28 C
Willemstad
• woensdag 1 december 2021 09:31

Laatste reacties

- Advertentie -

EW | Wat is The Great Reset?

Fleur Verbeek en Max de Haan | EW magazine

Foto World Economic Forum 2019

Het is een streven voor veel economen en politici: na de coronacrisis zou The Great Reset er moeten komen. Zowel in de Nederlandse als de internationale politiek duikt de term, net als ‘Build Back Better’, steeds vaker op. Wat is het?

1. Waar dook de term voor het eerst op?

The Great Reset is de naam van de 50ste jaarlijkse meeting van het World Economic Forum (WEF) in juni 2020. Het slaat op een voorstel dat werd gepresenteerd door het WEF om de wereldeconomie na de coronapandemie opnieuw duurzaam op te bouwen.

Het voorstel werd gepresenteerd door de Britse prins Charles en WEF-directeur Klaus Schwab onder de titel The Great Reset, Transforming Our World and Building Back Better en verscheen ook in boekvorm. Het belangrijkste doel van The Great Reset is de coronacrisis aangrijpen om belangrijke veranderingen op wereldschaal door te voeren op het gebied van economie, klimaat, gelijkheid, technologie en politiek.

- Advertentie -

Het is overigens niet voor het eerst dat het WEF een grootse spreuk gebruikt als thema voor een bijeenkomst. Zo kwamen eerder Shaping the Post-Crisis World (2009), Rethink, Redesign, Rebuild (2010), The Great Transformation (2012) en Creating a Shared Future in a Fractured World (2018) voorbij.

2. Op welke thema’s heeft The Great Reset betrekking?

De grote herstart gaat om vernieuwing van verscheidene systemen. Het WEF grijpt de coronacrisis naar eigen zeggen aan om te kunnen werken aan veerkrachtige, inclusieve en duurzame economieën. Behalve in de financiële wereld, moeten er ook grote veranderingen worden doorgevoerd in andere systemen zoals de gezondheidszorg, het onderwijs en de energievoorziening en de aanpak van klimaatverandering.

De zeventien Sustainable Development Goals (SDGs) of Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties dienen hiervoor als richtlijn. Deze doelstellingen van de Verenigde Naties zijn in 2015 opgesteld en moeten ervoor zorgen dat de wereld in 2030 vrediger, duurzamer en gelijkwaardiger is. Onder deze doelstellingen vallen onder meer het uitbannen van alle vormen van armoede, einde aan honger en de aanpak van klimaatverandering.

3. Wie refereren aan The Great Reset?

- Advertisement -

Klaus Schwab en prins Charles hebben inmiddels bijval gekregen van een flink rijtje internationale leiders en invloedrijke figuren. De kreet ‘Build Back Better’ –  uit de slogan van het WEF – is inmiddels in de mond genomen door de Britse voormalige premier Tony Blair, klimaatactivist Greta Thunberg, de Franse president Emmanuel Macron, de Clintons, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden van de Verenigde Staten Nancy Pelosi, de Canadese premier Justin Trudeau, de Britse premier Boris Johnson, de Democraat Elizabeth Warren, voormalig president van de Verenigde Staten Barack Obama, de Amerikaanse president Joe Biden, techmiljardair Bill Gates, hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Kristalina Ivanova Georgieva, de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris, de Britse prins Harry, de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, secretaris-generaal van de Verenigd Naties António Guterres, de voorzitter van de Europese Comissie Ursula von der Leyen, de Belgische premier Alexander De Croo en niet te vergeten premier Mark Rutte (VVD).

FVD-lijsttrekker Thierry Baudet deelde dinsdag 26 januari een bericht op Twitter waarin hij zijn verbazing uit over de term ‘Build Back Better’ in een toespraak van premier Rutte tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september vorig jaar. ‘Waar komt die slogan vandaan, waarom gebruiken ze die ineens allemaal?’ schrijft Baudet:

Rutte is overigens niet de enige Nederlandse politicus die ‘Build Back Better’ aanhaalde. Ook minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag (D66), minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD), staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven (D66) en minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen (VVD) gebruikten de term eerder in speeches of beleidsstukken.

Het kabinet kan in ieder geval rekenen op steun van de bestuurlijke elite van Nederland. In een groot onderzoek onder 200 Nederlanders uit deze elite door de Volkskrant blijkt dat een meerderheid van zeven op de tien voorstander is van een herstart. Zoals Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP): ‘We moeten onze crisisbestrijding meteen koppelen aan langetermijndoelen, bijvoorbeeld steunmaatregelen aan duurzaamheid en inclusiviteit. Er komen zeker meer pandemieën, dus we moeten schokbestendiger worden.’

4. Betekent Build Back Better hetzelfde als The Great Reset?

Het is niet duidelijk of alle politici dezelfde politieke inhoudelijke waarde toedichten aan de woorden Build Back Better als Schwab. Het kan simpelweg ook duiden op economisch herstel na de coronacrisis, zoals premier Rutte uitlegde in de Tweede Kamer na een vraag van Henk Krol over zijn uitspraak Build Back Better. Rutte refereerde hierbij niet naar het WEF:

De term Build Back Better bestaat al langer. In 2015, tijdens de derde conferentie van de Verenigde Naties over het verminderen van risico’s van natuurrampen, gebruikte de Japanse premier Shinzo Abe hem ook.  ‘De woorden Build Back Better klinken als een nieuw concept, maar dit is voor het Japanse volk gezond verstand, voortkomend uit onze historische ervaringen bij het herstellen van een ramp en het voorbereiden op de toekomst, en het is een belangrijk onderdeel geworden van de cultuur van Japan,’ zei Abe.


Fleur Verbeek

Fleur Verbeek (1991) werkt sinds oktober 2017 als redacteur bij EW. Ze studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht.

Max de Haan

Max de Haan (1993) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde vakken aan de University of Tehran. Hij is sinds september 2020 redacteur bij EW, waar hij daarvoor een halfjaar stage liep.

Bron: EWmagazine

Naschrift KKC

Bovenstaande foto met namen verduidelijkt:

Foto World Economic Forum 2019

Alles in 1 video uitgelegd: ‘Wij Zijn De 99% – Docu door Tim Gielen’

- Advertisement -

Artikel delen

9 reacties

 1. The great reset is de implosie van het financiële systeem dat zijn fundatie heeft in schuld. Dus meer schuld dan er, met welke logica ook, terug betaald kan worden eindigt altijd in een reset. Geld heeft geen waarde meer.
  Build back better. Is het model dat volgt na de reset.
  In de hoop dat de mensen nog vertrouwen hebben in de zelfde instanties, bedrijven en personen die zelf, on eigenlijke rijk geworden zijn van het falende systeem.

 2. Ook dit word het volk mooi voor gehouden, maar de waarheid waar het echt omgaat zeggen ze je echt niet.
  De 1% van de de wereldbevolking de Elite gaat zichzelf alleen maar rijker maken en het volk tot slaaf maken.
  Ze gaan ons ontdoen van al onze eigendom en we zullen alles kunnen lenen van hun wat we nodig hebben.
  De hele klimaat hoax is ook alleen maar bedoeld om ons nog meer te laten betalen terwijl de aarde op zijn as gekanteld is en daardoor een klimaatverandering teweeg gaat brengen wat inhoud dat we wereldwijd naar een gematigd klimaat zullen gaan, niks negatiefs alleen maar positief. Diegene die de klimaat hoax hebben verzonnen om er zelf beter van te worden, beschikken zelf over vrije energie waar ze al decennia lang van op de hoogte zijn en dit voor het volk verborgen houden.
  En dat alleen maar om geld en macht te houden.
  Ik kan hier uitgebreid op ingaan maar dan zal mijn reactie weer erg lang
  worden.
  Nogmaals we zullen zelf onze eigen soevereiniteit terug moeten nemen en niet meer mee gaan met alle opgelegde maatregelen, ons gaan verenigen en dit samen als volk gaan doen.
  Ik weet dat het tij zal keren omdat er een hogere macht is die dit niet zal toelaten en het volk zal massaal wakker worden en in opstand gaan komen.
  Daar zorgt het universum voor.

 3. Mooi gezelschap met de klinkende naam; Worl Economic Forum.
  Ik zie echter alleen Europese figuranten.
  Ook koninklijke. Good old Charles.
  Met decorum leden die decoratieve functies
  in de samenleving uitoefenen.

  Tja, als
  droge,
  dorre,
  hete,
  stoffige,
  onvergankelijke en overgankelijke
  kurk in de onstuimige en verraderlijke Caraïbische zee
  waar menig piraat en kaper op de klippen is gestrand
  en hier zijn blijven hangen,
  is behoedzaam manoeuvreren met constante blik
  op de achterban, een must om te overleven.
  Blind varen op het instinct tot zelfbehoud
  is sterker dan alle wijsheid, waan van de dag en tijdsgeest.
  Wat goed is voor Europa,
  is goed voor Curacao.
  Hebben wij even mazzel dat
  wij op die stroming
  gratis mogen meeliften.

 4. Het westerse systeem begint 75 jaar na Bretton woods onder druk van schulden in te storten.

  The great reset/build back better/covid wordt gebruikt om het huidige systeem op gecontroleerde wijze te laten imploderen.

  Wat hierna komt is een neo-feudale technocratie.
  allemaal in voorbereiding op de naderende oorlog met China..

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

ParadiseFM | Twee aanhoudingen wegens misbruik QR-code

De politie heeft twee mannen aangehouden wegens misbruik van een QR-code. Tijdens een controle ontstonden er problemen bij het scannen. Een 25-jarige man werd door de politie...

ParadiseFM | Centrale Bank gaat zich richten op innen schadevergoeding

met vonnis De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaat zich voorlopig richten op het innen van de schadevergoeding waar verzekeraar Ennia volgens de rechtbank recht...

ParadiseFM | Ansary probeerde via regering rechtszaak te staken

met vonnis De advocaten van Hushang Ansary hebben geprobeerd via de overheid de rechtszaak tegen Ansary te staken. De regering heeft daar echter geen gevolg aan gegeven. Dat...

ParadiseFM | Curaçao krijgt nieuwe vliegtuigmaatschappij

Curaçao krijgt er een nieuwe vliegtuigmaatschappij bij met Dutch Caribbean Islandhopper (DCI). Zo schrijft het Antilliaans Dagblad. Volgens directeur Steven Chin-A-Kwie gaat het om een unieke luchtvaartbedrijf...

ParadiseFM | Curaçao zesde best bezochte eiland in de regio

Curaçao is het zesde best bezochte eiland in de regio. Dat zegt Chata-directeur Helena Seferina-Rojas naar aanleiding van een vergelijkingsonderzoek met het jaar 2019, het jaar voordat...

Opinie | Jeanne d’Arc di Aruba

Jeanne d’Arc (ca. 1412-1431) is een nationale heldin van Frankrijk. Ze is onlosmakelijk verbonden met de Franse geschiedenis. Haar leven vertelt het opvallende verhaal van een Frans...
- Advertentie -