27.3 C
Willemstad
• zondag 28 november 2021 04:43

Laatste reacties

- Advertentie -

Maximum op kosten personeel

Aqualectra drukt personeelsuitgaven tot 100 miljoen in 2014

aqualectra-150x1501.jpgWillemstad – De directie van Aqualectra mikt op maximaal 100 miljoen gulden aan personeelslasten in 2014.

Advertentie

Dat is een forse verlaging van de personeelskosten afgelopen jaar die vermoedelijk zijn uitgekomen op 126 miljoen. Reductie van de personeelskosten is noodzakelijk voor de levensvatbaarheid van het noodlijdende nutsbedrijf, zegt directeur Darick Jonis.
Op het moment bedragen de kosten voor personeel 48 tot 49 procent, terwijl de norm circa een derde dus 33 procent is.
Hij wil de werknemers en de vakbonden niets opleggen, maar ‘samen praten over hoe te komen tot het gestelde doel’.
Jonis wil daarom in dit stadium niets weten over het korten op arbeidsvoorwaarden of, erger, al dan niet gedwongen ontslagen.
Maar structurele loonsverbeteringen zijn wel van de baan.
Om zelf enige afstand van het proces te houden, is een onderhandelingsteam ingesteld dat volgende week weer de draad van de besprekingen met de bonden oppakt.
Toch kan er niet eeuwig worden ‘gepraat’, erkent de directeur in gesprek met deze krant.

,,We zijn in november begonnen en aan het eind van het eerste kwartaal moeten wel knopen worden doorgehakt.”

- Advertentie -

Aqualectra, dat over 2013 weer een verlies verwacht – zoals het Antilliaans Dagblad gisteren berichtte aan de hand van documenten – telde eind vorig jaar nog zo’n 720 werknemers.
Er zijn zo’n 33 met pensioen gegaan en her en der nog enkelen vertrokken.
Op het moment heeft het energiebedrijf dat stroom en water produceert en distribueert circa 685 personeelsleden in dienst.
Met het terugdringen van de personeelslasten tot 100 miljoen komt het percentage van de totale operationele kosten uit op circa 42 procent.
Dus ook in de jaren daarna zal verder gekort moeten worden op de factor arbeid.

,,De 33 procent die wij nastreven is een doelstelling; een stip aan de horizon”, zegt Jonis, die aangeeft dat met verdergaande automatisering en IT veel bespaard kan worden op de uitgaven.

De besparing op de personeelskosten en überhaupt de efficiëntieslag staan in principe los van de bankfinanciering ten behoeve van investeringen in nieuwe, goedkopere productiecapaciteit, waarvoor Aqualectra spoedig groen licht hoopt te krijgen.
Het is dus geen eis van de banken, aldus Jonis.
Maar het is wel zo dat de financiers een zekere rentabiliteit willen zien, opdat Aqualectra in staat is aan de aflossings- en renteverplichtingen te voldoen.
Het verlies over het eerste halfjaar bedraagt 14,1 miljoen gulden.
De directie verwacht dat het resultaat over heel 2013 ‘negatief zal uitpakken, maar niet zwaar negatief’.
Jonis kan nog geen verliescijfer noemen.
Allerlei factoren hebben bijgedragen tot het verlies, maar de personeelskosten zijn fors gestegen: van circa 95 miljoen in 2010 en 2011 naar 112 miljoen in 2012 en dus vermoedelijk 126 miljoen in 2013.

Jonis wuift verwijten weg
Verwijten aan het adres van Jonis dat hij onder het kabinet Schotte instemde met het in dienst nemen van voormalige uitzendkrachten en dat mede daarom de personeelslasten zo zijn gestegen, wuift de directeur weg.

,,Ten eerste zijn het er niet 200 of 150 geweest, maar 60 tot 70. Ten tweede is hierdoor wellicht sprake van hogere personeelsuitgaven, maar besparing van andere kosten.”

Het gaat veelal om meteropnemers en kassières.
Maar Jonis geeft ook het voorbeeld van een lasser die als uitzendkracht soms al jaren zij aan zij met een lasser in vaste dienst van het nutsbedrijf feitelijk hetzelfde werk deed.
In het kader van ‘equal work – equal pay’ had Aqualectra geen andere keus dan om beiden gelijk te behandelen.

,,Bij de Dokmaatschappij, waar hetzelfde probleem speelde en nog speelt, is te zien tot welke grote financiële gevolgen dit kan leiden.”

- Advertisement -

Dat Aqualectra nog rode cijfers schrijft is volgens de directeur een publiek geheim en bijna geen nieuws meer.

,,Het is bekend dat ons bedrijf al tijden in zwaar weer verkeert.”

Om uit de problemen te komen, zouden de tarieven voor elektra en water moeten worden opgetrokken.
Maar dat is voor Jonis geen optie, omdat de tarieven op Curaçao al tot de hoogste horen.
Veel grote verliezen uit 2010 en 2011 zijn het gevolg van het feit dat de brandstofcomponent van de tarieven niet tijdig werd gecorrigeerd voor de gestegen wereldolieprijs (en sterker, omdat de regering Schotte op een bepaald moment zelfs een prijsreductie heeft opgelegd, red.).
Om de tarieven te drukken, moet vooral geïnvesteerd worden in nieuwe, goedkopere productiecapaciteit.
Tegelijkertijd moeten de schulden tegen vaak hoge rentes worden afgebouwd.
Zo betaalde Aqualectra eerder een woekerrente van 18 procent over een schuld aan brandstofleverancier Curoil (één van de redenen dat de rentelasten in de eerste helft van 2013 zo’n 14,3 miljoen bedroegen vergeleken met 8,8 miljoen in dezelfde periode een jaar eerder).
Dat rentetarief verschuldigd aan Curoil is sinds eind vorig jaar met behulp van een overeengekomen betalingsregeling teruggebracht tot 6 procent.
Het onderhandelingsteam dat de komende tijd verder de dialoog aangaat met de bonden bestaat uit Sergio ‘Boy’ Bakmeijer, Dominique Jong (als externe personen) en Diana Balentina (van de afdeling personeelszaken van Aqualectra).

Ondernemingsraad

Vakbondsleider Edmond ‘Chika’ Franciska wil medezeggenschap in het bestuur en management van Aqualectra, zeker als de werknemers wordt gevraagd om in te leveren. Hij denkt daarbij aan het model van de Ondernemingsraad zoals dat in Nederland bestaat. Dat verklaarde hij gisteravond in TeleNotisia. De toestand waarin het bedrijf zich bevindt, is de verantwoordelijkheid van directie, Raad van Commissarissen en aandeelhouders (overheid), maar het personeel stond niet aan het roer. Dat moet maar eens veranderen. In een eerste reactie zegt directeur Jonis niet onwelwillend tegenover het voorstel te staan.

bron: Antiliaans Dagblad

Advertentie

back home

- Advertisement -

Artikel delen

Dit artikel is geplaatst in

Geef een reactie

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Advertentie -

Lees ook

- Advertentie -
- Advertentie -

Zoeken

DH | Irion gives insight into reform measures for Finance Ministry

PHILIPSBURG--Finance Minister Ardwell Irion on Thursday gave Members of Parliament (MPs) an insight into the reform measures for the Finance Ministry in the country package. The country package...

AntilliaansDagblad | Huis in beschermd natuurgebied Bonaire

Stinapa weet niets van plannen en zegt zich kritisch op te zullen stellen Kralendijk - De officiële bekendmaking van de bouw van een huis in de beschermde bufferzone...

AntilliaansDagblad | Flamingo Oscar losgelaten

Toen bij de Fundashon Dier en Onderwijs Cariben een melding binnenkwam van een gewonde flamingo, ging oprichter en dierenarts Odette Doest direct op redding uit. Ze kreeg het...

AntilliaansDagblad | Capriles Kliniek met zaak tegen overheid

Willemstad - De Capriles Kliniek begint een rechtszaak tegen de Curaçaose overheid. De inzet zal zijn dat de tarieven worden aangepast en dat de geleden schade wordt...

AntilliaansDagblad | Einde Tayer Soshal

Willemstad - De sociale werkplaats in Landhuis Groot Santa Martha sluit definitief de deuren. De Fundashon Tayer Soshal is in staat van liquidatie gesteld. De negentien werknemers...

AntilliaansDagblad | Minister overleeft, maar diep door het stof

Willemstad - MFK-minister Dorothy Pietersz-Janga van GMN heeft het Statendebat overleefd met ‘slechts’ een motie van afkeuring, maar moet voortaan wel het parlement tijdig informeren over ‘welke...
- Advertentie -