC | Aangifte van verkrachting tegen Ali B, Borsato beschuldigd van handtastelijkheden bij minderjarigen The Voice of Holland

Bart Hinke, Tan Tunali In de uitzending van BNNVARA-programma BOOS vertellen anonieme vrouwen over traumatische ervaringen met rapper Ali B. Producent John de Mol wist al sinds 2019...

NTR | Vier jaar na Bestuursakkoord Bonaire en Den Haag: ‘weinig vooruitgang, want ambtenaren frustreren elkaar’

Marit Severijnse KRALENDIJK – Vier jaar geleden tekende de bijzondere gemeente Bonaire een Bestuursakkoord met politiek Den Haag. Welzijn en welvaart werd er beloofd. Maar er is weinig...

DH | Update: Kingdom government meeting postponed

THE HAGUE--The Kingdom Council of Ministers meeting originally planned for this Friday, January 21, has been postponed by two weeks or more. No official reason was provided by...

Linda | Balen voor vakantiegangers: Curaçao verlengt coronamaatregelen

Coronavirus | Marloes van Wijnen Aan het genieten van de Caribische zon of vertrek je juist binnenkort naar Curaçao? Dan baal je waarschijnlijk flink van het besluit van...

PZC | Ambachtse verdachte (32) van doodsteken Lorenzo vluchtte naar Curaçao en wacht nu op uitlevering

Folkert Van Der Krol De 32-jarige man uit Hendrik-Ido-Ambacht die wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke steekpartij in Rotterdam-West blijkt vorige week te zijn gevlucht naar Curaçao....

NTR | Opkrabbelende horeca en hotels op Curaçao kampen met groot personeelstekort

Nelly Rosa WILLEMSTAD – Het personeelstekort in de horeca- en hotelsector op Curaçao loopt snel op. Van alle beschikbare vacatures op het eiland, is 80 procent daaraan gerelateerd....
- Advertentie -
- Advertentie -