26 C
Willemstad
• vrijdag 21 januari 2022 10:16

Laatste reacties

- Advertentie -

AD | ABN Amro Bank sluit MeesPierson

- Advertentie -
Meespierson, de vermogensbeheerder met veel gokklanten verlaat Curacao na 62 jaar

Willemstad/Amsterdam – MeesPierson Curaçao op Berg Arrarat stopt later dit jaar. Moedermaatschappij ABN Amro Bank nv in Amsterdam heeft bekendgemaakt haar activiteiten op Curaçao te beëindigen en de vestiging van MeesPierson eind 2013 te sluiten.

Dat is bijna 62 jaar nadat de bank zich op 18 februari 1952 vestigde in Willemstad, en kort daarna jarenlang als Pierson Heldring & Pierson bancaire diensten aanbood. MeesPierson op Curaçao telt momenteel 43 medewerkers. Voor hen is er een sociaal plan, aldus de persvoorlichting van het hoofdkantoor.

In april dit jaar al maakte MeesPierson bekend dat de organisatie moest krimpen. Toen was er ontslag voor zes medewerkers. Maar er waren geen indicaties voor spoedige volledige sluiting. ABN Amro is in handen van de Nederlandse staat, nadat het bankbedrijf enige jaren terug gered moest worden.

De bank wordt geleid door Gerrit Zalm, voormalig minister van Financiën van Nederland. ,,Het is de strategie van ABN Amro Private Banking om een toonaangevende Europese private bank te zijn met groeiambitie in Azië. De activiteiten op Curaçao passen niet langer bij deze strategie”, zo bericht de bank in een persbericht afkomstig van de hoofdvestiging in Amsterdam.

- Advertentie -

,,Daarnaast zijn de schaalgrootte en groeimogelijkheden van MeesPierson op Curaçao voor ABN Amro te beperkt.”

De afdeling Investor Relations meldt nog wel dat ‘private banking klanten de mogelijkheid wordt geboden om elders bij ABN Amro te blijven bankieren’. Volgens het persbureau ANP telt de bank op Curaçao circa 1.100 spaarders. Als ze niet met ABN Amro willen ‘meeverhuizen’, dan zullen zij moeten overstappen op een van de lokale banken.

Volgens een woordvoerster zijn de meeste klanten van ABN Amro op het eiland voornamelijk ‘echte Curaçaoënaars’. Het aantal Europees Nederlandse spaarders, die bijvoorbeeld een tweede huis hebben op Curaçao, zou beperkt zijn. Zo bericht ANP. Op de website brengt MeesPierson overigens wel de fiscaal gunstige penshonado-regeling onder de aandacht.

Het is niet de eerste keer dat ABN Amro Curaçao en de andere eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen en Aruba de rug toekeert. Aanvankelijk was ABN Amro ook al in 2005 vertrokken uit de Antillen (het hoofdkantoor was toen gevestigd waar nu de Royal Bank of Canada (RBC) op Rooi Catootje zit), maar kreeg in 2008 opnieuw een kantoor op Curaçao – MeesPierson – in bezit na de fusie met Fortis.

In april dit jaar verklaarde Victor den Hoedt, directeur en country executive van de Curaçaose vestiging van MeesPierson, dat een onderdeel is van ABN Amro Nederland, tegenover het Antilliaans Dagblad dat de bank op Curaçao de operationele kosten moest drukken en daarom een aantal medewerkers gedwongen ontslag had moeten aanzeggen.

,,In verband met aanhoudende uitdagende marktomstandigheden heeft MeesPierson bekendgemaakt helaas afscheid te moeten nemen van een aantal van haar medewerkers. Het gaat om zes van de in totaal 48 medewerkers op Curaçao”, aldus Den Hoedt. Het betrof toen personeel met een administratieve functie.

Maar klanten konden, zo luidde het drie maanden geleden nog, ‘blijven rekenen op de deskundige advisering en vertrouwde dienstverlening zoals zij van MeesPierson gewend zijn’. Dit zei Den Hoedt. De overige directeuren zijn Harrie Geerings en Edward Pietersz. MeesPierson Curaçao heeft van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) zowel een vergunning om internationaal als om lokaal te bankieren.

De bank is vrijgesteld van de publicatieplicht, zoals die wel al jaren voor de overige lokale commerciële banken geldt, dus het publiek heeft al die tijd geen informatie gehad omtrent de prestaties en resultaten van de lokale vestiging. MeesPierson op Curaçao telt diverse vennootschappen, zo blijkt uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel. ABN Amro is naar eigen zeggen, zo bericht het ANP, de laatste Nederlandse grootbank op Curaçao.

Eerder bouwden ook Rabobank en ING af en vorig jaar kondigde Van Lanschot Bankiers aan na decennia de lokale vestiging te sluiten. Voor meer informatie over MeesPierson Curaçao zie ook de website: www.meespierson.an

Bron: Antilliaans Dagblad

- Advertentie -

Artikel delen

2 reacties

  1. @Cerebellum a.k.a. @Pel, @Toeske, @Kameleon, @Saamoerai @de rest, ook jij post enkele dagen niets meer.

    Commentpolis

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -

Zoeken

- Advertentie -

DH | Grisha to investigate who signed for dossier withheld from MPs

~ Lawrence requests, receives documents, to meet PJIA ~ PHILIPSBURG--President of Parliament Grisha Heyliger-Marten will be conducting an investigation to determine who signed to receive the dossier of...

Ingezonden | Bubali-gate en de rookgordijnen van DOW en de Minister van Volksgezondheid Dangui Oduber

Uw ingezonden brief in de Knipselkrant Curacao? Stuur uw brief voor 21:00 uur naar emailadres INGEZONDEN. Wij publiceren uw brief zonder deze in te korten. De redactie...

AntilliaansDagblad | Protest Colegio Arubano gaat door

Oranjestad - De rector van Colegio Arubano is om ‘gegronde reden’ geschorst. Meer details wil de Stichting Voortgezet Onderwijs Aruba (SVOA) op dit moment niet geven. Het...

AntilliaansDagblad | Twaalfde editie Bon Doet

Kralendijk - Het Bon Doet-team organiseert in samenwerking met het Oranje Fonds de twaalfde editie van Bon Doet, het grootste vrijwilligersevenement op Bonaire, op 11 en 12...

AntilliaansDagblad | Werk aan de winkel bij Kura Hulanda0

Willemstad - Na de overname van Kura Hulanda door de speciaal hiervoor opgerichte BMG Asset Management bv is er veel werk aan de winkel bij dit voormalige...

AntilliaansDagblad | Nu personeelstekort in horeca

Negenduizend banen verloren gegaan; angst voor terugkeer in toeristenbranche Willemstad - Het personeelstekort in de horeca- en hotelsector op Curaçao loopt snel op. Van alle beschikbare vacatures op...
- Advertentie -
- Advertentie -