31 C
Willemstad
• woensdag 12 juni 2024

DH | Multi-million-dollar St. Maarten Crime Fund lacks financial administration and policy plan

PHILIPSBURG--“There has been no indication of any activities on this measure.” This statement pertains to the restructuring of the Crime Fund St. Maarten as mentioned in the...

AntilliaansDagblad | Links wint op Bonaire

Van Huffelen krijgt veel voorkeursstemmen in CN; hogere opkomst dan in 2019 Kralendijk - GroenLinks-PvdA heeft op Bonaire overtuigend gewonnen. Van de 1.784 geldig uitgebrachte stemmen kreeg de...

AntilliaansDagblad | Afgifte watersportvergunningen stilgelegd

Oranjestad - Aanvragen voor een nieuwe watersportvergunning worden tot nader order niet in behandeling genomen. Vanaf 1 januari 2025 moeten alle commerciële vaartuigen een ‘propeller guard’ aan...

AntilliaansDagblad | Line-up CNSJF 2024 compleet

Willemstad - De organisatie van het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) heeft gisteravond ‘met groot genoegen en trots’ de laatste namen bekendgemaakt voor de aankomende 2024-editie. Op...

AntilliaansDagblad | PVV levert staatssecretaris

Eind juni beëdiging kabinet-Schoof door koning Willemstad - De kans lijkt groot dat de zes eilanden van het Caribisch deel van het Koninkrijk te maken krijgen met een...

AntilliaansDagblad | Apart Ipko democratisch deficit

Gehele revisie Statuut ‘niet opportuun’ Willemstad - In de afsprakenlijst van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) staat dat de mogelijkheden onderzocht moeten worden om een apart Ipko of andersoortige...
- Advertisement -spot_img

NDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

HomeMediaAlgemeen nieuwsNDH | BNNVARA-programma over salarissen veroorzaakt rumoer op Curaçao

Op Curaçao is commotie ontstaan over het salaris van de directeur van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) na een uitzending van het Nederlandse tv-programma Wat Verdien Je van BNNVARA. Volgens CBCS is er echter sprake van “onjuiste informatie”.

In het programma werden woensdag quizvragen gesteld over salarissen van mensen die werken in het openbaar bestuur. Daarbij werd gesproken over het salaris van de directeur van De Nederlandsche Bank (DNB), maar ook over het salaris van directeur Richard Doornbosch van de CBCS.

Volgens het programma verdient Doornbosch 460.000 euro per jaar, daarmee verdient hij meer dan DNB-directeur Klaas Knot.

De bank laat in een persbericht weten “dat het salaris van haar Raad van Bestuur ruim ligt onder dat van de directie van De Nederlandsche Bank”. Ze gaan de makers van Wat Verdien Je hierover schriftelijk informeren en er op wijzen “dat zij incorrecte informatie hebben verschaft, die onnodig heeft geleid tot consternatie binnen de Curaçaose gemeenschap”. Wat de directeur wel verdient, wordt vanwege privacyregels niet bekendgemaakt.

Verontwaardiging

Op het eiland werd direct schande gesproken over het vermeende hoge salaris van Doornbosch, een Nederlandse monetair econoom die werkte bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington voordat hij vorig jaar directeur van de CBCS werd. In lokale nieuwsprogramma’s werd de vraag gesteld hoe het kan dat ambtenaren geen vakantiegeld krijgen, maar een bankdirecteur wel zo’n hoog salaris.

Ook werd afgevraagd waarom er geen Antilliaanse econoom geschikt is bevonden voor de functie en in de media werd gesteld dat Doornbosch een veel hoger salaris krijgt dan zijn voorganger, de Curaçaoënaar Emsley Tromp, die 26 jaar de bank leidde.

Bron: Noord Hollands Dagblad

36 reacties

 1. “20 jaar wanbeleid verandert de Nederlandse topman ook niet overnight. ”
  waaruit blijkt dat het hier om een topman gaat? Nergens uit zijn cv blijkt dat hij ervaring heeft in de financiele sector zelf. Een echte topman had de situatie ook beter ingeschat en niet dit top salaris geaccepteerd

 2. @ John bash,
  Ik weet niet of de tip en informatie geplaatst is bij BNN VARA door de minister. Maar dat de verontwaardiging gebruikt gaat worden om Doornbos te lozen en op die manier alsnog iemand op die plek te krijgen die de bidding gaat doen van de sponsors is niet onwaarschijnlijk.

 3. Lees net dat Pik P de COHO coördinatie heeft overgedragen aan Silvania.
  Ik denk dat dit zijn pet te boven gaat, en secondante van Rijn zal het al ook niet snappen. Ze snapt wel hoe ze haar vest en broekzak moet vullen maar daar houdt het mee op.

 4. 20 jaar wanbeleid verandert de Nederlandse topman ook niet overnight. Temeer daar hij geen medewerking zal krijgen van de bestaande crew. Integendeel, de man bevindt zich in een wespennest. Inclusief de tegenwerkende politiek. Conflict(s) of interest!

  Een tijdje geleden was Tromp door ingezonden artikelen nog druk bezig om zijn beleid goed te praten. Ik hoor hem nu niet meer. Ik las dat CBCS/Justitie nog niet klaar met hem is/zijn.

 5. Zomaar een gedachtegang. BNNVARA heeft zich voor het karretje laten spannen van onze zgn minister Silvania, die al een tijdje bezig is om in de CBSC zijn eigen vriendjes/geldschieters te plaatsen. Tot nog toe had dit geen succes, dus dan maar de via de buitenlandroute proberen onrust te zaaien. Zie de centen kwestie en rvc. Let maar op. Binnen niet al te lange tijd komt Silvania met een statement dat de CBSC directeur Doornbosch moet vertrekken en hij al een opvolger klaar heeft staan. Een baliemedewerker/ster van een lokale bank, die namens de vrienden en of geldschiers de opdrachten uitvoert.

 6. @Brian zegt: “Ook werd afgevraagd waarom er geen Antilliaanse econoom geschikt is bevonden voor de functie.
  Inderdaad waarom geen Ys, Ralph Palm, Philip Martis, ( vergeet romero niet)

  Waarom is leila of jardim geen president geworden? O allebei door de politiek geplaatst. Een vanwege bewezen diensten.
  Allebei interim ceo ggeweest. Jardim heeft de nodige bagage, maar is inmiddels door tig jaar public money funded overheidscarriere en overheidsintriges net zo “rot” als ersilia delannooy.

  Op zich ben ik blij met een “buitenstaander”. Maar geen geheimzinnigheden meer meneer doornbosch.

  We hebben na 20+ jaar gestapo beleid en geheimzinnigheid over salarissen genoeg meegemaakt!

  Het wordt tijd dat de stromende kraan bij de cbcs loodgieter gerepareerd wordt!

 7. Ook werd afgevraagd waarom er geen Antilliaanse econoom geschikt is bevonden voor de functie.

  Inderdaad waarom geen Ys, Ralph Palm, Philip Martis.

 8. “Ook werd afgevraagd waarom er geen Antilliaanse econoom geschikt is bevonden voor de functie ”
  ok dus als er een Antilliaans econoom gevonden was voor de functie dan was het salaris opeens geen probleem meer?!

 9. een betere “leermeester” dan de Nederlandse heeft men niet gehad.

  Maar men neemt inderdaad wel heel selectief dingen over.

  CBCS is een overheidsinstelling dus alle salarissen dienen in het openbaar te zijn!

 10. ….”@Knoek koe, eens maar vergeet niet
  een betere “leermeester” dan de Nederlandse heeft men niet gehad”…

  Ja, misschien heb je een punt!
  Jammer dat ze alleen zaken selectief overnemen!

  Nederland zorgt tenminste goed voor haar plebs en paupers!

  De bestuurslui hier laten hun “plebs” en pauvervolk met alle gemak verrekken!

  Dat moet nl altijd op”knopsen”.
  Denk je echt dat Pisas de helft of een kwart van zijn overbetaalde lauwerenbaan aan de armen geeft?

  Net als idi amin en papa en baby doc zal hij het allemaal voorzichzelf gebruiken.

  Een neger aan het stuur maakt de gewone burger zuur, is een gezegde in zuid afrika,helaas blijkt de praktijk op curaçao niet het tegendeel te bewijzen!

 11. @William, en nu trekken Pisas,Blooper en lamoney, en achter de schermen “chong” aan de poken van de flipperkast!
  Knops moet hem alleen wel steeds bijvullen!

  In dit geval moeten we misschien wel denken aan onderontwikkeld oeka boeka inboorlingen gedrag, als je deze haragans ziet besturen lees “plunderen” ?

 12. Het Silicone D(r)ama was all out on this one! Banco Central is haar pet project (zgn. waarom geen landskind op deze positie).
  Voor haar rel-/roddelzender en communicatieappraat voor Bolo Cooper is het nog niet duidelijk te krijgen: Knops wordt nog steeds vermeld als “S.G.” (secretaris-generaal) en directeur Doornbosch wordt Dornbosshh (oid).
  Failed schooling, I guess.

 13. ….”En dat voor zo’n uitermate belangrijk financieel instituut. Openheid, transparantie zijn niet gehanteerde begrippen bij CBCS)”….

  @Louis, het instituut dat zelf transparantie, openheid en goed bestuur eist van haar onder toezichtstaande instellingen, verzuimt zelf in alle opzichten!

  En wat de “privacy” van de heer Doornbisch betreft: Het is een bloody shame, dat men dit argument “überhaubt” aanhaalt, meneer doornbosch zou beter moeten weten!!!!!!

  Denkt meneer doorbosch( en de rvc, rvb), soms dat we hier achterlijke domme oeka boeka inboorlingen zijn?

  Hij (en de rvc) voelt waarschijnlijk dondersgoed met zijn uit de kluiten getrokken boerenklompen aan, dat dit kaliber salarissen niet lekker zal vallen!
  En terecht!

  Een eiland waar er geen ruimte is voor een salarisopslag, schoolrenivatie, bonus of vakantiegeld voor leraren.

  Waar het gros van het eiland het met een aov pensioen moet doen, waar 30% onder de armoedegrens woont, is het wel mogelijk om 500.000 euro uit te betalen, plus emolumenten en al wat erbij komt.

  Komen ze met een onnozel flut verhaal, ja ronduit flutsmoes, dat het salaris niet correct is weergegeven in het quiz programma!

  Meneer doornbosch, niet netjes !!!

  Zorg dan verdorie, dat niemand naar dat salaris hoef te gissen en en DOE wat je naar anderen predikt! Transparantie , deugdelijke rapportage, en transparant bestuur!
  Geldt ook voor jardim en leila lasten!

  Top dat dit zo pontifikaal aan de orde is gekomen op tv programma!

  Alles wat het daglicht niet verdragen kan, wordt op deze kiezel onder de noemer “privacy” geschaart!

  En zo gaat het roven, uitbuiten, en het uitdelen van schaamteloze salarissen gewoon door!

  Dat is de reden waarom ttomp geen pottenkijkers duldde in zijn salarisadministratie. Ieder jaar bepaalde hijzelf zijn disproportionele opslag, en die van zijn innercircle! De “lembelansas” van de bank!

 14. Heb net de podcast van Follow the Money gehoord. Oud bestuurder van DSW gaf zijn visie op zijn beleid.
  Het is geweldig dat er nog zulke mensen zijn die hun geld in de in dit geval zorg stoppen.
  Met zulke mensen kun je de wereld aan en verbeteren.
  ‘Chris Oomen’. Hij heeft recent v de Mol het ANP gekocht.
  Echt een aanrader.

 15. CBCS vermeldt naar eigen zeggen uit privacy overwegingen geen salarissen. Dat zal een reden hebben………. De vuile was niet buiten hangen misschien?
  De Nederlandse Bank publiceert die wel voor het topmanagement in hun jaarverslagen.
  2020 Klaas Knot: beloning incl, belaste onkostenvergoeding 2020 € 407.444,= Beloning over 2020 inclusief beloning op termijn ( whatever that may be) € 433.999,=
  ( je moet bij CBCS al blij zijn als zij al ooit een compleet -en niet een “uitgedund” -hoe kom je er op- jaarverslag publiceren. Tijdig kun je ook bij CBCS wel helemaal vergeten. Ze hebben hun zaakjes dus niet voor mekaar. En dat voor zo’n uitermate belangrijk financieel instituut. Openheid, transparantie zijn niet gehanteerde begrippen bij CBCS).

 16. En dan zijn er klein ontvangers, ambtenaren of personeel geplaatst bij overheidsentiteiten, nuttig voor hun steun tijdens de verkiezingen.
  En groot ontvangers, de toppers, de consultants.
  En de extreme, zij die belang hebben bij de wanorde en daar extreem aan verdienen, de grote trust en gok bazen zij die, waarschijnlijk samen met de toppers, alle partijen steunen om zo een continuïteit te creëren. wie gaat er profiteren van de chaos bij de financiële instanties of de rafinaderij? Zijn dat niet de zelfde?
  Dit kan alleen top-down aangepakt worden maar het probleem zit juist in de top.
  En zolang er geld is, het eiland nog niet helemaal leeg is en er geld uit Nederland blijft komen. Zal de top geen verandering willen of dulden.
  Leven de autonomie.

 17. @William Sorry William maar dit is echt een andere Visser. de Visser die ze hier bedoelen is de moeder van Roy imming (meester oplichter)en werkzaam bij CBCS.

 18. Het zijn de politici die aan de fruitautomaat trekken uitbetaald worden de Friends and family. En de jackpot komt al decennia uit Nederland. er is geen politieke wil om hier maar enige verandering in te brengen. Veranderen betekent dat je zelf minder hebt.

 19. @kk: Mike veenboer is de actuarieel analist binnen cbcs die naar buiten als “de actuaris” wordt verkocht. Geen idee waarom cbcs geen echte actuaris in dienst neemt zie ennia en apc.

  Of Mike veenboer als medewerker verantwoordelijk is voor ennia en apc is onduidelijk. Het is wel duidelijk dat hij weinig heeft gedaan om tijdig bij te sturen

 20. Curaçao is al jaren voor velen gewoon een flipperkast, je trekt eraan en het rolt eruit. Voor de rest kan de bevolking verrekken, wat ook gebeurd.
  Wat natuurlijk razend triest is dat de overgrote meerderheid een LVB hebben. En niemand die er iets aan doet, want voor de verkiezingen ga je met de let langs en rolt je stem weer erin.
  Triest niemand verdiend het zo behandeld te worden, puur misbruik maken, al vele decennialang.

 21. Mike Veenenboer? Verdient ook zo’n bedrag?
  Nog nooit van die naam gehoord zelfs.
  Nou waard is ie het in elj geval niet! Met al die Ennia , en APC debacles!

 22. @Kaat! 100% eens!
  Het valt niet meer te verkopen dat we een “premier” hebben, die met 7 security guards rondrijdt, en handjes schuddend en lintjesknippend zijn dag opvult, een soirt dandy koning!
  25K p.m + reiskosten die zo gaan beginnen. Tolk, consultant, 5 familieleden, en een “basic politics & communication” for Dummies personal advisor gaat ook mee!

 23. De salarissen van de “regerings troep” hier, die misschien niet eens basisonderwijs hebben afgerond en flink onder de tafel gegraaid hebben is net zo goed niet proportioneel.

 24. …..”Wat de directeur wel verdient, wordt vanwege privacyregels niet bekendgemaakt”…

  Privacy? Dit lijken wel de tromp en hasselmeijer smoesjes, die ook de 2 ton bonus niet wereldkundig wilden maken vanwege “privacy”!

  Zodra de staat jou betaalt is je salaris geen privacy!

  Men denkt bij de cbcs en het cbcs bestuur echt dat de bevolking net zo stom is als de corrupte boeven die zichzelf elk een ton bonus toebedoelden!

  Hopi smerig, het privacy argument!
  Eerder gekonkel in achtekamertjes dat het daglicht niet verdraagt.

  Schandalig dat er geen fatsoenlijke pensioenregeling is voor de helft van de bevolking, maar een zeer klein deel van de bevolking , alles wegsnoept!, zonder scrupules!

  Kan me ook voorstellen dat men denkt! Kijk die makamba lekker zitten! Als hij het nou goed deed? Giro, bdc, BDO, computerhack, belabberd toezicht!

 25. Commotie is terecht!
  En elk argument dat hier privacy geschonden wordt is een brooje aap verhaal!

  Normaal in landen waar good governance wordt betracht dat er niet gedpeculeerd hoeft te worden over salarissen van CEO van (semi) staatsbedrijven, maar dat die gewoon in de jaarrekening wordt opgenomen! Zoals het hoort!!!

  Idd buitenproportioneel bedrag. Bnp cur 4 miljard versus een bnp nl van 900 miljard!
  Ja dan gaat de vergelijking van salarissen compleet scheef, als de dirdctruren van DNB EN CBCS bijna hetzelfde verdienen.

 26. We hebben het hier niet over de totale kosten van de Raad van bestuur maar over het salaris van de directeur. Iedere vergelijking met Nederland gaat overigens mank. Dat is klein duimpje tegenover Goliat. Als je toch wilt vergelijken is het minimum uurloon voor ons kaboutertje nog te veel.
  Een beetje het verhaal van de muis en de olifant die over de brug lopen en dan zegt de muis tegen de olifant wat stampen we toch kekker.
  We zullen via BNNVARA wel horen hoe het daadwerkelijk zit. Van CBCS kunnen we weinig duidelijkheid verwachten.

 27. @William: Mike Veenboer is actuarieel analist geen volledige actuaris. ben trouwens nog steeds erg benieuwd wie binnen CBCS nu eigenlijk verantwoordelijk is als een bank, verzekeraar of pensioenfonds failliet gaat. Toezicht en verantwoordelijkheid blijven vaag

 28. @eric en wat verdient mike veenboer? Is Mike veenboer als Cbcs actuaris niet verantwoordelijk voor toezicht pensioenfondsen en verzekeraars?

 29. Dit is maar ietsje meer als Mike Veenboer ook van de CBCS en zijn vrouw Karin Visser, die samen deze instelling al jaren aan het uitkleden zijn.
  Zij is de moeder van meester oplichter Roy Imming die we allemaal nog wel kennen van oa de truc met Monumentenzorg.

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Zoeken

Recente reacties