26 C
Willemstad
• zaterdag 22 januari 2022 23:15

Laatste reacties

- Advertentie -

Antilliaans Dagblad | CRU sluit deuren

- Advertentie -
‘Afvloeiingsregeling of ontslag via SOAW’, toch nog hoop op deal met Corc

Willemstad – Curaçao Refinery Utilities (CRU) sluit eind september definitief de deuren. Alle vaste krachten is een afvloeiingsregeling aangeboden. Voor de medewerkers die daarmee niet akkoord gaan wordt een ontslagvergunning aangevraagd via het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW).

Dat is het CRU-personeel gisteren meegedeeld via een interne memo, ondertekend door Marcelino de Lannoy, directeur van Refineria di Kòrsou (RdK). CRU is dochtermaatschappij van overheids-nv RdK, de eigenaar van de installaties en terreinen van de raffinaderij. De hoop is nog altijd dat voor eind september een nieuwe exploitant is gevonden die de medewerkers een baan aanbiedt. Maar voor CRU valt onherroepelijk het doek.

In geval er toch geen deal komt met Corc, zal ‘RdK haar verantwoordelijkheid blijven nemen om een andere exploitant te zoeken’. ,,Maar dat neemt niet weg dat CRU de deuren zal sluiten na 30 september 2021”, schrijft De Lannoy in de memo aan het personeel van CRU.

Alleen al aan personeelskosten zal zo’n 3,3 miljoen gulden per maand worden bespaard. Van de ruim 900 Isla-medewerkers die CRU eind 2019 overnam, zouden er nog zo’n 540 op de payroll staan. Uit de interne memo blijkt dat medewerkers die akkoord gaan met het beëindigen van hun arbeidsovereenkomst op 30 september, ter compensatie twee maanden salaris extra ontvangen, inclusief cessantia.

- Advertentie -

Maar wie uiterlijk 28 juli geen handtekening heeft gezet onder het contract, ontvangt ‘alleen wat de wet voorschrijft en dat is maximaal twee weken salaris’. Voor deze groep zal CRU een ontslagvergunning aanvragen bij het ministerie van SOAW.

In een persbericht benadrukt CRU dat er geen andere optie was dan de werkzaamheden van de nv te stoppen. De RdK-dochter draait al meer dan achttien maanden met dieprode cijfers. Het is niet langer verantwoord de enorme verliezen te financieren, dat is in strijd met bestaande regels en wetten.

Bovendien is er nog ‘geen zicht op een exploitant die het personeel overneemt’. Met andere woorden: ,,CRU moet met haar activiteiten stoppen, omdat er geen inkomsten zijn om de uitgaven te dekken.”

RdK zegt er alles aan te doen om toch voor eind september een overeenkomst te kunnen tekenen met het lokale private bedrijf Corc (Curaçao Oil Refinery Complex). Maar zowel in de interne memo als in het persbericht schemert door dat het bepaald niet vlot loopt met de onderhandelingen.

,,De overdracht van de raffinaderij en de olieterminal is gebonden aan bepaalde voorwaarden. Daaraan heeft Corc tot nu toe niet voldaan.” Dan gaat het er bijvoorbeeld om dat niet kan worden aangetoond dat er voldoende fondsen zijn om de raffinaderij op te starten.

In een voice-bericht legt De Lannoy uit dat Corc zelf geen geld en olie bezit en daarvoor afhankelijk is van bondgenoten. ,,Daar wringt de schoen. Daarnaast moeten een milieuvergunning en andere vergunningen worden afgegeven. Allemaal zaken die nog niet zijn afgerond.”

Eindeloos rustig afwachten tot alles in orde is, is geen optie. De Lannoy: ,,Van alle partijen en entiteiten die hierbij zijn betrokken is RdK de enige die moet bloeden. We betalen maandelijks miljoenen om de installaties te onderhouden en aan personeel. Corc voldoet niet aan de voorwaarden, maar het kost ze niets.”

Ondertussen blijft het van de kant van Corc verontrustend stil. Beide directeuren, Javier Hernandez en Manoel ‘Lito’ De Silva De Freitas, laten al maanden weinig of niets van zich horen.

Corc bv werd in september 2020 speciaal opgericht voor de exploitatie van de raffinaderij op Curaçao en heeft volgens het handelsregister van de Kamer van Koophandel als bedrijfsdoelstelling ‘aardolieraffinaderij, handelsonderneming, laad-, los- en overslagbedrijf’.

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

4 reacties

  1. 3,3 mln besparing op personeelskosten voor een bedrijfstak zonder toekomst is in ieder geval een mooie besparing

  2. Ze hadden meteen bankgaranties van CORC moeten eisen, maar ja …..
    Al die tijd zijn dus onnodige kosten gemaakt, laat deze nu maar vergoed worden door de verantwoordelijke managers, werkgroepleden en politici!!

  3. Die verrotte en verroeste RdK cq CRU gaat eindelijk dicht en dat heeft een Gods vermogen gekost door wanbeleid van een paar figuren waaronder de zakken vullers uit en in de bonden zitten/hangen/slapen. De buitelandse werknemers krijgen een appel en een ei als salaris mee naar huis, de luiaards op leeftijd YDK worden nog effe verwend met een goeie afkoop som, terwijl zij al een jaar bij een ander bedrijf zwart aan het werk zijn op ons kent ons en F&F manieren. over twee jaar ligt curacrim geheel op zijn rug en is Nederland verplicht de puinhoop geheel over te nemen en uit de zorgen te halen, ben al benadert door Knops om hem te helpen bij de weder opbouw van de drie crim eilanden. Wat zal Gerrit de Raaf en Co het slecht gaan krijgen op de ravenstijn boot?.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

NOS | Medewerksters Talpa in paginagrote advertentie: ‘John, het ligt niet aan de vrouwen’

BOOS over The Voice "Beste John, het ligt niet aan de vrouwen." Zo reageren Talpa-medewerksters met een paginagrote advertentie in het AD op uitspraken van John de Mol....

Democracy now! | Friday, January 21, 2022

Democracy Now! is a national, daily, independent, award-winning news program hosted by journalists Amy Goodman and Juan Gonzalez. Democracy Now!’s War and Peace Report provides our audience with...

Extra | Journaal 21 januari 2022

Elke werkdag het laatste nieuws van Extra, nu ook in het Nederlands. Bron: Extra

PBC | Bestuurder na ongeluk gered door omstanders

Persbureau Curacao Benauwde momenten voor de bestuurder van een auto op de Weg naar Westpunt bij Duzu. Die raakte betrokken bij een ongeluk en sloeg gedeeltelijk over de...

PBC | Eind februari binding proposals voor overname raffinaderij

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Rdk heeft een aantal bedrijven gevraagd voor het einde van februari een binding proposal in te sturen voor de exploitatie van de Isla en...

PBC | CMC luidt de noodklok om IC-capaciteit

Persbureau Curacao WILLEMSTAD – Het ziekenhuis op Curaçao (CMC) luidt de noodklok. Alle zestien IC-bedden zijn bezet met coronapatiënten, terwijl er nu zeventien mensen intensieve zorg nodig hebben....
- Advertentie -
- Advertentie -